Real Madrid odločno odgovoril Uefi

Liga prvakov 9. Mar 202319:28 0 komentarjev
Predsednik Reala Florentino Perez in prvi mož Uefe Aleksander Čeferin. FOTO: Profimedia.

Španski nogometni velikan Real Madrid je zavrnil ponudbo Evropske nogometne zveze Uefe glede odškodnine za navijače, prizadete v okolici pariškega stadiona Stade de France v lanskem finalu lige prvakov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Uefa je v torek objavila, da bo nogometnemu velikanu iz Liverpoola povrnila stroške za vseh 19.618 vstopnic ter stroške organizacije, potem ko se je tekma v francoski prestolnici začela s 37-minutno zamudo in so navijači s težavo vstopili na stadion.

Navijači Real Madrida in drugi obiskovalci, ki jih je prizadel kaos na Stade de France, bi prav tako lahko zahtevali odškodnino, a se bo vsak primer obravnaval posebej, je v torek poročal AFP.

Vračila kupnine navijačem nogometnega kluba Real Madrid, ki izpolnjujejo merila, bi tako proučila Uefina služba za stike s strankami na podlagi zahtev, prejetih od kupcev vstopnic. Enako velja za nevtralne navijače, ki so vstopnice kupili neposredno pri Uefi in so upravičeni do vračila.

Sporočilo iz Madrida: Predlog Uefe ni zadosten

Real je danes to možnost kompenzacije zavrnil, saj naj bi bila ta “nezadostna”. V izjavi za javnost so sporočili, da ne bodo sodelovali z načrtom krovnega organa evropskega nogometa.

“Naš klub meni, da torkov predlog Uefe ni zadosten. Gre zgolj za povračilo cene vstopnice, ki je pogojeno tudi z izpolnjevanjem vrste zahtev, vključno z dokazilom o času vstopa na stadion,” je v današnji izjavi zapisal Real.

Dodali so še, da je “glede na prepričljivo ugotovitev strokovnjakov klub pričakoval odškodnino v skladu z resnostjo dogodkov in krivdo Uefe”. Obenem so navijači doživeli “nesprejemljivo zamudo na začetku tekme”, je nadaljeval madridski velikan.

“Iz tega razloga se je Real Madrid odločil, da ne bo sodeloval v omejenem odškodninskem postopku, ki ga predlaga Uefa. Od nje zahtevamo, da popravi situacijo in prevzame polno odgovornost,” so še zapisali po poročanju AFP.

Uefa se je sredi februarja opravičila navijačem za vse napake, potem ko je neodvisna komisija ugotovila “primarno odgovornost Uefe” za dogodke v Parizu.

Prizor izpred stadiona v Parizu. FOTO: Guliverimages.

Preiskava je Uefo stala pol milijona evrov

Neodvisno revizijo dogodkov je Uefa naročila 30. maja lani, poročilo je objavila 13. februarja, po poročanju AFP pa jo je to stalo približno 500.000 evrov.

V poročilu je komisija trdila, da so na policijski model ob omenjenem finalu lige prvakov vplivala tudi napačna namigovanja, češ da so navijači Liverpoola grožnja za javni red in mir.

Komisija je zaključila, da je Uefa kot lastnica dogodka nosilka primarne odgovornosti za napake in da jo je presenetil policijski model, ki je temeljil na huliganstvu Liverpoolovih privržencev.

Uefa je sprva poskušala krivdo za kaos pripisati navijačem Liverpoola, ki so na tekmo prišli prepozno, kljub temu da so na tisoče navijačev več ur zadrževali pred stadionom.

Odvetniki več sto navijačev Liverpoola so povedali, da bodo nadaljevali pravne postopke proti Uefi, še dodaja AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!