Ljubljansko sporočilo podpore Krznarju in opozorilo zmajem

Nogomet 22. Sep 20239:00 2 komentarja
Služba Gorana Boromise pri Olimpiji trenutno ni pod vprašajem. Foto: Aleš Fevžer

Za nogometaši Olimpije je prva evropska preizkušnja v skupinskem delu Uefinih tekmovanj. Zgodovinska tekma v Lillu je prinesla spoznanje, da se lahko Ljubljančani na trenutke kosajo tudi z resnimi evropskimi tekmeci, po drugi strani pa je razkorak med slovenskimi prvaki in elito še vedno precejšen. O aktualnem dogajanju v taboru zmajev smo debatirali s športnim direktorjem kluba Goranom Boromiso.

Nogometaši Olimpije so v minulem tednu opravili z najtežjim izmed šestih preizkusov, ki jih v tej jeseni čakajo v konferenčni ligi. Gostovanje na severu Francije pri Lillu je prineslo kopico dragocenih izkušenj za zmaje, ki so se na trenutke enakovredno kosali s favoriziranim tekmecem, ki pa je skozi 90 minut vendarle znal unovčiti tako svojo kvaliteto kot tudi evropsko naivnost slovenskih prvakov.

Del odprave zeleno-belih je bil v teh dneh seveda tudi športni direktor Olimpije Goran Boromisa. Slednji je po lanski sezoni in slovesu Alberta Riere za novega vodjo stroke izbral Joaa Henriquesa, ki je dosegel prvi cilj sezone in zmajem zagotovil Evropo ter njene milijone, nasploh pa poskrbel, da so zmaji znova resna ekipa, ki lahko sramežljivo pogleduje celo proti evropski pomladi.

“Ko v zadnjem času analiziramo evropske tekme, vedno ostaja grenak priokus. Na igrišču delujemo zelo solidno, ne uspe pa nam ta korak več, kar je verjetno posledica pomanjkanja izkušenj. V Lillu smo v drugem polčasu pokazali pravi obraz Olimpije in dokazali, da se lahko kosamo z vsakim nasprotnikom. Ostaja pa torej to obžalovanje, enako kot po domači tekmi proti Galatasarayu ali kot po gostovanju v Qarabagu, da bi morda lahko dosegli več. Me pa veseli, da za zdaj tudi v Evropi ne izgledamo slabo,” poudarja Goran Boromisa.

Goran Boromisa in Joao Henriques

Vidovšek znova zbudil ogromno zanimanja

Za športnim direktorjem Olimpije je pestro poletje. V zmajevo gnezdo je pripeljal kar dvanajst novih obrazov, njegov telefon pa je ‘gorel’ tudi od klicev zainteresiranih snubcev, ki so lovili najboljše posameznike iz minule sezone. Med njimi je bil tudi vratar Matevž Vidovšek, ki se je proti Lillu znova prikazal v svoji najboljši luči. Malce za šalo, malce zares, pri športnemu direktorju Olimpije preverimo, če je že med polčasom tekme dobil kakšno novo ponudbo za Korošca v vratih zmajev.

“Kar se tiče Vidovška, je bilo poletje zanj veliko uradnih in neuradnih ponudb. Ker nobena ni zadovoljila naših pričakovanj, smo ga zadržali v naših vrstah in spet je pokazal, da si zasluži igrati na višjem nivoju.  Če bo tako nadaljeval, bomo zagotovo v prihodnosti našli rešitev, ki bo dobra tako zanj kot za klub. Res je, že v torek sem dobil ogromno vprašanj o tem, kakšna je njegova cena, kdo je njegov agent, koga morajo poklicati. (smeh) Zagotovo je nogometno tržišče znova pozorno nanj, naj samo tako nadaljuje,” v pogovoru za Sportklub priznava prvi kadrovnik Olimpije.

Matevž Vidovšek
Foto: Uroš Skaza

Brez alibijev, Olimpija mora biti prvak

Zmaje v naslednjih tednih čakajo izzivi, v katerih bosta trčila dva svetova. Na eni strani prestiž evropskih tekem, na drugi pa preizkušnje na domačih zelenicah, ko že v soboto ob 13.00 Olimpijo čaka gostovanje na ŽAK-u pri Bravu. V tem kontekstu športni direktor nogometašem Olimpije pošilja jasno sporočilo.

Tekmo med Bravom in Olimpijo si boste lahko tudi z našim studijskim delom v soboto ogledali na Sportklubu 1.

“Ko smo igrali kvalifikacije za Evropo, smo se v prvenstvu malce preveč sprostili. Posledica sta dva poraza in novih spodrsljajev ne sme biti. Proti Muri in Mariboru smo pokazali, da smo še vedno najboljša ekipa v ligi. Popolnoma smo osredotočeni na Bravo. Če na koncu sezone ne bomo prvaki, potem nismo naredili ničesar. Mislim, da se igralci zdaj tega zavedajo. Imamo širok kader, lahko rotiramo in na tekmah, kakršna bo ta z Bravom, ne sme biti nikakršnih alibijev. V prvenstvu je Olimpija vedno favorit. Seveda se lahko zgodi kakšen remi ali poraz, ampak ve se, da je naš cilj samo naslov prvaka,” poudarja Boromisa.

FOTO: Profimedia.

Nosilcema igre v kratkem novi pogodbi

Ko je govora o kadru Olimpije, v tej sezoni nase še kako opozarjata tudi dva tujca, ki so ju zmaji že lani privabili v Stožice. Rui Pedro in Agustin Doffo sta nosilca igre zeleno-belih in trenutno si je težko predstavljati udarno enajsterico Ljubljančanov, v katerih ni Portugalca in Argentinca. Imajo pa pri Olimpiji v tem kontekstu tudi nekaj skrbi. Obema nogometašema namreč po koncu sezone poteče pogodba z aktualnimi državnimi prvaki.

“Z Ruijem smo v zaključnih pogovorih za podaljšanje pogodbe. Ve, od kje je prišel in kaj mu je dala Olimpija. Enako velja za Doffa. Zadeve so v zaključni fazi in prepričan sem, da bo nogometaš Olimpije naslednja tri leta,” je o tej temi jasen naš sogovornik.

Agustin Doffo. Foto: Aleš Fevžer

Boromisa odgovoril Salihamidžiću

Včeraj je v slovenski nogometni javnosti odmevala izjava Nicka Salihamidžića, sina legende münchenskega Bayerna Hasana Salihamidžića, ki je Olimpijo obtoževal neprofesionalnosti v poletnem prestopnem roku, ko so ga po njegovih besedah zmaji vabili v svoje vrste, nato pa brez pojasnila zaključili pogovore. Goran Boromisa je zadevo komentiral za klubsko spletno stran.

“Nick Salihamidzić ima s FC Bayern veljavno pogodbo do 30. junija 2025. Z naše strani so zaradi tega potekali pogovori z odgovornimi v FC Bayern. Posledično je prišlo do dogovora za prestop, toda Nick Salihamidzić bi moral pred tem sprejeti določene pogoje, česar pa ni storil. Morebiten prestop v Slovenijo je tako padel v vodo. Nogometaš ni bil igralsko aktiven celotno leto in bi potreboval kar nekaj časa, da bi prišel na ustrezno raven prve ekipe. Tveganje je zato bilo preveliko. Nick je nadarjen igralec, ki mu svetujemo, naj se osredotoči na igranje nogometa in ne na družbena omrežja. S svojimi komentarji na slednjih škodi zgolj in samo sebi ter ljudem, ki ga imajo radi.”

Foto: Zajem zaslona

Olimpija je trenutno raven nad Mariborom

V zaključku pogovora se s športnim direktorjem zmajev dotaknemo še trenutno najbolj pereče teme v Prvi ligi Telemach. Po večnem derbiju se je namreč v Mariboru odprla pandorina skrinjica, ki je prinesla spor na relaciji trener Damir Krznar in zvezdnik Josip Iličić. Goran Boromisa zelo dobro pozna predvsem svojega rojaka na klopi vijolic, kako pa gleda na težave, s katerimi se trenutno ubadajo veliki rivali Olimpije?

“Damirja Krznarja poznam že vrsto let. V mojem prvem letu članske kariere sva bila skupaj pri Interju iz Zaprešića. Ko je bil vodja šole Dinama, sem bil eden izmed koordinatorjev. Je velik gospod z veliko znanja, kar je dokazal v Mariboru. Vsak trener bi imel težave, če bi klub prodal tri ali štiri ključne igralce, ki jih nato ne nadomestiš s pravimi zamenjavami. Ne le Damir, tudi Joao bi verjetno imel enake težave. Tako je težko delati. Vipotnik, Brnić in Tolić so lani Mariboru prinesli štirideset golov. Zdaj je na potezi klub, da sedejo za mizo in najdejo rešitve. V vsakem primeru to niso naše skrbi, Olimpija je dokazala, da je trenutno raven nad Mariborom in da smo zasluženo pred njimi na lestvici,” pogovor zaključuje Goran Boromisa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje