“Za uspeh potrebna reorganizacija in vrnitev h koreninam.” (VIDEO)

Nogomet 3. Okt 202319:49 0 komentarjev

Ante Šimundža se je vrnil v Ljudski vrt, kjer je tako v vlogi igralca kot v vlogi trenerja poskrbel, da so vijoličasti igrali v ligi prvakov. 52-letni Mariborčan je ekspresno sprejel ponujen izziv in dobrih 24 ur po slovesu Damirja Krznarja z Mariborom podpisal pogodbo do konca sezone 2025/26.

“Privilegij in čast je, da sem bil med kandidati in postal trener Maribora. Maribor je moje mesto in moj klub. Vse kar se je zgodilo prej, je zgodovina, na katero je lahko Maribor ponosen, ponosen sem tudi jaz, ker sem bil del tega. Ampak v nogometu se je vedno potreno dokazovati. Nisem eden takšnih, ki misli, da je prišel sem, ker imam rad Maribor. Prišel sem delati,” je v dolgem uvodu povedal Ante Šimundža, ki je še v ponedeljek zvečer gostoval v naši oddaji Pod prečko.

Trenerska pot Anteja Šimundže:

 • NK Maribor (pomočnik), 2008 – 2011
 • Mura 05, 2011 – 2012
 • GAK, 2012
 • Mura 05, 2013
 • Aluminij, 2013
 • NK Maribor, 2013 – 2015
 • NŠ Mura, 2017 – 2021
 • Ludogorec Razgrad, 2022 – 2023

Lovorike v trenerski karieri:

 • Prva liga Telemach (2014, 2015, 2021)
 • Pokal Pivovarna Union (2020)
 • Slovenski superpokal (2014)
 • Bolgarska liga (2022)
 • Bolgarski superpokal (2022)

Šimundža, nekdanji napadalec in legenda vijoličastih, je v Mariboru poskrbel za številne zgodovinske mejnike. Dosegel je prvi gol v ligi prvakov, prvi za NK Maribor v evropskih tekmovanjih nasploh, nato pa tudi v vlogi trenerja ekipo popeljal med evropsko elito. Po odhodu iz Maribora se je odpravil v Mursko Soboto in Muro vrnil med slovensko elito, osvojil Pokal Slovenije, državni naslov in zaigral tudi v konferenčni ligi. Naslov z Muro je leta 2021 osvojil prav v Ljudskem vrtu, kjer bo že to soboto znova ‘debitiral’ v vlogi trenerja. Usoda se je poigrala, da bo Maribor na njegovi prvi tekmi po povratku igral prav z Muro.

Josip Iličić
Se bo Josip Iličić vrnil v člansko ekipo Maribora? Foto: Aleš Fevžer

“Če bo Josip sposoben igrati, bo igral.”

Eno izmed najbolj perečih vprašanj v Mariboru je trenutno prihodnost Josipa Iličića, ki ga je Damir Krznar zaradi slabe pripravljenosti odstranil iz članske ekipe. Šimundža je glede prihodnosti Iličića pričakovano skrivnosten: “Če bo sposoben igrati, bo, če ne bo, ga ne bo.”

“Danes se vse lahko preveri. Če ne zdržiš treninga, ne gre. GPS omogoča vse. Vse je odprto, stvari so se zgodile od danes na jutri,” je glede Josipa Iličića še razmišljal Šimundža, ki je Maribor kot trener vodil na 99 tekmah. Na njih je vpisal 56 zmag, 22 remijev in 21 porazov. Vijoličaste je popeljal do dveh naslovov v Prvi ligi Telemach.

nogomet NK Maribor Ante Šimundža Marko Šuler nogomet NK Maribor Ante Šimundža Marko Šuler
Foto: Jure Banfi
nogomet NK Maribor Ante Šimundža Marko Šuler nogomet NK Maribor Ante Šimundža Marko Šuler
Foto: Jure Banfi
nogomet NK MariborMarko Šuler nogomet NK MariborMarko Šuler
Marko Šuler zaključuje zimsko kadrovanje. Foto: Jure Banfi

Prav boj za lovorike bo v Mariboru njegov glavni cilj. Vijoličasti, ki so se po koncu letošnje evropske poti znašli v rezultatski krizi, so sicer v državnem prvenstvu v težkem položaju, najbolj pa navijače skrbi slaba podoba na igrišču. Šimundža vsekakor predstavlja ime, s katerim si je vodstvo kluba kupilo mir, na koncu pa bo, kot je v nogometu stalnica, odločalo igrišče in rezultati.

Ante Šimundža o tem, kako se bo Maribor vrnil na željeni nivo:


Kaj je na predstavitvi še povedal Ante Šimundža?

 • Kako bo sestavljen strokovni kader?

“Sestava strokovnega štaba je dogovorjena. Z mano prihajata Damjan Ošlaj in Luka Bašić, vsi ostali ostajajo.”

 • Kdaj ga je Marko Šuler prvič kontaktiral?

“Klic je prišel v nedeljo zvečer. Stvari so se hitro odvijale. Karte so bile odprte, povedali smo si želje. Videl sem izziv.”

 • S čim ga je prepričal Maribor? Je bila njegova prva želja po slovesu od Ludogorca tujina?

“Pošteno povedano. Želja je bila tujina. Tako sem nekako začrtal pot, na katero sem se podal. Sem pa dejal, ko sem končal zgodbo v prejšnjem klubu, da tudi ambiciozne zgodbe v Sloveniji ne bi zavrnil. Tu sem se afirmiral kot igralec in kot trener. Do slovenske lige imam veliko spoštovanje in Maribor je zame velik izziv. Ne bo enostavno, potreben je nek proces, reorganizacija in iskanje korenin, s katerimi je Maribor dosegel uspehe. Pomislekov po prvem klicu ni bilo.”

 • O tem, če je razmišljal, da bi ekipo prevzel po tekmi z Muro?

“Ni bilo pomislekov, če bi to tekmo izpustil. Igramo doma pred navijači. Če bi se skrival, kaj bi to pomenilo?”

 • O zameri navijačev, ker je Muro pred dvema letoma v Ljudskem vrtu popeljal do naslova?

“Nikoli nisem bil v sporu z navijači. Zameril bi se jim naj s čim? Bi se moral predati? Delo sem opravljal profesionalno. Je pa to zgodovina, zdaj se moram dokazovati naprej.”

 • Ali bo sobotna tekma zaradi dejstva, da v goste prihaja Mura, zanj kaj bolj posebna?

“Posebna bo zato ker se vračam v okolje, kjer sem doživel veliko uspehov.”

 • O pomembnosti domačih fantov v slačilnici?

“Mislim, da je v vseh klubih podobna zgodba. Ne glede na to, kje si in od kod si. Vsak domačin, vsak navijač Maribora, do kluba goji posebna čustva. Govorimo o Mariborčanih? Če ima Mariborčan kvaliteto, bo igral, sicer moraš kvaliteto iskati drugje. Tudi v mojih časih je bilo veliko potenciala, a marsikdo v Mariboru ni mogel dobiti priložnosti in je nato igral drugje. Da pa nekdo čuti več od drugega, pa je popolnoma normalno. Vsi so v službi kluba, nogometa, ki predstavlja v Mariboru velik vpliv. Ko se tega zavedaš, je vse lažje.”

O ciljih v sezoni 2023/24?

 • O sodelovanju z Markom Šulerjem, ki je bil v prejšnjem obdobju v Mariboru njegov varovanec?

“Sedaj mi je šef. To je to. Ni druge stvari. Športni direktor je inštitucija kluba. Ve, na kakšen način se dela. Je moj šef in to je to.”

 • Je ob povratku v NK Maribor opazil kakšne spremembe?

“Stvari so se malo spremenile. Nič tako drastičnega, da bi bilo meni neznano. Verjamem pa, da lahko kakšno stvar še nadgradimo za boljši jutri. V vsakem primeru stvari ne smemo preskakovati in iti korak po korak.”

O mnenju javnosti, ki si je želela njegovega povratka na klop Maribora?

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!