Presunljiva izpoved trenerske legende: Morda bom živel le še eno leto

Nogomet 11. Jan 20249:15
Foto: Profimedia

Le nekaj dni po smrti legendarnega Franza Beckenbauerja je za pretresljivo vest poskrbel švedski nogometni trener in nekdanji selektor Anglije Sven-Göran Eriksson.

Danes 75-letni Eriksson se spopada z resnimi zdravstvenimi težavami, kar je razkril v pogovoru za švedsko radijsko postajo P1. “Vsi vedo, da imam bolezen, ki ni dobra. Ugibajo, da je rak in tudi je. A boriti se moram po najboljših močeh,” je dejal Šved.

Precej pesimističen je tudi glede svoje prognoze, saj je prepričan, da mu ni ostalo več veliko časa. “Morda bom živel le še eno leto. V najslabšem primeru nekoliko manj, v najboljšem malo dlje. Ne moremo biti prepričani, a najbolje je, da o tem ne razmišljam.”

Da zdravstveno stanje Erikssena ni najboljše, se je ugibalo že nekaj časa, saj je prekinil z delom športnega direktorja pri švedskem klubu Karlstad. Da je z njim nekaj narobe, je sicer ugotovil pred letom dni, ko se je zgrudil po končanem petkilometrskem teku. “Vseeno lahko prelisičiš svoje možgane. Moram ostati optimističen in se ne smem predati obupu. Ta je moj največji nasprotnik. Iz tega moram izvleči nekaj pozitivnega,” upanja ne želi izgubiti 75-letnik.

Foto: Profimedia

“Ne vedo, kako dolgo imam že raka, morda en mesec, morda eno leto,” je za P1 še pristavil Erikssen, ki se lahko pohvali z zelo bogato in uspešno trenersko kariero, saj je deloval v kar desetih različnih državah.

Njegov prvi klub je bil leta 1977 švedski Degerfors, v nadaljevanju pa je vodil tudi Göteborg, Benfico, Romo, Fiorentino, Sampdorio, Lazio, Manchester City, Leicester City, Guangzhou R&F, Shanghai SIPG, Shenzen, pa tudi reprezentance Anglije, Mehike, Slonokoščene obale in Filipinov.

Največji uspeh je dosegel leta 1982, ko je z Göteborgom osvojil pokal Uefa, trikrat pa se je naslova državnega prvaka veselil tudi z Benfico. Podobno mu je nato uspelo tudi leta 2000 z Laziem, v Italiji pa se je razveselil tudi dveh pokalnih naslovov, ki jih je osvojil z Romo in Sampdorio.