Nemški zmaj že pred prihodom ureja razmetano gnezdo

Nogomet 15. Okt 202120:00 > 20:123 komentarji
Foto: Guliverimage

Vsaka menjava oblasti prinese nekaj novega. Pa naj si bo to v politiki, gospodarstvu ali športu, nova imena vedno prinesejo svež veter sprememb. Včasih je to le rahla sapica, ki zgolj nekoliko spremeni obstoječe stanje. Včasih je to orkan, ki vse obrne na glavo. V ljubljanski nogometni Olimpiji je že pred prihodom novih lastnikov zapihala močna burja z nemškega severa, ki prinaša povsem novo zgodbo ljubljanskega prvoligaša.

Če so se v ljubljanski Olimpiji po septembrskem reprezentančnem premoru na nadaljevanje sezone pripravljali pod vodstvom Sava Miloševiča, je ob koncu oktobrskega za vajeti ljubljanskega prvoligaša že staro / novo ime – Dino Skender. Oktobrski vihar je poleg Miloševića odpihnil tudi njegova dva pomočnika Nenada Cvetkovića in Marka Stojanovića, poslovili so se tudi Milan Anđelković, ki je pred in po obdobju Miloševića celo vodil treninge prve ekipe, trener vratarjev Dino Šeremet, in kondicijski trener Matic Čoko Lukman.

Dino Skender je tako dobil popolno svobodo pri izbiri sodelavcev, s katerimi bo vodil ljubljanskega prvoligaša. Pri vodenju članske ekipe mu bodo pomagali pomočnik Karlo Primorac, kondicijska trenerja Ivan Zorić in Hrvoje Božičković ter trener vratarjev Goran Boromisa. Nemški lastniki so hrvaškemu strategu že zagotovili dve novi moči – povratnika v Olimpijo Gorana Milovića in napadalca Marka Futacsa.

Kdo v času brezvladja sprejema ključne odločitve?

Nobena skrivnost ni, da je operativno vodenje ljubljanskega prvoligaša že prevzel novi športni direktor Mladen Rudonja, ki nam je v telefonskem pogovoru pred dnevi sicer zatrdil, da še ni v klubu in da bomo morali na njegov odziv počakati do težko pričakovane skupščine članov kluba, ki je napovedana za torek, 19. oktobra.

Pri delu v klubu naj bi Rudonji pomagal tudi nekdanji predsednik NK Krško Boštjan Blažinčič, ki naj bi zasedel mesto poslovnega direktorja nove Olimpije. Nekoliko manj opredeljena je za zdaj vloga Igorja Barišića, v Nemčiji živečega Hrvata, o katerem prav tako ni znanega prav veliko, z izjemo tega, da ima odlične odnose z Dinom Skendrom. Slednji se mu je nenazadnje na prvem srečanju z mediji po vrnitvi v Ljubljano osebno zahvalil.

Mladena Rudonja je v ozadju že pošteno zavihal rokave in načrtuje novo ero Olimpije.

Rudonja s svojo ekipo v teh dneh po naših informacijah že ocenjuje preteklo delo zaposlenih v pisarnah, spremembe pa se obetajo tudi v mladinskem pogonu Olimpije. Trener mladincev Jasmin Jerič nam je sicer zatrdil, da informacije o tem, da ni več trener mladih zmajev nima. Na uho pa nam je prišlo, da Rudonja intenzivno razmišlja o tem, da bi v Ljubljano pripeljal sodelavce, s katerimi je sodeloval že pri uspehih NK Koper. Uradne potrditve te informacije sicer (še) nimamo, določeni pogovori pa že potekajo.

V nedeljo proti Taboru

Olimpija, ki na lestvici Prve lige Telemach zaseda tretje mesto, bo v nedeljo (20.15) v 13. krogu, gostila Tabor iz Sežane. S slednjim v Ljubljano prihaja tudi nekdanji nogometaš in trener zeleno-belih Dušan Kosič.

V Ljubljano prišel, ker ga je povabil zmaj

O novih lastnikih ljubljanske Olimpije, ki jih vodi Adam Delius, še nedavno ni bilo prav veliko informacij. Vedeli smo, da je Delius svoje bogastvo ustvaril v nepremičninskem poslu in da ima od leta 2017 podjetje, ki se ukvarja z nogometnimi investicijami. Slovenski javnosti se je novi predsednik Olimpije zdaj vendarle predstavil v pogovoru za RTV Slovenija.

“Zaljubil sem se v Ljubljano. Bil sem na stadionu in videl navijače. To je bilo posebno doživetje. Odločitev seveda ni bila lahka, saj sem podjetnik. Zelo intenzivno sem razmišljal. Končno odločitev sem sprejel v mestu, ko sem pil kavo. Ljudje so bili zelo prijazni. Tisto noč sem nato ob 2.30 sam sedel na mostu, poleg mene pa je bil zmaj. Nobenega drugega ni bilo, saj smo bili srede pandemije. Začutil sem, da želi zmaj priti do mene,” so besede, ki danes najbolj odmevajo v slovenski nogometni javnosti.

Predvsem se poraja vprašanje, na kateri tekmi Olimpije je bil novi alfa in omega ljubljanskega prvoligaša. Izkušnjo je namreč opisal kot posebno doživetje, kar pa današnji obisk tekme aktualnih pokalnih prvakov zagotovo ni. Navijači so povsem izgubili zaupanje v delovanje kluba, tu je še vseprisotni PCT pogoj in Stožice v zadnjih mesecih kažejo res klavrno podobo. Verjetno je imel Delius v mislih lanskoletni decembrski večni derbi, ko je bil gost Milana Mandarića pred napovedanim prevzemom kluba, ki pa se je nato spremenil v pravo farso.

Mandarićev rep se bo vlekel še precej časa

V vsakem primeru bodo morali novi lastniki postoriti marsikaj, da bodo znova pridobili naklonjenost ljubljanske nogometne javnosti. Slednja trenutno ni na prav visokem nivoju, prej nasprotno. Če sodimo po odzivih navijačev na družbenih omrežjih, potem čaka nove lastnike v Ljubljani vse prej kot enostavna naloga. Ampak k sreči se življenje in še posebej nogomet vendarle ne odvijata na Facebooku.

Senca Milana Mandarića bo v Ljubljani visela še kar nekaj časa.

Poleg tega nad novimi lastniki visi še usoda razhoda s Savom Miloševićem, ki ga je resda odslovilo staro vodstvo, odplačati pa ga bodo po besedah predsednika SPINS-a Dejana Stefanovića nemški investitorji. “Glede primera Savo Milošević ni nič novega. Na nas se je obrnil njegov odvetnik, ki sem mu svetoval, naj v Miloševićevem taboru počakajo na skupščino in nove lastnike, ti pa se bodo nato z njimi pogodili glede odpravnine. Rudonja je glede tega seznanjen,” nam je v pogovoru povedal Stefanović.


Stanje Olimpije po Mandariću je torej vse prej kot dobro. Srbsko-ameriški poslovnež je za seboj podiral vse, kar je gradil in klub pustil v slabem stanju. Čeprav so nemški lastniki zapravili že precej denarja za poplačilo Mandarićevih dolgov, jih čaka še precej investicij, da bo Olimpija organizacijsko in rezultatsko tam, kjer že zadnjih nekaj predsednikov ponavlja, da želi biti. V Evropi.

Iskreno upamo, da bo Adama Deliusa zmaj na Tromostovju, ki ga je po njegovih besedah pripeljal v Ljubljano, v prihodnosti dobro vodil in usmerjal na poti grajenja Olimpije. Glede na to, da je Nemec vložili 5 milijonov začetnega kapitala, bi si vendarle zaslužil nekaj več zaupanja ljubljanske nogometne javnosti, kot ga trenutno uživa.

Komentari

Vaš komentar