Dončić in Irving preprečila načrte Dallasa, na vidiku kadrovska rošada

Košarka 18. Apr 202319:00
Luka Dončić
Foto: Profimedia

V ZDA poročajo, da naj bi v Dallas Mavericks želeli že nekaj tednov pred koncem rednega dela na klop posaditi tako Luko Dončića kot Kyrieja Irvinga in se vdati v usodo spodletele sezone, a sta se oba zvezdnika uprla odločitvi. Medtem je na vidiku že prva sprememba v strokovnem delu teksaške franšize.

Dallas je redni del sezone sklenil kot deseto najslabše moštvo lige NBA, z razmerjem zmag in porazov 38-44. Pred dnevi je veliko prahu dvignila odločitev vodilnih mož, da že na predzadnji tekmi na klop posadijo praktično vse ključne košarkarje in si tako proti Chicagu zagotovijo poraz. Ta jih je izločil iz boja za končnico in hkrati močno povečal možnosti, da obdržijo letošnji prvi izbor na naboru. Predvidoma bodo izbirali kot 10. po vrsti.

Naj omenimo, da bi lahko še vedno ostali brez izbora, v kolikor bodo na loteriji, ki je na sporedu 16. maja, zdrsnili na 11. mesto ali nižje, saj bi v tem primeru njihov izbor romal v roke New Yorku. Od tukaj tudi glavna motivacija za poraz.

Za potezo pred obračunom z Biki, ki je preveč očitno nakazovala na namerno izgubljanje, medtem ko so matematično še obstajale možnosti za uvrsitev v dodatne kvalifikacije, je disciplinska komisija lige Teksašane kaznovala s 750 tisoč dolarji.

Luka Dončić nezadovoljen
Foto: Profimedia

Prvi upor obeh zvezdnikov uspešen

Po zadnjih informacijah je bila drastična odločitev sprejeta po sili razmer, saj naj bi v klubu želeli puško v koruzo vreči že prej. Proti koncu marca so se sestali trenerji Dallasa in sestavili načrt, da bosta precej večjo vlogo prejela Markieff Morris in JaVale McGee. Vse v luči želje, da bi si z dodatnimi porazi do konca sezone zagotovili boljši izbor na naboru, poroča novinar The Ringerja Kevin O’Connor.

Načrt sta takrat še preprečila Luka Dončić in Kyrie Irving, ki naj bi bila vznemirjena nad odločitvijo in zavrnila možnost predčasnega mahanja z belo zastavo. Klub bi namreč oba zvezdnika na preostalih tekmah rednega dela do konca sezone posadil na klop.

Teden dni pozneje, ko je bilo več ali manj jasno, da se Mavsom ne bo uspelo prebiti niti v dodatne kvalifikacije, sta lastnik Mark Cuban in športni direktor Nico Harrison vendarle uspela prepričati Dončića in Irvinga, da se vdata v usodo. Slovenski reprezentant je nestrinjanje z odločitvijo potrdil na novinarski konferenci pred vrnitvijo v domovino.

Na vidiku izkušena kadrovska okrepitev

Dobro obveščeni novinar Marc Stein poroča, da naj bi bil Dallas blizu dogovora z Dennisom Lindseyjem, ki bi se klubu pridružil v svetovalni vlogi in tesno delal ob športnemu direktorju Harrisonu.

Lindsey je z ligo NBA tesno povezan vse od leta 1996, ko je v Houstonu začel kot video analitik in oglednik ter kasneje napredoval do podpredsednika. Od leta 2007 do 2012 je bil pomočnik športnega direktorja v San Antonio Spurs. Nato se je preselil v Utah, kjer je do leta 2019 deloval kot športni direktor in nato še kot podpredsednik košarkarskih operacij. Leta 2021 se je poslovil od franšize iz Salt Lake Cityja.