Srbi napovedali invazijo Slovencev na Beograd

Liga narodov 5. Jun 202212:02 > 16:32 0 komentarjev
FOTO: Uroš Skaza.

Srbi najavljajo dva tisoč ali več Slovencev na večerni tekmi na kultnem stadionu Marakana, a se skorajda zagotovo motijo. Resda je Beograd zelo mikavna destinacija za vikend oddih, toda gostujočih navijačev bo na večerni tekmi lige narodov med Srbijo in Slovenijo zelo verjetno precej manj.

Tekmo, ki bo na sporedu danes ob 20.45, si boste lahko ogledali v prenosu na SK.

V Beograd prihaja dva tisoč slovenskih navijačev ali celo več, so se razpisali nekateri tukajšnji mediji in se sklicevali na informacije, ki so jih dobili s tamkajšnje nogometne zveze.

Kot da bi pozabili, da liga narodov ne zanima niti Srbov, ki so nedolgo nazaj z neposredno uvrstitvijo na svetovno prvenstvo v državi povzročili veliko evforijo, kaj šele Slovence, ki jih na velikem tekmovanju ni bilo že celo večnost.

Resda je vikend pobeg v Beograd in številne znamenitosti, ki jih ta ponuja (zabave na splavih, Kalamegdan, Ada Ciganlija, ulica Kneza Mihaila, Avala …), za Slovence izjemno priljubljena destinacija, ampak …

Številnim slovenskim navijačem je ob slabih rezultatih v zadnjih časih težko plačati vstopnice že za tekme v 5, 50 ali pa 150 kilometrov oddaljenih Stožicah, kaj šele, da bi se za najboljše slovenske nogometaše odpravili na več kot 500 kilometrov dolgo pot.

Res je sicer, da so cene vstopnic za današnjo tekmo, ki se gibljejo okoli petih evrov, precej cenejše od tistih, ki jih morajo odšteti za domače tekme (za Švedsko 20 evrov), toda poročanje o invaziji Slovencev na Marakano je zagotovo pretirano.

Z Nogometne zveze Slovenije so nam sporočili, da se je za nakup prek spleta odločilo 150 slovenskih navijačev. Zagotovo bo prišel še kdo, ampak 2000 ali več? Ne, zagotovo ne. Pa čeprav smo od petka, ko smo prišli sem, v centru vročega Beograda večkrat zaslišali slovenski glas. Ob enem smo zastrigli z ušesi.

Naleteli smo na legendarnega slovenskega napadalca

Naleteli smo namreč na Sašo Udoviča, udarnega napadalca prvega rodu reprezentančnega nogometa, ki je poskrbel za zlato nogometno pravljico v letih 1999 in 2000. Zmotili smo ga v družbi prijateljev v enem izmed lokalov. Za mizo, obloženo z osvežilnimi pijačami. Malo zaradi hude vročine, malo zaradi naporne noči, ki je bila za njimi.

Kramljanje s Sašom Udovičem. FOTO: Uroš Skaza.

“Upam na dobro tekmo in to, da bomo ohranili niz neporaženosti proti Srbiji. Saj še nismo izgubili, mar ne? Bo pa treba zadeti. Malce me skrbi neučinkovitost,” je povedal nekdanji napadalec, ki bi Matjažu Keku danes prišel še kako prav. Nenazadnje je s 16 goli še vedno tretji najboljši strelec v zgodovini reprezentance.

Pomnimo pa ga tudi kot nogometaša, ki je na nepozabni tekmi proti Jugoslaviji na evropskem prvenstvu 2000 v Charleroiju pri vodstvu Slovenije s 3:0 sprovociral nasprotnikovega zvezdnika Sinišo Mihajlovića in poskrbel za njegovo izključitev.

“Če bi vedel …” se verjetno najbolj nepozabne tekme v zgodovini slovenskega nogometa s cmokom v grlu spominja še danes. Vsi vemo, kaj se je potem zgodilo. Jugoslavija je z igralcem manj zabila tri gole in prišla do remija s 3:3.

Na tribunah Marakane bo danes veliko praznih stolov. FOTO: Uroš Skaza.

V Beogradu tekma ne zanima skoraj nikogar

Danes tako spektakularne tekme zagotovo ne gre pričakovati. Ne na igrišču in še manj na tribunah. Liga narodov že sama po sebi ni preveč zanimiva, letošnji junijski termin pa še manj. Čeprav je Srbija udeleženka letošnjega svetovnega prvenstva, nogomet pa je v državi šport številka ena, se zdi, da današnja tekma tukaj ne zanima nikogar.

Marsikdo od domačinov, ki smo jih na ulicah pocukali za rokav, sploh ni vedel, da Srbija danes igra. Drugi so za tekmo vedeli, a dodali, da jim je za razplet popolnoma vseeno.

“Te junijske tekme res nimajo nobenega smisla. Namesto, da bi fantje po res naporni sezoni odšli na dopust, morajo tukaj ždeti in igrati tekme, ki jih nihče noče igrati,” nam je povedal študent Marko, ki sicer navija za Partizan in ga na Marakano, stadion Crvene zvezde, ne bo.

Na kultnem objektu, ki sprejme kar 55 tisoč gledalcev, bo danes sicer mrgolelo rdečih stolov, ki bodo samevali. Organizatorji pričakujejo približno toliko gledalcev, kot jih je obiskalo četrtkovo tekmo proti Norveški, ki jo je Srbija izgubila. Deset tisoč, ne več. Bomo videli danes zvečer …

Beograd (fotogalerija Uroš Skaza):

FOTO: Uroš Skaza.
FOTO: Uroš Skaza.
FOTO: Uroš Skaza.
FOTO: Uroš Skaza.
FOTO: Uroš Skaza.
FOTO: Uroš Skaza.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!