Primoža Rogliča od nemških delodajalcev ločijo le še podrobnosti

Kolesarstvo 3. Okt 202318:58 0 komentarjev
Roglič Uijtdebroeks
Foto: Profimedia

Če se je ob koncu minulega tedna, kmalu potem, ko je Primož Roglič napovedal slovo od Jumbo-Visme, Zasavčev prestop k Ineos Grenadiers zdel le še formalnost (takšne informacije smo dobili tudi na Sportklubu), se je situacija danes povsem spremenila. Vsi največji kolesarski mediji, začenši z Gazzetto dello Sport, 33-letnika selijo k Bori-Hansgrohe, novico pa nam je v uredništvu potrdil tudi dobroobveščeni vir, ki ne želi biti imenovan.

Primož Roglič je, tudi po informacijah Sportkluba, pred vrati ekipe Bore-Hansgrohe. Ta je v zaključku pogajanj očitno premagala še do nedavnega prvega favorita za podpis slovenskega šampiona Ineos Grenadiers in bo lahko v prihodnji sezoni računala na usluge kmalu 34-letnega Zasavca.

Italijanska Gazzetta dello Sport, nizozemski Wielerflits in belgijski Nieuwsblad so le trije od kredibilnih svetovnih medijev, ki danes na naslovnicah ponujajo Rogličevo selitev v nemško moštvo. Dodatne informacije okrog prestopa pa je v kolesarsko javnost poslal še Global Cycling Network (GCN), ki trdi, da Rogliča od podpisa pogodbe z ekipo pod vodstvom Ralpha Denka loči le še drobni tisk oziroma podrobnosti.

Po pisanju GCN-a so njihovim novinarjem prestop k Bori zagotovili zanesljivi viri pri obeh deležnikih, pred dokončnim podpisom pogodbe, ki naj bi sledil v prihodnjih dneh, pa naj bi šlo le še za usklajevanje, koga od trenutnih moštvenih kolegov in osebja pri Jumbo-Vismi bi Slovenec pripeljal s seboj. Da med njimi ne bo Jana Tratnika, je na torkovi dirki po treh dolinah Vareseja potrdil Idrijčan kar sam.

Ralph Denk
Ralph Denk, glavni mož ekipe Bora Hansgrohe. Foto: Profimedia

Jumbo-Vismi tri milijone evrov?

Pomembno vlogo pri prepričevanju Rogliča za selitev k Bori na bi imel tudi Red Bull. Aktualnega olimpijskega prvaka v kronometru so prejšnji teden opazili v športnem centru proizvajalca energijskih pijač v Fuschl am See v bližini Salzburga, s seboj pa naj bi imel tudi svoje kolo znamke Cervelo, ki ga je na testiranjih primerjal s tistim znamke Specialized – s katerim sodeluje Bora.

Rdeči biki naj bi v želji po odmevnemu prestopu povečali svoj finančni vložek pri Boru, pri čemer Wielerflits ponuja nekoliko drugačne podatke, kot so še pred dnevi krožili v javnosti. Če naj bi imel Roglič na mizi triletno ponudbo s plačo okrog šestih milijonov evrov na sezono, pa so aktualne številke nekoliko nižje – dveletna pogodba, Primož pa naj bi si zaželel plačo v višini petih milijonov in pol evrov. Ob tem je prvič znana še odškodnina, ki jo bo nova zasedba Kisovčana plačala Jumbo-Vismi: gre za tri milijone evrov.

Primož Roglič
Foto: Guliverimage

Pomočniki celo boljši kot pri Ineosu

In kaj čaka zmagovalca Gira 2023 v novem okolju? Bora Hansgrohe je nemška ekipa, ki v svetovni seriji nastopa od leta 2017, ustanovljena pa je bila že sedem let prej kot kontinentalno moštvo z imenom Net-App. Njen ustanovitelj je tudi njen menedžer Ralph Denk, čigar cilj je ’izboljšati podobo cestnega kolesarstva v Nemčiji’. Glavna sponzorja sta dve veliki nemški podjetji, obe sta prisotni tudi na slovenskem trgu. Bora je proizvajalec kuhinjskih nap, Hansgrohe pa ponuja kopalniško opremo na čelu s kadmi in pipami.

Največje uspehe na najvišjem kolesarskem nivoju je Bora-Hansgrohe dočakala s sprinterjema Petrom Saganom (zmagovalec seštevka v točkah na Touru 2018, 2019 in na Giru 2021) in Pascalom Ackermannom (zmagovalec seštevka v točkah na Giru 2019), vrhunec pa doživela z osvojeno rožnato majico Jaia Hindleyja na lanskem Giru. Moštvo torej ima izkušnje z zmagovanjem na tritedenskih dirkah, obenem pa je tudi zasedba pomočnikov po naši oceni celo boljša kot pri Ineosu.

Poleg Hindleyja Rus Aleksandr Vlasov, dvakratni zmagovalec dirke Pariz-Nica Nemec Maximilian Schachmann, njegovi rojaki Lennard Kämna, Emanuel Buchmann in Nico Denz (še en Nemec Nils Politt se v novi sezoni seli k UAE Emirates Tadeja Pogačarja), luksemburški prvak Bob Jungels, Kolumbijca Sergio Higuita in nova okrepitev Daniel Martinez skupaj z mladim belgijskim talentom Cianom Uijtdebroeks obljubljajo najboljšo možno podporo Primoža Rogliča v lovu na edini cilj v jeseni njegove kariere – zmago na prestižni dirki po Franciji.

Bora Hansgrohe
Foto: Profimedia

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!