“S prihodom Šimundže se stvari izboljšujejo” (VIDEO)

Nogomet 25. Jan 202410:00 0 komentarjev
nogomet prva liga telemach nk maribor ažbe jug
Foto: Uroš Skaza

Vratar Maribora Ažbe Jug je pred iztekom leta 2023 podaljšal pogodbo z vijoličastimi. V Ljudskem vrtu bo ostal vsaj do leta 2026, v tem obdobju pa je njegova glavna želja, da 16-kratni slovenski prvak znova postane klub, kakršen je bil v prejšnjem desetletju.

31-letnik, ki je produkt mariborske šole, se je v članskem nogometu v sezoni 2009/10 premierno predstavil v Interblocku, nato pa se hitro odpravil v tujino. Najprej je bil štiri leta član Bordeauxa, nato se je kalil pri Sportingu, pred povratkom domov pa v dresu Fortune Sittard okusil še nizozemski nogomet. V Maribor, za katerega je nekoč branil tudi njegov oče, se je vrnil pred tremi leti in pol, igranje za ‘njegov’ klub pa mu veliko pomeni. “Podaljšanja sem vesel, veseli pa me tudi dejstvo, da lahko še naprej pomagam Mariboru.”

Ob koncu lanskega leta je bil razočaran, ker ga selektor Matjaž Kek ni vpoklical v reprezentanco, ki se je podala na gostovanje v Združene države Amerike, a na vse skupaj gleda kot na dodaten motiv: “Ob objavi spiska je bilo prisotno razočaranje, a hitro vidiš, da so nekatere stvari še pomembnejše. Vpoklic bi mi veliko pomenil, a sam ne treniram in ne igram le zaradi tega.”

V spomladanskem delu se bo z Mariborom skušal vmešati v boj za vrh, možnost za lovoriko pa predstavlja predvsem Pokal Pivovarna Union. Vijoličasti so jesenski del Prve lige Telemach sklenili na četrtem mestu in za vodilnim Celjem zaostajajo za kar 18 točk. Leto 2023 je Jug doživljal zelo čustveno: “Celotno leto 2023 je bilo zelo turbulentno. Odkar sem v Mariboru smo zamenjali veliko trenerjev. Še vedno smo v fazi, ko se ekipa gradi. To se dogaja vse od odhoda Zlatka Zahovića. Nismo še našli željene forme.”

V tej sezoni je v vseh tekmovanjih zbral 24 nastopov in na njih le trikrat ohranil čisto mrežo. Spomladi si želi, da bi bili vijoličasti še bolj povezani in da bodo pod taktirko Anteja Šimundže začeli kazati predstave, ki si jih želijo navijači. V intervjuju za Sportklub smo z Ažbetom govorili o novi pogodbi, reprezentanci, letu 2023, novincih v ekipi Maribora in tudi o Josipu Iličiću.

nogomet prva liga telemach nk maribor ažbe jug
Ažbe Jug je s trenutnim potekom priprav zelo zadovoljen. Foto: Uroš Skaza

Celoten pogovor z Ažbetom Jugom, vratarjem Maribora

 • Kako pomemben je bil zimski premor, kako ste ga izkoristili in kako potekajo priprave na nadaljevanje sezone?

Kar dobro sem se spočil. Premor ni bil koristen samo za telo, pomembno je bilo zbistriti misli po letu, ki je bilo zelo pestro. Komaj sem čakal na začetek priprav, da se vrnem v ritem treningov. Priprave potekajo zelo dobro, odlično treniramo.

 • Med premorom je klub dokončno potrdil podaljšanje sodelovanja z vami. Ste imeli kakšne pomisleke o nadaljevanju skupne poti, ste morda razmišljali o novem odhodu v tujino?

Ne, že od vsega začetka je bila moja želja, da tukaj ostanem dlje časa. S športnim direktorjem smo hitro našli skupni jezik. Vse se je hitro odvilo, zapletov ni bilo. Podaljšanja sem vesel, veseli pa me tudi dejstvo, da lahko še naprej pomagam Mariboru.

 • Dva igralca Maribora sta nedavno s slovensko nogometno reprezentanco odpotovala v Združene države Amerike. Vi vpoklica niste prejeli, vas je to razočaralo? Kako gledate na vašo reprezentančno zgodbo?

Vpoklic sem pričakoval. Ne samo lani, že prej sem pokazal dovolj za vpoklic v reprezentanco. Ampak tako je v nogometu. Po porazu je potrebno iti naprej. Že naslednji dan po razkritju seznama, sem bil v redu. Ob objavi spiska je bilo prisotno razočaranje, a hitro vidiš, da so nekatere stvari še pomembnejše. Vpoklic bi mi veliko pomenil, a sam ne treniram in igram le zaradi tega. Jasno si še vedno želim, da bi me v prihodnje selektor vpoklical. Še naprej se bom trudil po najboljših močeh. Tudi če ne bom zraven, zamer ne bo.

 • Vas je selektor Matjaž Kek v zadnjem obdobju kontaktiral?

Nikoli od mojega povratka v Maribor.

 • Vrniva se h klubu. Jesen za Maribor ni bila uspešna, ste med zimskim premorom veliko razmišljali o trenutni situaciji v Ljudskem vrtu?

Celotno leto 2023 je bilo zelo turbulentno. Odkar sem v Mariboru smo zamenjali veliko trenerjev. Še vedno smo v fazi, ko se ekipa gradi. To se dogaja vse od odhoda Zlatka Zahovića. Nismo še našli željene forme. V Mariboru so pričakovanja velika, kar je normalno. Vsi igralci moramo biti pripravljeni na te zahteve. Jeseni je bilo veliko vzponov in padcev. Pristali smo na mestu, ki si ga ne želimo. S prihodom trenerja Anteja Šimundže se stvari izboljšujejo. Zastavili smo si cilje, pogovorili smo se, kako želimo delovati na in izven igrišča. Igralci moramo temu slediti in verjeti v rezultate.

Prav o tej identiteti sem pred tem razlagal. Mislim sem, da se vračamo na pot, ki je podobna prejšnji. Trener nam želi to razmišljanje vcepiti. Igralci, ki smo bolj povezani z Mariborom, vemo, o čem je govora. To je potrebno primerno predstaviti vsem tujim igralcem in vsem, ki kluba ne poznajo in čutijo kot mi. Do zdaj so vsi igralci pokazali voljo in razumevanje. Zdi se mi, da so vsi dojeli veličino Maribora, ki se bo po mojem mnenju kmalu vrnil tja, kamor spada.

 • So priprave v Turčiji le dodatna priložnost, da se ekipa še bolj poveže? Spomnimo se, da ste večkrat omenili Turčijo v obdobju Radovana Karanovića in dejali, da so bile tiste priprave ključne za osvojitev naslova v sezoni 2021/22.

Takrat smo res postali prava ekipa. 14 dni v Turčiji je najdaljše obdobje na pripravah, od kar sem tukaj. To moramo izkoristiti in se dodatno povezati. Pomembno bo, da ne bo poškodb. Delati moramo na tem, da vsi novinci spoznajo veličino Maribora in njegove zahteve. Upam, da bodo vsi temu sledili.

nogomet prva liga telemach nk maribor ažbe jug nogomet prva liga telemach nk maribor ažbe jug
Foto: Uroš Skaza
nogomet prva liga telemach nk maribor ažbe jug nogomet prva liga telemach nk maribor ažbe jug
Foto: Uroš Skaza
nogomet prva liga telemach nk maribor ažbe jug matic burazer nogomet prva liga telemach nk maribor ažbe jug matic burazer
Foto: Uroš Skaza
nogomet prva liga telemach nk maribor ažbe jug nogomet prva liga telemach nk maribor ažbe jug
Foto: Uroš Skaza
nogomet prva liga telemach nk maribor ažbe jug matic burazer nogomet prva liga telemach nk maribor ažbe jug matic burazer
Foto: Uroš Skaza
nogomet prva liga telemach nk maribor ažbe jug nogomet prva liga telemach nk maribor ažbe jug
Foto: Uroš Skaza

 • V Turčiji vas čakajo zahtevne pripravljalne tekme. Vas to veseli?

Do zdaj je bilo vselej z izjemo tiste obdobja pandemije tako. Takrat so bili nasprotniki nekoliko manj kvalitetni. Kvalitetne pripravljalne tekme prinesejo željene rezultate. Dobri nasprotniki te prisilijo, da igraš blizu najvišjega možnega nivoja, včasih greš tudi preko limita. S tem spoznaš, česa si sposoben.

 • Kakšni so cilji za spomladanski del, ko se boste za lovoriko borili predvsem v Pokalu Pivovarna Union?

Pokal si želimo osvojiti, v prvenstvu pa bo vse odvisno od nas in naše igre. Kar se tiče Celja in zaostanka. Pomembno bo, da Celjani na svojih tekmah ne zmagujejo. Najbolj pomembno bo, da bomo dobro igrali in da bodo zadovoljni navijači. Če bo tako, bomo zadovoljni tudi igralci. Želimo napredovati in se dobro pripraviti za Evropo. Cilji bodo visoki, spomladi pa bomo hitro videli, česa smo zmožni.

 • Ste nekdo, ki je zelo povezan z Mariborom, saj je dres tega kluba nosil tudi vaš oče. Kako čutite pritisk navijačev, ko ekipi ne gre po željah? Se vam zdi, da je pritiska v teh časih manj kot nekoč? Lahko po porazu v mestu v miru spijete kavo?

Po porazu niti ne pomislim, da bi šel v mesto na kavo, saj čutim, da sem razočaral navijače in mesto. Zavedam se, kako so navijači povezani s klubom. Pritiska kot je bil nekoč ni več, a navijači še vedno zahtevajo borbo, tek in pripadnost. To je povsem normalno. Vsi igralci morajo biti borbeni. Lahko smo le hvaležni, da igramo za klub, ki ima še vedno na vsaki tekmi lepo število navijačev. Na derbijih so tribune vedno polne, tudi na drugih tekmah pa čutimo lepo podporo.

 • Je zdaj več pritiska preko zasebnih sporočil na družbenih omrežjih, kjer ste vi zelo aktivni? Kako gledate na to, ali sporočila prebirate in razmišljate o njihovi vsebini?

Kritike bodo vedno prisotne. Sam preberem tudi sporočila, ki jih dobim na družbenih omrežjih. Velikokrat me nasmejijo. Gre za sporočila, ki jih pišejo ljudje, ki nikoli niso igrali nogometa. S tem se ne ubadam, a je zanimivo videti, kako nekateri gledajo na situacijo. Ne vidijo celotne slike, obremenjuje jih samo točno določena tekma. Iz vsakega poraza se moramo sicer učiti. Vsa sporočila, ki jih dobivam, jemljem kot pozitivno kritiko. Vedno se zazrem vase in pomislim, če sem na vsaki tekmi naredil dovolj. Pomembno je, da si zadovoljen s svojim doprinosom in da je z njim zadovoljna celotna ekipa. Ob tem je pomembno tudi to, da hitro odpravljaš napake.

 • Maribor ima v zadnjem obdobju veliko težav v obrambi. Kako jih rešiti?

Potrebno je dihati kot eno. Vsi moramo igrati v obrambi in v napadu. Tega ne smemo ločevati. Le povezani lahko pridemo do rezultata. Priprave in pripravljalne tekme so namenjene odpravljanju teh težav.

 • Ali trener Ante Šimundža še vedno veliko uporablja besedo ambiciozen?

Še vedno zelo veliko (smeh).

 • Je v slačilnico vnesel veliko novosti?

Vsak trener ima drugačne zahteve. Na to se je potrebno prilagoditi. Z njim smo dobili disciplino in pripadnost klubu. Tega smo si želeli. V Mariboru je to potrebno.

 • Če se še enkrat navežem na mnenje Zlatka Zahovića. Slednji je v analizi jesenskega dela izpostavil tudi to, da bo Maribor s prihodom Anteja Šimundže dobil povezano ekipo in predvsem igralce Maribora. Ima prav, boste igralci postali na nek način vojaki, ki jih vodi Ante Šimundža?

Ne bomo kot vojaki, potrebno je, da postanemo prava ekipa. Trener ima željo, da smo ekipa in da se čutimo. Ne želi, da kričimo na soigralca, ko izgubi žogo. Želi, da si pomagamo in jo pridobimo nazaj. Ne zase, ampak za vse nas. Nikoli ni pomemben posameznik, vedno je na prvem mestu ekipa. To nam želi vcepiti v glave. Le tako lahko pridemo do rezultata.

 • Kako na njegove zahteve gledata starejša zvezdnika Josip Iličić in Hillal Soudani?

Vse zahteve sprejemeta brez težav. Več težav imajo mlajši igralci in igralci iz tujine, ki takoj ne začutijo pripadnosti klubu in ekipi.

 • Kako bi ocenili formo Josipa Iličića?

Telesno je dobro pripravljen, kar je zelo pomembno. Josip je igralec za določene trenutke v tekmi. Od njega nihče ne pričakuje šprintanja nazaj in naprej. V določenih situacijah lahko prelomi tekmo z zadnjo podajo ali golom. Zato se je vrnil v klub. Mislim, da bo v prihodnje pokazal še veliko več kot do zdaj. Tega si želi tudi Ante.

 • Kako so se zaenkrat znašli novinci?

Trenutno so vsi pokazali, zakaj so prišli v Maribor. Upam, da bodo kvaliteto dokazali tudi na prvenstvenih in pokalnih tekmah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!