Če Dinamo ne more plačati Vipotnika, kdo ga sploh lahko?

Nogomet 19. Apr 202312:26 komentarji
Foto: Uroš Skaza

Čeprav na derbiju v skladu s podobo celotne ekipe Maribora ni blestel, se zanimanje za najboljšega strelca slovenskega nogometnega prvenstva Žana Vipotnika ne ohlaja. Da bo poleti odšel iz Ljudskega vrta, je že nekaj časa znano dejstvo, vprašanji ostajata le še kam in za koliko denarja. Iz tabora vijolic znova prihajajo signali, da je 21-letnik predrag za Dinamo, sprašujemo pa se torej, kdo od zainteresiranih klubov si ga sploh lahko privošči?

Koliko je vredna strelska eksplozija Žana Vipotnika? Tri, štiri, pet milijonov? Morda celo več? To je vprašanje, na katerega bomo odgovor verjetno dobili šele čez mesec ali dva, se pa z njim v nogometni javnosti ukvarjamo že kar nekaj časa. Zdelo se je, da je glavni favorit za podpis pogodbe s Konjičanom zagrebški Dinamo, a hrvaški prvaki očitno niso pripravljeni plačati vsote, na katero so v Ljudskem vrtu ocenili svojega napadalca.

“Pred dvema tednoma so se res začeli pogovori med kluboma o prodaji Vipotnika, vendar se mi zdi, da je Maribor postavil previsoko ceno za Dinamo. Še vedno pa sem trdno prepričan, da bi bil ta igralec res dobra okrepitev,” je v teh dneh za Sportske novosti razmišljal tudi pomočnik Damirja Krznarja Mihael Mikić.

Cena, ki jo Maribor pričakuje za svojega najbolj vročega nogometaša, se giblje okrog 5 milijonov evrov. Dinamo naj bi bil pripravljen za Vipotnika odšteti okrog tri milijone evrov in v posel vključiti še Marka Tolića, a kluba vsaj za zdaj še nista našla skupnega jezika, ki bi prinesel uspešen dogovor za vse vpletene strani. Kdo od ostalih zainteresiranih klubov pa lahko plača toliko, kot za 21-letnika želi in pričakuje štajerski ponos?

Žan Vipotnik
Kdo bo znal odgovoriti na finančna pričakovanja Maribora v zadevi Žan Vipotnik? Foto: Filip Barbalić

Anderlecht

Belgijski velikan Vipotnika spremlja že nekaj časa, skavti kluba so bili tudi na zadnjem večnem derbiju. Odškodnina, kakšno si Maribor želi za svojega dragulja, za Anderlecht v preteklosti ni bila previsoka ovira. Natanko pet milijonov so Belgijci že leta 2013 Partizanu odšteli za nakup Aleksandra Mitrovića, njihov rekorden nakup pa je Romun Nicolae Staciu, za katerega so Steaui v sezoni 2016/2017 plačali skoraj 10 milijonov evrov.

Tudi januarja letos je Anderlecht dokazal, da njihove vreče z denarjem še zdaleč niso prazne, Midtylandu je za nakup Andres Dreyerja odštel nekaj več kot štiri milijone evrov. Ker trenutno večji del bremena v konici napada sloni na veteranu Islamu Slimaniju, bo 34-kratni belgijski prvak poleti nujno potreboval novega napadalca, za katerega je zagotovo pripravljen tudi pošteno plačati.

Bo naslednik Islama Slimanija pri Anderlechtu Žan Vipotnik? Foto: Profimedia

Braga

Že pred večnim derbijem smo ob pregledu klubov, ki se zanimajo za Vipotnika, namignili na to, da je portugalska Braga v tem trenutku morda celo prvi favorit za podpis pogodbe z zvezdnikom Maribora. Pogovori med kluboma so vse bolj resni, Portugalci pa naj bi svoje zanimanje podkrepili tudi z vse bolj konkretnimi ponudbami.

Braga je samo v tej sezoni na račun prodaj Vitinhe (Marseille) in Davida Carma (Porto) zaslužila več kot 50 milijonov evrov. Denar torej trenutno v klubu, ki se želi vsako sezono čim bolj enakovredno kosati z veliko portugalsko trojko (Potro, Benfica in Sporting), ni nikakršna težava. Klubski prestopni rekord je sicer padel že leta 2013, ko je Braga v svoje vrste iz Cruzeira za 9,5 milijonov pripeljala Brazilca Wallaca. Zadnji večji nakup pa je bil Abel Ruiz, ki je leta 2020 iz druge ekipe Barcelone na Portugalsko prišel za 8 milijonov evrov. A to sta tudi edina Bragina nakupa, ki sta presegla mejo 5 milijonov evrov …

V konici napada Brage trenutno igra Španec Abel Ruiz. Foto: Guliverimages

Crvena zvezda

Kar nekaj je ekip, ki se zanimajo za Žana Vipotnika in so sposobne zanj plačati odškodnino, kakršno pričakuje Maribor. Zvezda verjetno ni ena izmed njih. Zanima sicer se, a trenutno ni v situaciji, ki bi lahko za novinca odštela pet milijonov evrov.

Rekord Beograjčanov, kar se tiče plačane odškodnine, je lanski prestop Osmana Bukarija iz belgijskega Genta (3 milijone evrov). Rdeče-beli so sicer napadalne vrste za prihodnjo sezono že okrepili s Petrom Olayinko, ki bo julija brezplačno praško Slavijo zamenjal za Crveno zvezdo.

Možnosti, da se Vipotnik preseli na slovito Marakano, niso najbolj realne. Foto: Uroš Skaza

Genoa

Genoa je na poti vrnitve v Serie A, proti vrhu italijanskega nogometa pa jo nosi ameriški kapital družbe 777 Partners, ki je na čelu kluba od leta 2021. Denar v Liguriji ni težava, v preteklosti so za prestope nogometašev pri Genoi že plačevali več kot 10 milijonske zneske, tudi v novi eri pa investicije v igralski kader niso in ne bodo težava.

To potrjuje tudi zimski prestop Alana Mattura, ki se je za 3 milijone evrov v Genoo preselil iz urugvajskega Defensorja. Predpogoj, da Genoa postane resen kandidat za Vipotnikov podpis, pa je seveda njena uvrstitev v Serie A. Pet krogov pred koncem prvenstva ima ekipa trenerja Alberta Gilardina, ki je bil tudi sam nekoč odličen napadalec, na drugem mestu lestvice Serie B šest točk prednosti pred Barijem. Zdi se, da bo to dovolj za uvrstitev med elito …

Če kdo, potem bi bil prav Alberto Gilardino prava zakladnica izkušenj za Žana Vipotnika. Foto: Guliverimages

New York City

Ob poplavi evropskih klubov, ki se tako ali drugače smukajo okrog Žana Vipotnika, smo kar malce pozabili, da ga je pozimi v svoje vrste zelo resno vabil New York City. Američani so pozimi v Ljudski vrt poslali več kot štiri milijone evrov težko ponudbo, zdi pa se, da je bila z njeno zavrnitvijo zgodba zanje zaključena.

Nova sezona lige MLS se je namreč začela, tudi prestopni rok pa se onkraj luže zaključi že 24. aprila, torej čez nekaj dni. Vseeno še vedno bode v oči dejstvo, da ima New York, ki je v preteklosti že plačeval tudi 8 milijonske odškodnine, v kadru trenutno enega samega napadalca. To je 21-letni Gabriel Segala, ki je to zimo brezplačno prišel iz druge ekipe Kölna. Klub iz milijonov polne nogometne družbe City Group tako na tržnici nedvomno še vedno išče prvega napadalca ekipe …

Bo Mitja Ilenič v New Yorku vendarle dobil slovensko družbo? Foto: Guliverimages

Francija in Nemčija

Vipotnika že nekaj časa spremljajo tudi nemški, najpogosteje se omenjata Bochum in Stuttgart, ter tudi francoski klubi. Zanimanje iz teh dežel je v veliki meri “krivo” za to dvigovanje Vipotnikove cene izven okvirjev, ki jih je pripravljen plačati Dinamo. A ker gre za zdaj bolj za zanimanje kot za konkretne ponudbe, je težko govoriti o tem, koliko resni so v svojih namerah klubi, ki igrajo v najmočnejših ligah Evrope. Še vedno pa ni niti približno izključeno, da se Vipotnik znajde v eni izmed njih …