V klubsko zgodovino bo zapisan za vse večne čase

Nogomet 21. Jul 202115:05 > 15:31
Nejc Vidmar
Foto: Jure Banfi

Malo je nogometašev, ki do kluba, za katerega igrajo, čutijo tako gorečo pripadnost, kot jo do Olimpije čuti Nejc Vidmar. Čeprav se Ljubljančan v minuli sezoni ni naigral, ostaja zagnan in odločen, da znova postane prvi vratar zmajev.

Za Nejca Vidmarja je bila pretekla sezona še ena v vrsti zahtevnih. Vratar Olimpije se je lani uspešno vrnil po poškodbi, ki ga je od igrišč oddaljila za dva meseca, a se zaradi dobrih predstav Žige Freliha znašel na stranskem tiru. Na svojo priložnost je potrpežljivo čakal in jo naposled dočakal v slovenskem pokalu, kjer je Ljubljančanom pomagal do edine lovorike v sezoni.

In čeprav se je zaradi neigranja v medijih nekaj časa pisalo celo o njegovem odhodu iz kluba, je pred mesecem dni z Ljubljančani sklenil nov dogovor. “Nikoli nisem skrival, da je Olimpija moj klub,” pravi 32-letnik, ki je od prihoda v Stožice leta 2016 v zelenem dresu zbral 91 nastopov.

Lani ste se redko znašli v vratih, bo letos drugače?

Res je, čakal sem na svojo priložnost. Začetek lanske sezone se zaradi poškodbe ni začel po mojih željah. S treningi sem posledično začel relativno pozno, kar je pustilo posledice. Tudi Žiga (Frelih, op. a.) je svoje delo opravil dobro in mesto v prvi postavi obdržal vse do konca. A zdaj je nova sezona in nova priložnost, zato verjamem, da se bom vrnil v gol in pokazal kar znam.

Kako je čakanje na priložnost vplivalo na vas?

Predvsem začetek, ko sem bil dva meseca izven pogona, je bil naporen. Nato je sledilo še obdobje sedenja na klopi. A spomladi mi je bilo že lažje, saj sem vedel, da me čakajo vsaj nastopi v pokalu. Hvala bogu se je na koncu obrnilo tako, da smo pokal osvojili, kar mi je dalo določeno potrditev. Bilo je težko zlasti s psihičnega vidika, a če ne drugega, sem po okrevanju od poškodbe ostal zdrav celo sezono.

Na pripravah ste branili na večino tekmah. Kako dobro ste pripravljeni?

Tudi sam sem še vedno v fazi priprav, a pri vratarjih so tekme tiste, na katerih gradiš samozavest. Te bodo tudi pokazale, kakšna je moja pripravljenost, a verjamem, da bom tako jaz kot preostanek ekipe tam, kjer želimo biti.

Nejc Vidmar
Foto: Uroš Skaza

V sezono vstopate z novo pogodbo.

Nikoli nisem skrival, da je Olimpija moj klub. Ne nazadnje imam tu družino in šoloobvezne otroke. A če bo na naslov kluba prišla kakšna zelo dobra ponudba iz tujine, ne izključujem niti selitve. A glede nato, da v pretekli sezoni nisem veliko branil, je takšen scenarij manj verjeten. Bomo videli v naslednjih mesecih. Želja po selitvi v tujino ostaja prisotna, a ne za vsako ceno.

Si želite pri Olimpiji zaključiti kariero?

Nikoli ne reci nikoli, pustimo se presenetiti. Grem iz dneva v dan. Prva želja je pomagati Olimpiji do lepih uspehov najprej v Evropi in nato še v prvenstvu.

Kaj vas po vseh letih branjenja v slovenskem prvenstvu še motivira?

Predvsem osvajanje lovorik. Pri Olimpiji sem bil, ko smo po 21 letih znova postali državni prvaki, kar je bilo nekaj najlepšega. V klubsko zgodovino bom zapisan za vse večne čase. Ko bom zaključil kariero, si želim, da bodo ljudje rekli, da je bil poleg tudi Nejc Vidmar in je Olimpiji pomagal osvojiti toliko in toliko pokalov ter prvenstev. To me žene naprej.

Je vloga vratarja danes drugačna kot v času vaših začetkov?

Zagotovo se je naša vloga spremenila. Tudi sam nogomet se je in vratarska tehnika. Ko sem pred petnajstimi leti prešel v članski nogomet, vratar ni bil tako aktivno vključen v igro. Zdaj se mi zdi, da moramo biti praktično že kot igralci. Tisti, ki smo malo starejši, se na to še vedno prilagajamo. Tu so mlajši v prednosti, a s prilagajanjem nikoli nisem imel težav.

Nejc Vidmar
Foto: Uroš Skaza

Kako bi ocenili razvoj slovenske lige v zadnjih 15 letih?

So vzponi in padci. Zdaj je prišla specifična situacija s pandemijo koronavirusa, ki je klube prizadela tudi finančno. Napredek lige se je morda nekoliko umiril, a v tem ne vidim nič slabega. Morda pa se bo čez nekaj let izkazalo, da počasnejši napredek ni nujno slab. Klubi sedaj dajejo večji poudarek na domačih nogometaših. To vidimo pri Celju, Mariboru in ne nazadnje tudi v našem klubu, saj pred tem v ekipo ni bilo aktivno vključenih toliko mladih. S tega vidika, bi mogla liga le napredovati.

Je posledica sprememb tudi širok krog favoritov za naslov prvaka?

Liga zna biti zelo zanimiva, kar je lahko le dobro. Celje se znova vrača, tu so tudi Mura, Maribor in mi, nikoli pa ne moreš odpisati niti Domžal. Čeprav je zaenkrat še prezgodaj, da bi govorili o favoritih, pa mislim, da bomo septembra ali oktobra že dobili sliko, kdo bo povsem pri vrhu in kdo blizu njega.

Komentari

Vaš komentar