Drobne za SK: Komaj čakamo na polfinalno tekmo z Nafto!

Prva liga 2. Jun 202013:23 > 13:46
Jurij Kodrun

Povratek nogometa v Sloveniji je že za zadnjim vogalom. Prva liga TS se nadaljuje že konec tega tedna, prihodnji teden pa boste lahko na Sportklubu pospremili oba polfinalna dvoboja Pokala Slovenije.

V tej sezoni bo v finalu Pokala Slovenije zagotovo zaigrala ekipa iz 2. SNL, saj je žreb določil, da se v polfinalu pomerita Nafta in Radomlje. Oba kluba sta že končala z ligaškim tekmovanjem, zato se trenutno pripravljata samo na eno tekmo, ki obema ekipama odpira vrata do borbe za preboj v Evropo.

Tokrat se je naša ekipa pogovarjala s trenerjem Radomelj, ki jih vodi nekdanji odlični napadalec Oskar Drobne.

Kako potekajo priprave na polfinalno tekmo Pokala Slovenije? To je tudi edino tekmovanje, v katerem v tej sezoni še igrate.

Najprej moram povedati, da smo zaradi predčasnega zaključka sezone v 2. SNL zelo razočarani. Sezona je potekala po načrtih, bili smo blizu vrha, le točko za drugim in štiri točke za prvim mestom. Zdi se nam, da smo bili prikrajšani za možnost vrnitve v PLTS. S tem se moramo sprijazniti. Fantje so bili med premorom zelo pridni, vadili so po programu. Vrnili so se v dobri formi, zato posebnih težav pri vrnitvi v proces treningov ni bilo, smo pa na žalost zaradi poškodb izgubili dva člana začetne postave. Izgubili smo Anžeta Piška in Gašperja Trdino, a tega ne moremo spremeniti. Komaj čakamo na polfinale Pokala Slovenije in zavzeto treniramo.

Kako so igralci vadili med karanteno?

Kondicijski trener je bil ves čas v stiku z igralci, ki so dnevno dobivali individualne programe. Vsak dan so potem sporočali rezultate, za večji motiv pa smo jih razdelili v skupine, ki so med sabo tekmovale v rezultatih. Še enkrat jih moram pohvaliti, saj so zares dobro delali.

Kakšni so bili občutki po povratku na skupinske treninge? So fantje zelo pogrešali žogo?

Absolutno, fantje so bili dva meseca brez žoge in vadili na suho. S tem so vsekakor izgubili nekaj občutka, tudi ob individualnih treningih pa pripravljenost ni bila takšna, kot bi bila z ekipnimi treningi. Manjkala je moč, predvsem pri večkratnih ponovtivah. V dveh tednih smo s skupnimi treningi prišli na nek nivo, ki nam zdaj dopušča kontinuirano vadbo z žogo. S tem se seveda že taktično pripravljamo na tekmeca. Je pa vsem skupaj po povratku nazaj žoga dejansko predstavljala majhen problem. (smeh)

Kakšno igro pričakujete na polfinalni tekmi? Vsekakor bo forma velika uganka.

Če sem povsem iskren, ne vem, kaj lahko pričakujemo. Mi bomo glede na dano situacijo vsekakor maksimalno pripravljeni. Pričakujem trdo tekmo, tekmo brez pretiranega tveganja nasprotnika. Odločilen je lahko navdih enega od igralcev, jasno pa bo pomembna tudi dnevna forma. Morali bomo biti zelo previdni. Vložek je velik tako za nas kot za Nafto. Obojni bi se prvič uvrstili v finale pokala. Pričakujemo lahko veliko želje, neke lepote na igrišču pa skoraj zagotovo ne.

Bodo prvoligaši zaradi zgoščenega urnika v prednosti, ker bodo imeli v nogah uradne tekme, ali pričakujete težave zaradi utrujenosti?

Napovedovati to je dvorezen meč. Dodatne tekme so lahko težava, lahko pa so tudi prednost. Veliko bo povedala že prva tekma po dolgem premoru v PLTS. V petek se bosta pomerila Aluminij in Mura. Če bo Aluminij zmagal, bo imel na lestvici skoraj neulovljivo prednost pred Muro, ki se bo tako za Evropo lahko borila samo še v pokalu. S tem bo tudi drugi polfinalni par (prav Aluminij – Mura) dobil povsem drugačen pridih. O stanju igralcev pri Aluminiju in Muri ne morem govoriti, sami vedo, kdo je pripravljen, kdo ne more, kdo je poškodovan. Vsekakor bo imel finalist iz našega polfinalnega para (Nafta – Radomlje) na voljo 14 dni za pripravo na tekmo, vmes bo lahko odigral tudi prijateljsko tekmo. To pomeni, da bo ekipa bolj spočita, a ne bo imela v nogah toliko odigranih minut. Tudi to pa je zelo pomembno.

Kakšno pa je vaše mnenje o širitvi prve lige? Do tega sicer ne bo prišlo.

Sam menim, da je liga desetih klubov izvodenela. Tega ne govorim, ker smo mi izgubili možnost za preboj med elito. Liga na splošno ni tako zanimiva, kot bi si želeli. V drugi ligi je trenutno skoraj pet ekip, ki so zelo blizu, ali pa morda celo na podobnem nivoju, kot klubi iz spodnjega dela lestvice PLTS. To smo drugoligaši tudi dokazali v pokalnem tekmovanju. Koper je izločil Maribor, mi smo izločili Celje, Nafta pa Velenje. To je pokazatelj, da se v drugi ligi igra dober nogomet in da je veliko klubov pripravljenih na igranje na višjem nivoju. Nekateri klubi v 2. SNL imajo celo bolj zdrav proračun kot klubi v PLTS. Tudi pri nas je tako, saj imamo naš proračun zagotovljen. Tega za nekatere prvoligaše ne morem trditi. Absolutno ne razumem strahu pred širjenjem lige. S tem bi dobili priložnost, da ligo preuredimo na trokrožni sistem, ali pa na dvokrožni sistem z ligo za prvaka in ligo za obstanek. Liga potrebuje nekaj novega, nov zagon, saj se trenutno utapljamo v monotonosti. Hkrati bi mlajši igralci s tem dobili več priložnosti. V naši ekipi že v tej sezoni ni nobenega tujca, igramo s kar šestimi igralci mlajšimi kot 21 let. Tega v PLTS ne bi spreminjali in bi ohranili naše jedro. Še enkrat poudarjam, da ne razumem strahu pred širjenjem lige, saj je liga pripravljena na širitev, ker je v ozadju lepo število klubov, ki bi lahko igrali med elito.