Olimpija že dlje časa ni več slovenska, trend je dosegel vrh

Nogomet 16. Mar 202217:00 > 17:16 5 komentarjev

Dino Skender je na zadnjih treh tekmah Olimpije v začetno enajsterico uvrstil vsega dva slovenska nogometaša. Od leta 1991 se je v vseh tekmovanjih do zdaj kaj takega zgodilo na 15 tekmah. Manj Slovencev v postavi Ljubljančanov ni bilo še nikoli. Ob pomoči OptaŽabarja smo prečesali zgodovino in ugotovili, kdaj se je podoba Olimpije prevesila na stran tujcev.

Domače tekme Olimpije v tej sezoni v povprečju obiskuje manj kot tisoč gledalcev na tekmo. Po uradnih podatkih Nogometne zveze Slovenije jih je bilo na 13 prvenstvenih domačih tekmah v Stožicah 12.800. V z naskokom največjem mestu in na stadionu, ki sprejme 16.000 gledalcev. Res je, brez omejitev zaradi pandemije bi bilo gledalcev zagotovo nekaj več, a se ni treba slepiti. Obisk je porazen.

Olimpija je po obisku domačih tekem šele četrta v ligi. S 13.100 gledalcev na 13 tekmah je malo pred njo Koper, medtem ko sta Mura (22.875 gledalcev na 14 tekmah) in Maribor (26.500 gledalcev na 13 tekmah ob tem, da na zadnji ni smelo biti gledalcev) daleč spredaj.

Ni skrivnost, da je za obisk domačih tekem katerikoli športnih ekip ob dobrih rezultatih in odnosu, ki ga igralci kažejo na terenu, zelo pomembno tudi to, da se gledalci s svojimi nogometaši, košarkarji, rokometaši ali komerkoli že poistovetijo. To pa se najhitreje zgodi, če so v ekipi staroselci ali pa domači fantje.

Slovenci so danes redkost, včasih je bilo precej drugače

Staroselci so v Olimpiji, ki igralski kader v zadnjih letih menja hitreje, kot so se v zadnjih dveh letih v državi spreminjali koronski ukrepi, prava redkost. To že vemo. Slovenci? V zadnjem času prav tako.

Od kar 1236 tekem, ki jih je Olimpija odigrala od leta 1991, je bilo do zdaj vsega 15 takšnih, na katerih sta bila v začetni postavi Ljubljančanov le dva slovenska nogometaša, kar znese 1,2 odstotka. Mimogrede, tekem z zgolj enim ali celo nobenim Slovencem v postavi Olimpije do zdaj še ni bilo. Ne v samostojni Sloveniji in ne prej, v Jugoslaviji.

To nam je zaupal najbolj znani kronist nogometnih številk Matjaž Homar, doktor statistike nogometne Olimpije, ki ga slovenski prostor pozna pod imenom OptaŽabar.

OptaŽabarja lahko spremljate na:

Twitterju

Instagramu

Facebooku

Zanimivo, med letoma 1991 in 2005 je v prvi postavi Olimpije v povprečju igralo 8,9 slovenskih nogometašev. Med letoma 2005 in 2009, ko so Ljubljančani igrali v nižjih ligah, se je ta številka razumljivo povišala, in sicer na 10,8.

Vir: OptaŽabar.

Po povratku med prvoligaše je trend tujih nogometašev pri Olimpiji počasi začel naraščati, poskočil pa s prihodom Milana Mandarića leta 2015.

V ekstrem je šel v drugi polovici njegovega delovanja, od leta 2018 naprej, ko je v Stožice prišel Igor Bišćan. Ta je od 44 tekem na klopi Olimpije na kar osmih priložnost od prve minute ponudil zgolj dvema domačima igralcema.

Za njim je to štirikrat v zadnjem mandatu “uspelo” še Safetu Hadžiću.

Kot prvi je vsega dva Slovenca v začetno enajsterico Olimpije uvrstil Igor Bišćan.

Zdaj je na sceno stopil Dino Skender in postavil nov mejnik. Sploh prvič v zgodovini kluba, v 31 letih, se je zgodilo, da je Olimpija z devetimi tujci igrala na treh tekmah v nizu.

Ljubljenca navijačev in daleč najboljšega strelca ekipe, heroja ulice Mustafo Nukića, je porinil na klop, kjer so bili tudi Marcel Ratnik, Michael Pavlović, Antonio Delamea Mlinar in preostali slovenski nogometaši na plačilnem seznamu Olimpije. Eden od dveh Slovencev, ki sta na zadnjih dveh tekmah od prve minute igrala v zelenem dresu, je Aljoša Matko, Vijol’čni bojevnik.

V “opravičilo” lahko Skenderju ob tem štejemo dejstvo, da je kapetan in nezamenljiv člen začetne enajsterice Timi Max Elšnik trenutno poškodovan.

Vir: OptaŽabar.

Kako močno je poskočil delež tujih nogometašev Olimpije v zadnjem desetletju, potrjuje podatek OptaŽabarja, da je bilo še v sezoni 2012/13 v prvi postavi Ljubljančanov le 16,1 odstotka tujcev.

V zadnjih petih sezonah jih je približno polovica. Največ v sezoni 2017/18, ko jih je bilo pod vodstvom Bišćana 53,3 odstotka. S Skenderjem smo trenutno pri številki 48,6.

Bišćan je rekorder tudi po številu tujcev v začetni postavi. V povprečju je pod njegovim vodstvom od prve minute igralo le 3,6 slovenskih nogometašev.

Povprečje Slovencev v enajsterici Olimpije od leta 1991 naprej je 7,3.

V tej sezoni povprečje Olimpije znaša 4,7, a predvsem po zaslugi prejšnjega trenerja Sava Miloševića, ki je na začetku sezone dajal precej več priložnosti domačim igralcem kot Skender.

Ta je na treh tekmah v tej sezoni v prvo postavo umestil le dva Slovenca, na treh tri, na sedmih štiri, na dveh pet, na eni tekmi pa se je, ne boste verjeli, zgodilo tudi to, da je v tej sezoni več kot polovica igralcev v začetni enajsterici imelo slovenski potni list.

To je bilo v 20. krogu prvenstvene sezone, ko so pri zmagi nad Radomljami z 1:0 igrali Nejc Vidmar, Marcel Ratnik, Michael Pavlović, Svit Sešlar, Nik Kapun in Mustafa Nukić. Torej šest slovenskih nogometašev.

Zagotovo eden od razlogov za slab obisk

Podoba Olimpije se je torej v zadnjih letih močno prevesila na stran tujcev, kar je verjetno tudi eden od razlogov za obisk Stožic, ki je bil tak, mizeren, tudi v nekoliko lepših in bolj optimističnih časih od zdajšnjih.

Pa ne pozabimo, Olimpija se tudi letos bori za naslov. Če bi Ljubljančani zmagali na ponedeljkovi tekmi proti Celju, bi za prvim mestom zaostajali vsega dve točki.

Ob številnih tujih nogometaši, trenerjih in nenazadnje v zadnjih letih tudi predsednikih se občinstvo z Olimpijo težko poistoveti. Sploh, če se tisti glavni za podobo vsake nogometne zgodbe, igralci, menjavajo iz meseca v mesec.

Marcos Tavares je bil ob prihodu v Maribor prav tako tujec, a je potem postal domač fant, Slovenec, ikona. Zaradi takšnih pa navijači rade volje namesto na udoben domač kavč ob sobotnih in nedeljskih večerih sedejo na plastičen stol na stadionu.

Tekme Olimpije z vsega dvema Slovencema v prvi postavi:

Dino Skender (3 tekme):

Olimpija – Celje 2:4 (14. marec 2022, prvenstvo 2021/22):
Banić; Čabraja, Crnomarković, van Bruggen, Boakye; Mudražija, Pilj; Kvesić, Sešlar, Matko, Prtajin.

Mura – Olimpija 3:2 (10. marec 2022, prvenstvo 2021/22):
Banić; Čabraja, Crnomarković, van Bruggen, Boakye; Mudražija, Pilj; Kvesić, Sešlar, Matko, Prtajin.

Olimpija – Aluminij 6:0 (6. marec 2022, prvenstvo 2021/22):
Banić; Čabraja, Crnomarković, van Bruggen, Boakye; Mudražija, Pilj; Kvesić, Sešlar, Matko, Prtajin.

Safet Hadžić (4 tekme):

Olimpija – Rudar Velenje 0:1 (29. september, pokal 2019/20):
Orbanić; Maksimenko, Bagnack, Šme, Boakye; Putinčanič, Tomić, Savić; Menlo, Kregar, Vukušić.

Maribor – Olimpija 0:0 (28. julij 2019, prvenstvo 2019/20):
Vidmar; Maksimenko, Bagnack, Samardžić, Boakye; Putinčanič, Tomić, Savić; Menalo, Suljić, Vukušić.

RFS – Olimpija 0:2 (18. julij 2019, kvalifikacije za ligo Europa 2019/20):
Vidmar; Jurčević, Maksimenko, Bagnack, Boakye; Tomić, Brkić, Čekiči; Menalo, Vukušić, Suljić.

Olimpija – Aluminij 4:0 (23. april 2019, pokal 2018/19):
Vidmar; Maksimenko, Bagnack, Štiglec, Boakye; Tomić, Brkić, Kronaveter, Savić; Suljić, Lupeta.

Igor Bišćan (8 tekem):

Olimpija – Ankaran 0:0 (13. maj 2018, prvenstvo 2017/18):
Ivačič; Štiglec, Uremović, Ilić, Apau; Čanađija, Tomić; Davidson, Alves, Savić; Abass.

Rudar Velenje – Olimpija 1:1 (9. maj 2018, prvenstvo 2017/18):
Ivačič; Uremović, Zarifović, Davidson, Štiglec, Apau, Čanađija, Alves, Savić; Abass.

Aluminij – Olimpija 0:2 (3. maj 2018, prvenstvo 2017/18):
Ivačič; Uremović, Ilić, Davidson, Štiglec, Apau; Čanađija, Tomić, Miškić, Alves; Abass.

Olimpija – Domžale 1:1 (14. april 2018, prvenstvo 2017/18):
Ivačič; Davidson, Štiglec, Apau; Zarifović, Tomić; Miškić, Čanađija, Alves; Abass.

Celje – Olimpija 0:1 (11. april 2018, pokal 2017/18):
Ivačič; Štiglec, Uremović, Zarifović, Apau; Čanađija, Tomić, Davidson; Savić, Alves, Benko.

Olimpija – Maribor 1:1 (31. marec 2018, prvenstvo 2017/18):
Ivačič; Štiglec, Uremović, Ilić, Apau; Čanađija, Miškić, Alves; Savić, Abass, Tomić.

Olimpija – Rudar Velenje 4:0 (14. marec 2018, prvenstvo 2017/18):
Ivačič; Štiglec, Uremović, Ilić, Apau; Miškić, Tomić; Abass, Alves, Savić, Benko.

Gorica – Olimpija 0:1 (4. marec 2018, prvenstvo 2017/18):
Ivačič; Štiglec, Uremović, Ilić, Apau; Čanađija, Tomić; Alves, Savić, Oduwa, Abass.

*slovenski nogometaši so zapisani v odebeljenem tisku

Vir: OptaŽabar.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje