Kup snubcev Žana Vipotnika, diši po rekordu slovenske lige

Nogomet 2. Apr 202315:22 0 komentarjev
Žan Vipotnik
Žan Vipotnik je prvo ime minule sezone Prve lige Telemach FOTO: Jure Banfi.

Žan Vipotnik je velika želja zagrebškega Dinama, ki pa za trenutno najbolj vročega nogometaša slovenske prve lige nudi precej manj od vsote, ki jo za 21-letnega napadalca pričakujejo v Mariboru. Cena mladega napadalca, za katerega se zanimajo tudi drugi klubi, je po sobotnih treh golih v mreži Gorice seveda še poskočila.

Jasno je, da bo Maribor že poleti skorajda zagotovo poskrbel za rekordno prodajo v zgodovini kluba. Največ, še v eri Zlatka Zahovića, je iztržil za Jana Mlakarja, ki je leta 2019 za tri milijone evrov odšel v angleški Brighton.

Vprašanje je le, ali bo padel tudi rekord slovenske lige. Do zdaj najvišja prodaja je uspela Olimpiji leta 2016, ko je za pet milijonov evrov v moskovsko Lokomotivo prestopil nigerijski napadalec Ezekiel Henty.

Da so za Vipotnika trenutno najbolj zagrizeni pri zagrebškem Dinamu, o čemer vse bolj glasno pišejo tudi hrvaški mediji, že nekaj časa ni več skrivnost. To je v nedavnem pogovoru za Sportklub potrdil tudi športni direktor Maribora Marko Šuler.

Natančnih številk, koliko v Ljudskem vrtu pričakujejo za svojega vročega napadalca, ki je razcvet doživel pod vodstvom novega trenerja Damirja Krznarja – ta je v Maribor prišel prav iz Dinama -, prvi operativec športne politike v Mariboru seveda ni razkril.

Po naših informacijah naj bi pri Mariboru za Vipotnika pričakovali nekje med pet in šest milijonov evrov odškodnine in določen odstotek od nadaljnje prodaje, pripravljeni pa naj bi bili prisluhniti tudi ponudbam v višini med štiri do štiri in pol milijona evrov ob nekoliko višjih odstotkih od nadaljnje prodaje.

Dinamo za zdaj ponuja mnogo premalo

To je daleč od cene, ki jo pri Dinamu, s katerim so pogovori že stekli, trenutno ponujajo. Zagrebčani naj bi bili pripravljeni plačati okoli tri milijone evrov, ob dobrih odnosih, ki jih imajo z Mariborom, pa imajo kot trenutno najresnejši interesent v rokah še nekaj orožij. Prvo je seveda Marko Tolić, ki v Mariboru trenutno igra kot posojen nogometaš Dinama in bi bil lahko vključen v posel.

Maribor pa je oko vrgel še na enega nogometaša Dinama, in sicer 23-letnega napadalca Sandra Kulenovića, ki je trenutno na posoji v zagrebški Lokomotivi, za katero je v tej sezoni dosegel deset golov.

Kot piše Nogomania, je Vipotnika včeraj na prvenstveni tekmi v Novi Gorici v živo spremljal Dario Šimić, ki je član uprave Dinama. Nekdanji uspešni hrvaški nogometaš, ki je igral tudi za Inter in Milan, je bil na tribuni skupaj s še enim nekdanjim hrvaškim reprezentantom Stjepanom Tomasom, ki pa v Dinamu nima nobene uradne funkcije. Imela sta kaj videti, Vipotnik je pri zmagi s 3:0 zabil nove tri gole in je zdaj s 17 goli prepričljivo najboljši strelec slovenske lige.

Žan Vipotnik
Nase je hitro opozoril tudi v dresu Slovenije. FOTO: Aleš Fevžer.

Cena je iz tedna v teden višja

Vipotnik je v tej sezoni za Maribor zabil 20 golov v vseh tekmovanjih v 30 nastopih, a je treba upoštevati, da je pod vodstvom prejšnjega trenerja Radovana Karanovića igral precej manj, zato je njegova statistika še toliko bolj impozantna. V povprečju gol doseže na vsakih 86 minut. V zadnjih tednih seveda še precej bolj pogosto.

Na ceno močno vplivajo tudi njegove predstave v reprezentančnem dresu. Ob debiju je po vsega osmih minutah z golom poskrbel za pomembno zmago v Kazahstanu na uvodni tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024, izkazal pa se je tudi pri zmagi nad San Marinom v Stožicah. Vsega dve minuti po prihodu na igrišče je “zakuhal” avtogol.

Rusi in Turki so že za akcijo, preostali (še) ne

Dinamo je sicer le eden od številnih klubov, ki se zanimajo zanj. Že pozimi je Maribor zavrnil ponudbo New York Cityja, “težko” približno dva milijona evrov. Iz severnoameriške lige MLS, ki je v zadnjem času v velikem vzponu in se bo do svetovnega prvenstva 2026, ki bo (tudi) na ameriških tleh, še vzpenjala, je interes velik, prihaja pa tudi iz drugih držav.

Iz najboljših petih evropskih lig, od koder naj bi v Maribor že priromala vsaj ena uradna ponudba. Šlo naj bi za klub iz nemške bundeslige. Toda cena Maribora je tudi za skromnejše klube iz najboljših evropskih lig (seveda ne gre za tiste najboljše – Bayern, Borussio Dortmund, Real Madrid, Barcelono, PSG …) za zdaj še previsoka. Precej drugače naj bi bilo s klubi, ki prihajajo iz Rusije in Turčije, kjer naj bi bili pripravljeni plačati tudi toliko ali še več.

Žan Vipotnik
FOTO: Jure Banfi.

Poleti bo zelo, zelo vroče

Kakorkoli že, pred Mariborom in Vipotnikom je vroče poletje. Seveda ne zaradi globalnega segrevanja podnebja.

Še bolj vroče pa bi utegnilo postati, če bi mladi napadalec, ki je še lani gole zabijal v drugi slovenski ligi v majici kranjskega Triglava, še naprej zadeval tako pogosto, kot to počne v zadnjem času.

In še veliko bolj, če bi strelsko serijo nadaljeval tudi v reprezentančnem dresu na junijskih novih kvalifikacijskih tekmah proti Finski in Danski.

Ni dvoma, v najboljši slovenski ligi diši po novem rekordu …

“Hat-trick” Žana Vipotnika v Novi Gorici:

Gol Žana Vipotnika v Kazahstanu: