Celjsko nogometno vstajenje

Prva liga 17. Maj 202111:51 > 12:10
Celjani v zadnjem času kažejo morda najboljšo podobo med vsemi prvoligaši.

Celjani so pred tem nizali poraze. Odkar je na klop slovenskih nogometnih prvakov sedel Agron Šalja, zmagujejo. Novopečeni trener Celjanov, ki bo imel kmalu priložnost za svojo prvo trenersko lovoriko, je v šestih tekmah nanizal kar pet zmag. Kljub temu ga v naslednjem tednu čaka še veliko dela. Celjani se namreč še vedno borijo za obstanek.

Celjane, ki so lani ob stoletnici kluba senzacionalno osvojili naslov, je v novo sezono popeljal Dušan Kosić, ki pa se je konec lanskega leta, po 19. prvenstvenem krogu, poslovil.

Nasledil ga je Čeh zvenečega igralskega nogometnega imena, a nekoliko manj spektakularnega trenerskega življenjepisa Jiri Jarošik, ki je v enajstih prvenstvenih tekmah osvojil vsega pet točk.

Odkar je nekdanji nogometaš Chelseaja zapustil Celjane, so ti začeli nizati sijajne rezultate. V prvenstvu so pod vodstvom novega trenerja dobili tri od štirih tekem. Vmes so v pokalu preskočili Radomlje in Koper ter se uvrstili v finale, v katerem se bodo čez deset dni pomerili prav proti Olimpiji, ki so jo včeraj v prvenstvu razbili s 4:0.

Agron Šalja na klopi Celja:

  • Celje : Radomlje 2:0 (pokal)
  • Celje : Maribor 2:1 (prvenstvo)
  • Bravo : Celje 2:0 (prvenstvo)
  • Tabor : Celje 0:1 (prvenstvo)
  • Celje : Koper 1:0 (pokal)
  • Celje : Olimpija 4:0 (prvenstvo)

“Odigrali smo res dobro tekmo. Predvsem v prvem polčasu smo bili odlični,” je bil po visoki zmagi nad Ljubljančani, ki se borijo za naslov, zadovoljen Agron Šalja.

“Verjel sem in še verjamem v te fante, zato nisem presenečen, da nam gre dobro. Spremljal sem jih že lani. Vedel sem, da so kakovostni. Zame je bil to izziv. Delamo na tem, da smo boljši. Poskušamo se ozirati zgolj nase in se zbrati na delo, ki je pred nami. Za zdaj nam gre dobro, ampak nismo še na cilju. Pomembno je, da ohranimo trezne glave. Moramo držati fokus na prihodnost. V sredo moramo biti spet pravi,” je povedal Šalja, ki ga s Celjani do konca sezone čaka paradoksalna borba na dveh frontah.

Agron Šalja je na šestih tekmah v vlogi trenerja Celja petkrat zmagal.

V pokalu se bo pomeril za lovoriko, medtem ko ga v prvenstvu čaka boj za obstanek. Kljub odličnemu nizu so Celjani namreč še vedno na predzadnjem mestu, ki ob koncu sezone prinaša dodatne kvalifikacije, saj točke v zadnjem času nabira tudi Aluminij. Kidričani so v zadnjih štirih prvenstvenih tekmah dvakrat zmagali in dvakrat remizirali. Na osmem mestu imajo pred Celjani dva kroga pred koncem dve točki prednosti.

“Sigurno je ta ekipa zmožna več, kot kaže trenutna uvrstitev na lestvici. Čaka nas še kar nekaj dela. Čaka nas tudi še finale pokala, a trenutno še nismo tam. Najprej moramo speljati prvenstvo do konca. Verjamemo v svoje sposobnosti in to, da se lahko rešimo. Bomo videli,” je mirno razlagal nekdanji selektor mlajših slovenskih reprezentančnih selekcij, ki je v klubskem nogometu debitant.

Celje v prvenstvu do konca sezone: Gorica (v gosteh), Koper (doma).

Aluminij v prvenstvu do konca sezone: Bravo (doma), Domžale (v gosteh).

Že zelo zgodaj se lahko Šalja pohvali, da je na svoji trenerski poti premagal oba največja slovenska kluba, tako Olimpijo kot Maribor.

“To je lepo, ampak pomembna je vsaka tekma. Lepo je premagati vsakogar. Tudi zmaga nad Taborom je bila zelo pomembna. Tako je tudi zdaj. Skušamo stati trdno na realnih tleh in verjeti vase. Pomembno je, da fantje verjamejo v svoje sposobnosti, kar potrjujejo iz tekme v tekmo. Je pa seveda takšna zmaga, kot je ta proti Olimpiji, pomembna za samozavest,” je razložil 48-letni trener.

“Nikoli ni dobro biti evforičen. Če si evforičen, ko zmaguješ, potem si depresiven, ko izgubljaš. Nič od tega ni dobro. Moraš priti do ravnovesja. Skušamo delati na tem, sploh pri fantih. V situaciji, v kateri smo trenutno, je to zelo pomembno. Hvala bogu imamo podporo v upravi in prepotreben mir, da delamo. To potrebuje vsaka ekipa. Ko je tako, potem lahko pričakuješ, da bo ekipa dala svoj maksimum,” je še povedal Šalja, ki o skorajšnjem finalu pokala, na sporedu bo prihodnjo sredo v Kopru, še ni želel govoriti.

“Vsaka tekma je zgodba zase. Ta tekma proti Olimpiji ne pomeni nič. Nova tekma, nova situacija. Kdor bo boljši, bo zmagal. Ni neke velike filozofije, ki bi stala za tem,” je za konec povedal zadovoljni, a tudi zelo mirni Šalja na novinarski konferenci.

Pred njenim začetkom je stisnil roko Goranu Stankoviću na klopi Olimpije in z njim spregovoril nekaj besed. “Sva prijatelja. V reprezentanci do 19 let je bil v mojem strokovnem štabu, sodelovala sva eno leto. Dobro se poznava, zato tudi pravim, da bo v finalu pokala težko kdo koga presenetil,” je dejal Šalja.

Kapetanov pogled

“Za nami je super tekma. Tako v prvem kot v drugem polčasu smo bili boljši in smo dominirali v vseh prvinah igre. Olimpiji nismo dopustili prav veliko,” je bil po tekmi zadovoljen tudi kapetan Celja Žan Zaletel, ki je prišel na novinarsko konferenco v družbi trenerja.

“Škoda, da nismo takšni že skozi celotno sezono. Ni prijetno, ko moraš sezono reševati na koncu, čutimo tudi nekaj pritiska, ampak zdaj moramo stisniti zobe. Do konca sezone sta še dve tekmi v prvenstvu, potem nas čaka še pokal,” je dejal Zaletel.

Komentari

Vaš komentar