Olimpija Köln obtožuje podkupovanja za lažno pričanje na CAS-u

Nogomet 29. Nov 202312:30 0 komentarjev
Foto: Aleš Fevžer

V središču pozornosti dogajanja v ljubljanski Olimpiji je te dni zadnja domača tekma v skupinskem delu konferenčne lige, ko v Stožice prihaja francoski prvoligaš Lille. A kot smo že vajeni v zmajevem gnezdu, je znova zelo pestro tudi v pisarnah. Za to je poskrbela včerajšnja izjava za javnost nemškega Kölna. Nemški klub je sporočil, da je proti vodilnim možem Olimpije sprožil kriminalistično preiskavo z obtožbami o neujemanju zgodb, predstavljenih na zaslišanjih pred mednarodnem športnem razsodišču v Lozani (CAS). Na zadevo se je za Sportklub odzval direktor zmajev Igor Barišić.

V nogometni Olimpiji miru nikoli ni. To je stavek, ki smo ga zapisali že nič kolikokrat in z veliko gotovostjo trdimo, da bo tako tudi v prihodnje.

Priznati pa moramo, da je bilo v zadnjem letu in pol pravzaprav nenavadno malo dogodkov, ki so kalili idilo v ljubljanskem prvoligašu, sploh v kontekstu vsega, kar se je dogajalo v nekaterih prejšnjih, izjemno turbulentnih obdobjih. Za to je v prvi vrsti ‘zaslužno’ tisto, kar je v nogometu tako ali tako najbolj pomembno – dogajanje na igrišču.

Olimpija je v zadnjem letu in pol osvojila dvojno domačo krono, se prvič v zgodovini uvrstila v skupinski del evropskih tekmovanj in očitno dobro rešila tudi mini krizo začetka sezone, ko se je po prihodu Zorana Zeljkovića na klop zeleno-belih rezultatska krivulja znova obrnila navzgor. A tudi v obdobju navideznega miru je zmajevo gnezdo znova ‘napadel’ duh iz preteklosti – znova se zapleta primer Jake Čubra Potočnika, ki je lani iz Olimpije prestopil v nemški Köln.

Jaka Čuber Potočnik blesti v majici mladinskih selekcij Kölna. Foto: Guliverimages

Zadeva je že dolgo na sodišču

Spomnimo, prestop mladega dragulja slovenskega nogometa je bil vse prej kot običajen, pri zmajih so prepričani, da bo bili v postopkih močno izigrani. Čuber Potočnik je namreč s pomočjo svojih zastopnikov Olimpijo zapustil brezplačno, zeleno-beli pa so nato svojo pravico iskali pri najvišjih nogometnih odločevalcih. Deloma so bili uspešni, deloma ne. Končni epilog je za zdaj takšen, da je Fifa razsodila v prid Olimpije, a Ljubljančanom dodelila le nekaj deset tisočakov visoko odškodnino. Köln in nogometaš sta medtem za svoja dejanja prejela precej hudo kazen, ki pa je začasno zadržana, saj o zadevi odloča mednarodno športno razsodišče (CAS).

Vse o sagi prestopa Jake Čubra Potočnika iz Olimpije v nemški Köln

Olimpija na Fifi išče pravico in 2,5 milijona evrov

Olimpija dobila potrditev Fife, a ostala brez milijonov

Primer Jaka Čuber Potočnik še na Casu. Komu se bo smejalo?

Veliki up slovenskega nogometa si lahko (začasno) oddahne

Barišić Köln obtožil poizkusa podkupovanja

No, Köln tudi v času čakanja na razsodbo ne stoji križem rok. Včeraj so namreč v ostri izjavi za javnost razkrili, da so že septembra vložili kazensko ovadbo na CAS proti trem funkcionarjem Olimpije – zaradi poizkusa prevare. Javno tožilstvo v Kölno je hkrati potrdilo sume, navedene v ovadbi in celo začelo kriminalistično preiskavo zaradi neujemanja zgodb ljubljanske strani na zaslišanjih v Lozani. Del teh zaslišanj je bil tudi nekdanji predsednik kluba Milan Mandarić, ki po predaji poslov Adamu Deliusu s klubom še zdaleč ni ostal v dobrih odnosih.

Köln je torej ostro udaril po Olimpiji, svojo plat zgodbe pa je za Sportklub predstavil tudi prvi operativec ljubljanskega kluba Igor Barišić.

“Včeraj smo prek medijev prejeli novico, da je 1. FC Köln vložil kazensko ovadbo proti trem vodilnim članom NK Olimpija. Ne vemo, zakaj in na kakšni podlagi. To objavo razumemo kot obupen poskus odvračanja pozornosti od kaznivega dejanja, ki so ga storile odgovorne osebe FC Köln, in vplivanja na odločitev vrhovnega sodišča CAS,” začenja direktor zmajev.

Direktor Olimpije Igor Barišić. Foto: SK

In predstavi nekaj dejstev.

“Dejstvo je, da je FIFA FC Köln prepovedala prestope za dve prestopni obdobji. Dejstvo je, da se je vodstvo FC Köln na to pritožilo. Dejstvo je, da je FIFA po zaslišanju vztrajala pri izreku kazni dveh rokov. Dejstvo je, da je Köln napeljeval igralca h kršitvi pogodbe. Dejstvo je, da Olimpija dela izključno s pogodbenimi specifikacijami zveze, ki so v skladu s Fifinimi. Dejstvo je, da igralca Olimpija ni želela prodati. Dejstvo je, da je Olimpija vložila tožbo za odškodnino. Dejstvo je, da je Köln ponudil odškodnino, če Olimpija poda lažno izjavo pri CAS in izjavi, da je bila odpoved brez odpovednega roka upravičena. Dejstvo je, da je vodstvo kluba ta poskus podkupovanja zavrnilo,” odločno zatrjuje Barišić.

Prvi operativec zmajev je še poudaril, da gre za obupen poizkus izhoda Kölna iz zagate, v katero so se z nespametnimi dejanji spravili sami in da bo tudi Olimpija po potrebi sprožila kazensko ovadbo zaradi napeljevanja k lažnivi izjavi. Klub je po njegovih besedah pripravljen celotno korespondenco izmenjave sporočil in dokumentov pokazati tudi predstavnikom navijačev, ki si lahko na podlagi tega ustvarijo svoje mnenje.

Vodstvo ljubljanske Olimpije. Foto: Aleš Fevžer

Skopo uradno pojasnilo kluba

Epilog zgodbe bomo dobili v naslednjih tednih oziroma mesecih, ko bo postopek na CAS-u zaključen. Klub se je medtem odzval tudi z uradno izjavo za javnost, pod katero se je podpisal podpredsednik kluba Dr. Christian Dollinger.

“Pred pomembno evropsko tekmo Zmajev so s strani 1. FC Köln v javnost prišle informacije o kazenski ovadbi predstavnikov Olimpije. Nad obtožbami, ki so bile objavljene na uradni spletni strani nemškega prvoligaša, smo zelo presenečeni. Nogometnega kluba Olimpija Ljubljana in njegovih predstavnikov kölnsko državno tožilstvo v aktualni zadevi ni kontaktiralo, zato o obtožbah ne moremo podati nobene izjave. Predstavniki NK Olimpija so trdno prepričani, da so v okviru zakonskih postopkov vedno ravnali korektno. Obtožbe 1. FC Köln zato odločno zavračamo.”

FC Köln je trenutno s šestimi točkami na zadnjem mestu nemške Bundeslige, na dvanajstih tekmah je moštvo le enkrat zmagalo. Morebitna prepoved registracije novih nogometašev, ki ‘kozličkom’ grozi že to zimo, bi kaj lahko pomenila njihov izpad iz elitnega ranga.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!