Na obzorju so novi tektonski premiki v ljubljanski Olimpiji

Nogomet 5. Jan 20245:00 0 komentarjev
Foto: Aleš Fevžer

Novo leto, nova Olimpija? Ljubljanski nogometni ponos je obstal na mrtvi točki, ko so pretekli dolgovi delno sanirani, denarja za nove investicije pa kljub Uefinim milijonom in uspešnim prestopom trenutno ni. Na obzorju je tako celo vnovična menjava klubskega vodstva.

V začetku naslednjega tedna se bodo nogometaši Olimpije po zasluženem premoru znova zbrali na treningih pod vodstvom Zorana Zeljkovića. Na zboru bosta manjkala dva nogometaša, ki sta pisala zadnja uspešna poglavja ljubljanskega kluba. Aljažu Kreflu je s koncem leta potekla pogodba z zmaji, Nemanja Gavrić, ki odkar je vajeti zeleno-belih prevzel Zeljković v zeleno-belem dresu ni odigral niti minute, se bo preselil v Radomlje.

“To bo zelo pomemben prestopni rok, zdaj se dela ekipa za Evropo. Imamo določene načrte, ki pa so pozimi težje izvedljivi. Naša želja je, da kakšno okrepitev pozdravimo že prvi dan priprav, delamo na tem. Bomo pa kot klub naredili vse, da se okrepimo,” je na novinarski konferenci po koncu jesenskega dela sezone razmišljal Zoran Zeljković. In eno novo ime bo Ljubljančan res pozdravil, to bo vratar Gal Lubej Fink, ki se v zmajevo gnezdo seli iz Brava.

Zoran Zeljković bo kmalu znova zbral svoje varovance. Foto: Jure Banfi

Finance v Olimpiji še zdaleč niso idealne

Na vseh ostalih igralnih mestih je rubrika prihodi v ljubljanski Olimpiji za zdaj popolnoma prazna. V ljubljanski nogometni javnosti je vse glasneje mogoče slišati, da je glavni razlog za popolno mrtvilo glede ponudb ali vsaj resnega zanimanja za potencialne okrepitve nezavidljivo klubsko finančno stanje. Povedano drugače – denarja za odškodnine in zajetne plače nogometašev, ki bi na igrišču delali razliko, ni.

Ne samo interno, zmaji imajo težave  tudi s plačili obveznosti do drugih klubov. Tako zamujajo z obročnim odplačevanjem odškodnine za Marka Bresta, Aluminij je dobil le del doslej dogovorjenega zneska.

Da blagajne Olimpije niso polne, govori tudi samovoljna poteza klubskih pisarn, na čelu z direktorjem Igorjem Barišićem, ki so igralcem odrekle plačilo obljubljenih premij za uvrstitev v skupinski del evropskih tekmovanj. A če je v tem primeru prvi operativec v zmajevem gnezdu prelomil svojo besedo, pa z neizplačilom premij za osvojeno dvojno krono v prejšnji sezoni (izplačana je le približno tretjina obveznosti) krši pogodbe. Na to temo se je že pred prazniki oglasil tudi Sindikat profesionalnih igralcev nogometa (SPINS) in klubu celo zagrozil s prekinitvijo vseh pogodb nogometašev.

Direktor Olimpije Igor Barišić se še naprej zapleta v vse večji klopčič neposrečenih potez in snetih besed. Foto: Aleš Fevžer

Olimpija ima tri reprezentante

Za boljše novice iz tabora zeleno-belih znova skrbijo fantje na zelenicah. Trije zmaji so se namreč znašli na seznamu izbrancev Matjaža Keka, ki bodo sredi januarja odpotovali na reprezentančno akcijo v ZDA. 20. januarja bodo za nastop proti izbrani vrsti ZDA, sestavljeni iz nogometašev lige MLS, kandidirali Timi Max Elšnik, Marcel Ratnik in Denis Pintol.

Kar je po naših informacijah trenutno v klubu urejeno, so plače igralcem. Drugače je (znova) s plačami trenerjev v mladinskem pogonu. Olimpija naj bi sicer nov težko pričakovani finančni priliv dobila v zaključku meseca, ko bo na račun prispela pol milijonska nagrada za zmago nad Slovanom iz Bratislave v konferenčni ligi. Velika likvidnostna težava za zmaje pa je trenutno ta, da z izplačili obrokov odškodnine za Svita Sešlarja močno zamuja turški Eyupspor. Denar s tega naslova, skupna odškodnina znaša približno dva milijona evrov, bi zeleno-belim očitno prišel še kako prav.

Turški Boluspor zamuja z izplačilom odškodnine za Svita Sešlarja. Foto: Eyupspor

Uefa podrobno spremlja situacijo

V luči vseh teh težav velja znova izpostaviti strogo opozorilo Uefe, ki je marca lani Olimpijo kaznovala s 100.000 evri kazni zaradi neizpolnjenih finančnih obveznosti, hkrati pa je klub dobil tudi opozorilo pred izključitvijo iz evropskih tekmovanj. Ljubljančani so tako dobili na voljo prehodno obdobje ene sezone (2023/2024) da se z rednim plačevanjem obveznosti izognejo črnemu scenariju, ki bi jim odnesel Evropo, še preden bi si jo priborili na igrišču.

Glede na nove težave, ki se zgrinjajo nad Olimpijo, bodo očitno v pisarnah na Dunajski cesti v naslednjih tednih z vse bolj tresočimi prsti odpirali klubsko elektronsko pošto v strahu, da v ‘predalniku’ ne najdejo kakšnega neprijetnega sporočila organizacije, na čelu katere je Aleksander Čeferin.

Minulo jesen je Olimpija igrala v konferenčni ligi, bo v naslednji za zeleno mizo ostala brez možnosti boja za Evropo? Foto: Profimedia

Bo Olimpija dobila celo novo vodstvo?

Negotova prihodnost ljubljanske Olimpije bo morda celo prinesla vnovične tektonske spremembe v enemu izmed dveh glavnih stebrov slovenskega klubskega nogometa. Več virov blizu kluba nam je namreč zaupalo, da vodstvo zmajev začenja z iskanjem novih vlagateljev oziroma lastnikov, ki bi sedli na čelo nogometnega prenosa prestolnice.

O razlogih lahko za zdaj predvsem ugibamo. Morda je ob sanaciji velike finančne luknje, ki jo je za sabo pustil Milan Mandarić, nemškim lastnikom, na čelu z Adamom Deliusom zmanjkalo energije in denarja za nadaljnjo vodenje kluba. Morda so spoznali, da so z dvojno krono in igranjem v Evropi dosegli maksimum in bodo svojo srečo iskali druge. V luči številnih težav in kazni tako Nogometne zveze Slovenije kot tudi Uefe pa so morda dobili tudi kakšen signal ‘od zunaj’, da bi bilo pametno klub prepustiti boljšemu gospodarju.

Nemško vodstvo je Olimpijo prevzelo oktobra 2021. Sledilo je turbulentno obdobje, ki pa je lani v Ljubljano prineslo tudi velike rezultatske uspehe. Foto: Aleš Fevžer

Kakorkoli, razplet te zgodbe je še daleč, klub je še vedno zavit v praznični molk in zagotovo bomo naslednja pojasnila dobili že kaj kmalu. Kot vsako leto pa bo očitno v ljubljanski Olimpiji tudi to zimo znova še kako pestro.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!