Marko Šuler: NK Maribor vrniti tja, kjer je že bil (VIDEO)

Nogomet 4. Okt 202310:41 0 komentarjev
nogomet NK MariborMarko Šuler
Marko Šuler zaključuje zimsko kadrovanje. Foto: Jure Banfi

Konec februarja 2021 so v Mariboru odslovili športnega direktorja Oliverja Bogatinova in trenerski štab, ki mu je poveljeval Mauro Camoranesi. Novi športni direktor je postal Marko Šuler, ki je ob začetku svojega delovanja hitro začel omenjati mariborski DNK. S četrtim trenerjem, ki ga je v svojem obdobju delovanja predstavil na torkovi novinarski konferenci, se je zagotovo najbolj približal vijoličnemu DNK.

“Pozdravljeni vsi. Predstavljati se ni potrebno. Hitro je stekel niz dogodkov, hitro smo reagirali. Predstavljamo vam novega-starega trenerja. Ampak trenerja. Ne nekoga, ki je prišel nazaj domov, ampak nekoga, ki je prišel nekaj narediti,” je na predstavitvi Anteja Šimundže ob njegovi vrnitvi v Ljudski vrt povedal Marko Šuler. Športni direktor NK Maribor se je v lovu na svojega četrtega trenerja zavedal, da mora zadeti v polno. Če tokrat rezultatov ne bo, bodo zagotovo sledili večji premiki v klubu, ko “žrtev” ne bo le trener.

Šimundža se je ves čas zdel logična izbira, javnost pa se je spraševala, če si lahko Maribor sploh privošči vrnitev trenerja, ki je v Ljudski vrt leta 2014 vrnil ligo prvakov. “Hitro smo se dogovorili, našli skupne interese, da lahko takoj zavihamo rokave in začnemo pot, ki bo Maribor peljala tja, kamor Maribor spada. Zahvala Anteju, ker je sprejel izziv. Želim mu vso srečo, vsem nam ostalim v klubu pa želim, da bomo vložili ogromno energije v naše delo. Vse bomo naredili, da bomo gledali Maribor tam, kjer mora biti. V sredo začnemo z delom. Vsi bomo garali, na igrišču in izven igrišča.”

nogomet NK Maribor Ante Šimundža Marko Šuler
“Maribor moramo, kot je rekel Ante, vrniti h koreninam,” je med drugim na predstavitvi novega trenerja povedal Marko Šuler. Foto: Jure Banfi

Po Simonu Rožmanu, Radovanu Karanoviću in Damirju Krznarju je Ante Šimundža četrti trener, ki ga je izbral Marko Šuler. Ne glede na hitro reakcijo, saj je Maribor novega trenerja predstavil dobrih 24 ur po odhodu Krznarja, je Šimundža zagotovo dobro premišljena poteza. Gre za trenerja, ki odlično pozna okolje, v katerem je uspešno deloval kot igralec in pozneje kot trener, ter za trenerja, ki zna vzpostaviti red v celotnem klubu in ne samo na igrišču.

“V prvi meri je bilo jasno, kaj želimo. Obrniti moramo krivuljo rezultatov in povrniti samozavest. Že v soboto moramo biti boljši. Nato nas čaka reprezentančni premor. Vse ostalo pa ostaja podobno kot vedno. Boj za naslov je cilj. Težko bo, ker imamo resno konkurenco. Narediti moramo selekcijo v ekipi. Najti moramo hrbtenico, ki je do zdaj nismo našli. Nato pa bomo pozimi skušali dopolniti ekipo v prestopnem roku. Takrat moramo zgraditi ekipo in ne poleti. Maribor moramo, kot je rekel Ante, vrniti h koreninam,” o prihodnosti zanimivo razmišlja Šuler, ki bo, kot kaže, nekoliko spremenil način delovanja, saj je Maribor v zadnjih dveh poletnih prestopnih rokih deloval povsem drugače, kot je napovedano zdaj. Očitno se bodo vijolice vrnile k načinu delovanja, ki ga je zagovarjal najuspešnejši športni direktor v zgodovini Maribora Zlatko Zahovič, ki je ekipo vedno sestavljal v zimskem prestopnem roku, hkrati pa Šimundžo še danes izpostavlja kot eno izmed največjih legend NK Maribora.

O čem je na novinarski konferenci še govoril Marko Šuler?

  • Kaj je treba narediti, da bo Maribor znova na pravi poti?

“Mislim, da je zelo jasno. Neke filozofije ni. Takoj moramo obrniti krivuljo navzgor. Fantom moram povrniti samozavest in obrniti krivuljo navzgor že to soboto. Nato sledi nek mini ciklus, ko lahko stvari nadgradimo do ideje, ki jo novi trener zagotovo prinaša in jo ima. Vse ostalo ostaja zelo podobno. Boj za naslov obstaja. Težek boj, ker imamo resnega konkurenta. Narediti moramo selekcijo, oziroma najti hrbtenico ekipe, ki je do zdaj nismo našli in bo predstavljala ogrodje. Pozneje pa se že bliža zimski prestopni rok, ko moramo dopolniti nekatere stvari. To je prestopni rok za spremembe, ki so poleti zaželene v čim manjšem obsegu. Predvsem pa želimo narediti tisti Maribor, ki je, kot je rekel Ante, vrnjen h koreninam in osnovam, ki Maribor predstavljajo.

Z afirmiranjem mlajših igralcev, kolikor se da, saj je Maribor klub, kjer je letvica postavljena drugače kot drugje. Vključili bomo mladinsko šolo, koliko je to mogoče. Na koncu pa smo vsi odvisni od rezultatov in uspehov, tu pa so tako moje ambicije kot ambicije trenerja izjemne, a ne bo šlo čez noč. Že pred slabima dvema letoma, ko smo se lotili tega projekta, smo vedeli, da ne bo šlo čez noč. Naredili smo nekaj korenitih sprememb, potrebno je potrpeti. Absolutno pa želimo tekmovati, nastopati in se boriti v Evropi, osnova pa ostaja naše prvenstvo. Ekipo moramo psihološko dvigniti in začeti graditi na stvareh, ki smo si jih zadali.”

  • O tem, kako so potekala pogajanja s Šimundžo?

“Glede na to, da smo se včeraj slišali prvič, danes pa sedimo tukaj, smo hitro našli skupne interese. Ante ima svojo držo, od nje ne odstopa. Tako je prav. Tudi zaradi tega lahko zahtevaš rezultat. Tudi želja NK Maribor je bila velika. Oboji smo bili naklonjeni sodelovanju, videli smo izziv in skupno pot. Zelo hitro smo sklenili dogovor. Preprek ni bilo. Tako je, ko nekdo želi nekaj narediti. Takrat se vedno najde pot.”

  • O dolžini sklenjene pogodbe:

“Do 2026. To pomeni, da ni kratkoročna zgodba. Je pa res, da vsaka stvar potrebuje svoj čas. Tu so stvari nastavljene tako, da bomo nekatere stvari naredili takoj. Psihološko v nogometu ni nikoli časa. Potem pa moramo delati naprej, ampak to je kot šola. Začeti moramo s prvim razredom in ne takoj preskočiti v četrtega. Enostavno morajo iti stvari po vrsti, je pa pogodba sestavljena, da je Ante z nami do leta 2026.”

  • O njegovi odgovornosti pri izbiri novega trenerja?

“Odgovornost imam največjo. Za stvari odgovarjam, stvari niso lahke. Je pa treba odgovornost prevzemati, od tega ne bežim. Vodilo pa je samo eno, pogledati se moram v ogledalo in videti, če je vse, kar delam, dovolj. Hkrati moram gledati le naprej. V to ekipo verjamem in jo podpiram.”

  • O njegovi prihodnosti v Mariboru?

“Nismo imeli veliko sestankov z vodstvom. Odločitve, ki so moje, sem sprejel in predstavil. Oni so idejo sprejeli. Ko bom pa jaz na vrsti za te stvari, pa morate vprašati njih.”

  • O ponedeljkovem sestanku z Damirjem Krznarjem.

“Po pogovoru z njim ni bilo več zaupanja. Najlažje je stati za trenerjem v času uspehov. Enako je z igralci in kjerkoli v življenju. Potrebno je zaupati, je pa tu odvisno, koliko je človek vključen. Jaz sem zraven zelo veliko. Pomemben je pogovor, v ponedeljek smo imeli en tak iskren pogovor, videli smo, da je zmanjkalo idej. Tudi Damir je videl, kakšen je položaj. Rekel je: ‘Marko, če bo treba kaj narediti, to naredi.’ Ni bilo rešitve za naslednjo tekmo in čeprav je težko in se je delalo ogromno in vlagalo energije, včasih pride do tega. Tudi Damir je razmišljal podobno in vedel, da je treba sprejeti težke in boleče odločitve, s katerimi se sprejme odgovornost in pokažeš, zakaj si sploh tukaj. Na koncu koncev vsi odgovarjamo tej inštituciji, ki je nad nami. Odgovarjamo grbu NK Maribor. Vse stvari so narejene zato, da bi bil Maribor tam, kjer je nekoč že bil.”

  • O slabem nizu rezultatov in predstav.

“Enostavno smo prišli do trenutka, ko smo poskušali ogromno stvari. Jaz sem neka pomoč, vedno aktivno vključen v zadeve. V vseh pogovorih sem dobil občutek, da se iz tega lahko zvlečemo. V ponedeljek je bilo drugače in težje. Nismo našli rešitev, kako bi lahko stvari obrnili in potem moraš povleči takšne poteze. Dokler gre, moraš zaupati, ko ne gre, pa je treba nekaj narediti. Ponavadi nastradajo trenerji in funkcionarji, veliko pomoč pri reševanju tega pa imajo igralci. Vsak mora prehoditi pol poti, da se neka stvar reši. Vsi smo skupaj in samo na tak način lahko pridemo do istega in želenega cilja.”

#related-news_3

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!