“Ko dobiš priložnost za vodenje Mure, odločitev ni težka”

Nogomet 21. Feb 202415:34 0 komentarjev
nogomet nš mura anton tonči žlogar
Foto: Uroš Skaza

Mura je po prestavljeni tekmi s Koprom sicer nezaželen premor izkoristila za že napovedano trenersko zamenjavo. Na Fazaneriji je športni direktor Robert Koren premierno predstavil novega trenerja. Črno-bele bo po novem vodil Anton 'Tonči' Žlogar.

Nekdanji slovenski reprezentant in vezist, ki je v prvi slovenski ligi zbral kar 300 tekem in dosegel izjemnih 90 golov, se tako po petih letih poslavlja od Nogometne zveze Slovenije, kjer je v zadnjem obdobju skrbel za selekcijo do 19 let. “”Že nekaj časa sem razmišljal, da bi se preizkusil v članskem nogometu. Pet let sem deloval kot selektor mlajših selekcij na Nogometni zvezi Slovenije, ki bi se ji rad zahvalil ponujeno priložnost in korektnost pri dosegu sporazumne prekinitve pogodbe. Vse se je zgodilo zelo hitro, v dveh dneh. V slovenskih razmerah se priložnosti za vodenje kluba, kot je Mura, ne zavrne,” je ob predstavitvi povedal Žlogar, ki bo na Fazaneriji združil moči z Robertom Korenom.

Za Korena, ki je vlogo športnega direktorja prevzel na začetku leta 2024, je po razhodu z Vladimirjem Vermezovićem prvič sam izbral trenerja, ki se sklada z njegovo vizijo: “Z mojim prihodom na funkcijo športnega direktorja smo jasno definirali vizijo kluba. Prejšnjemu trenerju je bilo to predstavljeno, a ekipa ni delovala na željenem nivoju, zato smo si zaželeli spremembe. O tem smo razmišljali nekaj časa, z Žlogarjem pa smo se vse dogovorili v zadnjih dveh dneh. Zakaj tako hitro? S Tončijem sva bila nekoč nasprotnika in soigralca v reprezentanci. Vedno sva se spoštovala in zagovarjala ambicioznost. Ko se za mizo vsedeta takšni osebi, je dogovor hiter.”

Žlogar, ki se je v trenerske vode podal hitro po koncu igralske kariere, je na začetku vodil Kras, nato pa pred sklenitvijo sodelovanja z NZS prevzel še Brda in kranjski Triglav. Krst na Fazaneriji ga čaka že to nedeljo, ko bo Mura igrala z Radomljami.

nogomet nš mura tonči žlogar robert koren
Lahko naveza Tonči Žlogar in Robert Koren Muro vrne na pota stare slave? Foto: Uroš Skaza

O čem je na novinarski konferenci še govoril Tonči Žlogar?

  • O razlogih za prihod v Muro.

“Začutil sem, da je to velika priložnost. Ob klicu športnega direktorja Roberta Korena smo se dogovorili. Vidim nogometno okolje, klub z bogato tradicijo, ki je bil državni prvak in osvojil pokal ter ga spremlja veliko število navijačev. V slovenskem nogometu se o Muri vedno govori kot o klubu z veliko navijači in pritiskom rezultata. Moral sem se hitro odločiti. Zahvaljujem se za priložnost, od sebe bom dal vse, da jo izkoristim.”

  • O slovesu od Nogometne zveze Slovenije in o teži odločitve.

“Odločitev je bila težka le zato, ker sem želel zaključiti ciklus z reprezentanco. V nogometu ne gre vso po načrtih in po ustaljenih tirnicah. Pridejo presenečenja, ki te prisilijo v drugačne odločitve. Nogometna zveza Slovenije je bila z mojimi željami in kontakti. Ko si zadaš cilj, da nekoč deluješ v članskem nogometu in dobiš priložnost voditi Muro, potem odločitev ni težka.”

  • O tem, kako dobro pozna ekipo Mure in kakšno je njegovo mnenje o članski zasedbi črno-belih.

“Ekipo Mure sestavlja veliko mladih igralcev, ki jih poznam z reprezentančnega nivoja. Tu je tudi nekaj izkušenih in starejših igralcev iz zlatih časov Mure. Mislim, da ima Mura potencial in da mora biti naš cilj ustvariti boljšo podobo ekipe. Pred nami je ogromno tekem, igralo se bo dvakrat na teden. Samo danes in jutri imamo čas za normalen trening, nato pa sledijo le treningi za regeneracijo in taktična priprava na nove tekme. Morali bomo biti previdni, ampak verjamem, da lahko podobo ekipe spremenimo na boljše. Pomembno je, da obrnemo krivuljo rezultatov.”

nogomet matjaž kek mlajši nš mura
Sin selektorja Matjaža Keka bo prvič deloval v članskem nogometu. Foto: Aleš Cipot
  • Kako bo sestavljena strokovna ekipa članske zasedbe?

“Trenerska ekipa se še sestavlja. Vse se je zgodilo na hitro. Matjaž Kek mlajši je z mano deloval v reprezentanci do 19 let. Gre za zelo nadarjenega trenerja in moja želja je bila, da prevzame vlogo pomočnika, kar se bo zgodilo. Ostalo bomo urejali sproti, bistvenih sprememb ne predvidevamo.”

  • O tem, kakšno Muro lahko pričakujemo na igriščih Prve lige Telemach?

“Osnove, ki jih zagovarjam so znane. Obvezna agresivnost v fazi branjenja in dinamični prehodi v napad ter prepoznavanje pravih situacij. Vsak si želi, da bi njegova ekipa imela vsako tekmo 10 priložnosti in slavila s tremi goli razlike brez prejetega gola. Prvotni cilj je vzpostaviti kontiuniteto rezultata. S tem bodo fantje postali samozavestni. Verjamem, da bo način dela, ki sem ga prakticiral že v reprezentanci, pravilen. Pri rezultatu je vedno potreben kanček sreče. Agresivna in kompaktna formacija na vseh delih igrišča ter jasna navodila pa so moji glavni cilji.”

  • O prvi tekmi Mure, ki je na sporedu v nedeljo.

“V slovenski ligi ni lahkih tekem. Glede na ime Mure in glede na lestvico, bi jo večina postavila v vlogo favorita. Tako mora biti. Pred nami je težka tekma. S prihodom novega trenerja pride do šok terapije in le upamo lahko, da bo vse pozitivno vplivalo na ekipo. V nedeljo bi rad to novo zgodbo odprl z zmago.”

  • O igranju mladih nadarjenih igralcev, ki jih v Murski Soboto ne manjka.

“Vedno sem mnenja, da je vedno dobro ponujati priložnost mladim nogometašem. Sistem je trenutno naravnan v prid mladim nogometašem. Ko si to zaslužijo in so dovolj zreli, jim je potreno dati minute. Računam na to, da bodo mladi fantje igrali, a mesto v ekipi se dobiva na treningih. Če ne vadiš, kot je potrebno in pričakovano, priložnosti ne dobiš.”

nogomet nš mura tonči žlogar nogomet nš mura tonči žlogar
Foto: Uroš Skaza
nogomet nš mura tonči žlogar robert koren nogomet nš mura tonči žlogar robert koren
Foto: Uroš Skaza
nogomet nš mura tonči žlogar nogomet nš mura tonči žlogar
Foto: Uroš Skaza
nogomet nš mura tonči žlogar robert koren nogomet nš mura tonči žlogar robert koren
Foto: Uroš Skaza
nogomet nš mura tonči žlogar robert koren nogomet nš mura tonči žlogar robert koren
Foto: Uroš Skaza
nogomet nš mura tonči žlogar robert koren nogomet nš mura tonči žlogar robert koren
Foto: Uroš Skaza

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!