Uefa Olimpiji izrekla zadnji opomin pred izključitvijo

Nogomet 4. Mar 20239:00 0 komentarjev
Nogometaši Olimpije želijo hitro pozabiti na poraz proti Domžalam. Foto: Jure Banfi

V zadnjih mesecih so se stvari v pisarnah ljubljanske Olimpije vsaj malce uredile. A "stari grehi" zmajev so znova prišli na dan. Evropska nogometna zveza (UEFA) je zaradi finančne nediscipline kaznovala kopico evropskih klubov. Med njimi je tudi ljubljanska Olimpija, ki je s strani krovne evropske zveze dobila celo zadnje opozorilo pred izključitvijo iz njenih tekmovanj!

Na podlagi novega pravilnika o licenciranju in finančni vzdržnosti klubov, ki je bil sprejet aprila lani, je Uefa v tej sezoni natančno spremljala vse klube, ki so v letošnji sezoni nastopali pod njenim okriljem. Klubom, katerih zapadle obveznosti z naslovov plačil plač, davkov ali pristojbin za nasptopanje v Uefinih tekmovanjih so bile ponavljajoče oziroma niso bile poravnane v 90 dneh, je naložila zelo visoke kazni.

Aris Thessaloniki FC (Grč), FC Astana (Kaz), FK Borac Banja Luka (Bih), CFR 1907 Cluj (Rom), Floriana FC (Mlt), Konyaspor (Tur), FC Kyzyl-Zhar SK Petropavlosk (Kau), ŠD NK Olimpija Ljubljana (Svn), NK Osijek (Hrv), HNK Rijeka (Htv) in Valmiera FC (Lat), vse to so ekipe na črnem seznamu Uefe, ki so izključene iz evropskih tekmovanj tri sezone (2024/25, 2025/26 and 2026/27)! Toda …

Olimpija si bo letos zelo verjetno na igrišču priigrala evropsko vozovnico, a v pisarnah bodo morali biti zelo pazljivi, da ne ostanejo brez nje v prihodnosti.

Suspenz odložen, finančna kazen pač ne

Na srečo Olimpije je šestim od enajstih klubov na tem seznamu Evropska nogometna zveza vendarle malce pogledala skozi prste. Arisu, Astani, Rijeki in Olimpiji so tako določili prehodno obdobje sezone 2023/2024 in bo kazen izključitve uveljavljena le, če ti klubi tudi v naslednjem letu ne bodo izpolnjevali finančnih obveznosti. Cluj in Osijek bosta podrobno spremljana dve leti.

Kaj to pomeni v praksi? Olimpija bo lahko igrala v evropskih tekmovanjih v prihodnji sezoni, a bo v njej zelo podrobno spremljana s strani finančnih institucij Uefe. V primeru vnovičnih nepravilnosti, bo klub izključen iz evropskih tekmovanj za obdobje 2024 – 2027.

Bo pa Olimpija morala vseeno znova zaradi neizpolnjevanja zapadlih obveznosti seči v svojo blagajno, saj ji je Uefa naložila tudi 100.000 evrov kazni. Višjo finančno kazen so prejeli samo Cluj (250.000), Konyaspor (150.000) in Rijeka (150.000 evrov). Še posebej hrvaška kluba sta bila v tem postopki močno kaznovana, saj morata Osijek in Rijeka zaradi neizpolnjevanja Uefinih licenčnih kriterijev vrniti vse prejemke s strani Evropske nogometne zveze za letošnjo sezono. Kazen znaša dodatnih 450.000 evrov.

Dokument Uefe si lahko v angleškem jeziku preberete v celoti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!