Že kot najstnik uvidel, kako neizprosen je lahko nogomet

Nogomet 9. Jul 202115:00 > 15. Jul 2021 21:46 0 komentarjev
Dario Kolobarić
Otrok Domžal se je odločil za prestop v Koper.

Dario Kolobarić je imel v minuli sezoni v dresu prvoligaša iz Domžal naravnost sijajno sezono, ki jo je sklenil na drugem mestu lestvice najboljših strelcev slovenske nogometne lige. Mladi napadalec ne skriva zadovoljstva nad napredkom, ki ga je storil, a ostaja na trdnih tleh, zavedajoč se, da uspehe prinaša le trdo delo.

Dario Kolobarić na prvi tekmi Domžal v novi sezoni pred golom ni dočakal prave priložnosti. Vedoč, od kod grozi največja nevarnost, so se branilci luksemburškega Swift Hesperanga nanj dobro pripravili. Razumljivo, ne nazadnje je imel napadalec v pretekli sezoni naravnost izvrstno sezono in bil z dvanajstimi zadetki najboljši strelec svojega moštva.

To mu je uspelo, kot pravi, kljub zelo specifični sezoni, ki je bila zaradi koronavirusa polna nepričakovanih prekinitev. “To je bila moja najboljša sezona v karieri. Prišel sem na nogometno sceno in uspelo se mi je dokazati. Zdaj moram v tem ritmu tudi nadaljevati,“ je v pogovoru za Sportklub poudaril Dario Kolobarić.

Po preboju se mu je odvalil kamen od srca

Glede na kratek poletni premor, ki so ga letos imeli slovenski prvoligaš, je spomin na tekme v preteklem tekmovalnem letu še zelo svež. Za Domžalčane je bilo to nedvomno nenavadno obdobje, saj so jeseni in spomladi prikazali dva različna obraza.

“V prvem delu smo imeli zaradi precejšnjega števila okuženih veliko težav. Ko smo pozimi v celoti opravili zimske priprave in imeli čas, da se ustrezno pripravimo, je bilo vse lažje. Mislim, da je bilo to ključno, da smo spomladi igrali na tako visoki ravni,“ je pojasnil 21-letnik, presrečen, da je končno naredil preboj.

“Nogomet treniram že vrsto let in se borim. Pred tem sem imel tudi manjše težave s poškodbami. Zdaj sem dobil tudi zaupanje trenerja in štaba. Ponudili so mi priložnost, za katero mislim, da sem jo dobro izkoristil,“ je dejal nogometaš in v isti sapi priznal, da se mu je zaradi tega odvalil ogromen kamen od srca.

Avstrijska izkušnja kot dobra šola za prihodnost

A mladi Idrijčan je težkih trenutkov v življenju že vajen. Ko je pri 14 letih prestopil v nogometni klub Bravo, je moral vsak dan na treninge odhajati v Ljubljano, pri 16 pa se mu je že ponudila izjemna priložnost odhoda v tujino. Njegov talent so prepoznali pri mladinski šoli avstrijskega nogometnega velikana iz Salzburga, kjer pa je ostal le eno leto. Kolobarič izkušnjo opisuje kot eno najzahtevnejših v svojem življenju.

“Ko sem prišel, so se mi pojavile težave s poškodbami, poleg tega sem se moral privaditi tudi na novo okolje in jezik. Največ je bilo predvsem domotožja. Komaj sem čakal, da pridem domov in vidim svoje najbližje,“ je dejal 21-letnik, a dodal, da je bila to hkrati tudi zelo dobra šola za prihodnost. “Bilo je težko, a me je ta izkušnja oblikovalo kot osebo in nogometaša. Tam sem odrasel in tudi če je bilo težko, tega obdobja ne bi zamenjal za nič.“ je zatrdil.

Dario Kolobarić
Dario Kolobarić preteklo sezono opisuje kot svojo najboljšo doslej.

Naprej ga je gnala ljubezen do nogometa in želja po uspehu

Avstrijska šola nogometa se po njegovem mnenju zelo razlikuje od slovenske. Nogomet se igra v višjem ritmu kot v naših mladinskih in kadetskih ligah, prav tako je večja konkurenca. “V Domžalah sem bil vajen, da so me trenerji malo pobožali, tam pa je bilo toliko igralcev, da tega ni bilo. Bil je strogi profesionalizem in miselnost, da če ne bo uspelo tebi, bo pač nekomu drugemu. Bilo je zelo neizprosno in ogromno mladih igralcev na tak način preneha z nogometom. Mene je držala pokonci velika ljubezen do nogometa in želja, da uspem, se dokažem in da zmorem.“

Kljub temu želja po igranju v tujini ni izginila, a v tem trenutku še zdaleč ni prioriteta. “Zaenkrat sem osredotočen le na Domžale. Če bom zavzeto treniral, lahko tudi tu stopim stopnico višje. Moj cilj je trdo trenirati in na vsaki tekmi dati vse od sebe. Bomo videli, kam me bo to poneslo na koncu sezone,“ je še sklenil domžalski golgeter.