Visoke zaporne kazni za angleške spletne pirate

Nogomet 30. Maj 202321:09 1 komentar
Foto: Profimedia

Sodišče v Chesterfieldu v osrednji Angliji je na večletne zaporne kazni kaznovalo pet moških, ki so nezakonito predvajali nogometne tekme angleške premier lige več kot 50.000 naročnikom, so sporočili iz angleške nogometne lige.

Člani nezakonite kriminalne združbe so ustvarili aplikacije za mobilne naprave. Prek teh aplikacij z imeni Flawless, Shared VPS, Optimal ali Cosmic so z nekaj sekundnim zamikom ponujali možnost ponovnega ogleda filmov in televizijskih programov več izdajateljev po vsem svetu.

Najvišjo 11-letno zaporno kazen so prisodili vodji tolpe 36-letnemu Londončanu Marku Gouldu, ki je vodil vse nezakonite operacije. Ostali štirje člani te združbe pa so bili obsojeni na zaporne kazni od treh do pet let, potem ko je angleška Premier liga sprožila, kot so ga sami poimenovali, “največji pregon nezakonite platforme za pretočno predvajanje na svetu”.

Posel vreden več milijonov

Obtoženci, stari med 30 in 46 let, so med letoma 2016 in 2021 zbrali več kot sedem milijonov funtov oziroma več kot osem milijonov evrov s prodajo naročnin za nezakonite platforme, ki so pretakale programe več kot 50.000 strankam in preprodajalcem.

Naročnine so prodajali po 10 funtov na mesec (11,5 evra po trenutnem tečaju), kar je osemkrat manj v primerjavi z uradnimi cenami naročnin, ki jih ponujajo izdajatelji televizijskih programov.

Organizirana tolpa ali novodobni Robin Hoodi? Foto: Profimedia

“Ilegalna organizacija je ponujala nezakonit dostop do gledanja tekem premier league, hkrati pa tudi dostop do stotin televizijskih kanalov z vsega sveta in deset tisoč filmov in TV oddaj na zahtevo,” so sporočili iz Premier lige.

“Današnja obsodba je rezultat dolgega in zapletenega pregona zelo sofisticirane operacije,” je dejal svetovalec Premier lige Kevin Plumb.

“Izrečene kazni, ki so najdaljše kazni za kazniva dejanja, povezana s piratstvom, potrjujejo prizadevanja, da bi te posameznike privedli pred sodišče, in odražajo resnost in obseg zločinov,” so še sporočili.

Angleška liga najbolj donosna liga

Tolpa, ki se je zanašala na desetine zaposlenih, je zaslužila s ponudbo neposrednega dostopa do tekem Premier lige, ki sicer niso na voljo v Združenem kraljestvu zaradi tako imenovanih pravil zatemnitve programov. Na Otoku ob sobotah popoldne tekem ne predvajajo v živo, da bi spodbudili navijače, da si tekme ogledajo na stadionih.

Angleška premier league je najbolj donosna nogometna liga na svetu. Zgolj pravice prenosa v Združenem kraljestvu za sezone od 2022 do 2025 so vredne približno pet milijard funtov (5,7 milijard evrov).