Angleži obtožili Madžare rasizma

Nogomet 3. Sep 20219:55 0 komentarjev
Raheem Sterling
Foto: Guliverimage

Angleška nogometna reprezentanca je v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Budimpešti s kar 4:0 odpravila Madžare. A zmaga Otočanov je ostala v senci nešportnega obnašanja madžarskih navijačev.

Otoški novinarji, ki so bili na tekmi v Budimpešti, poročajo o rasističnih zmerljivkah madžarskih navijačev uperjenih predvsem v temnopolta nogometaša angleške vrste Raheema Sterlinga in Juda Bellinghama.

Prvih žvižgov so bili gostujoči nogometaši deležni že pred začetkom tekme, ko so v znak podpore gibanju “Black Lives Matter” pokleknili, v nadaljevanju pa tudi ob zadetku Sterlinga, s katerim je Anglija povedla z 1:0. Ko je zvezdnik Manchester Cityja proslavljal zadetek pred navijači, so ti za nameček proti njemu začeli metati tudi plastenke.

Selektor Anglije Gareth Southgate je po tekmi dejal, da sam rasističnih zmerljivk ni slišal, a dodal: “Če je to res, je to nesprejemljivo. Ne vem, ali so žaljivke slišali moji igralci, a vsi vemo, kaj si mislimo o takšnem početju. Na to opozarjamo že zadnja tri leta. Upam, da lahko pomagamo zaustaviti rasizem, ne le v nogometu, temveč na splošno.”

Rasistični izpadi madžarskih navijačev na nogometnih tekmah niso nič nenavadnega, sa je Evropska nogometna zveza zaradi homofobije Madžarsko z dvema tekmama igranja pred praznimi tribunami kaznovala že v času nedavnega evropskega prvenstva. Kvalifikacije za svetovno prvenstvo se sicer odvijajo pod okriljem Fife.

Zaradi incidenta se je že oglasila tudi tiskovni predstavnik Angleške nogometne zveze in na twitterju zapisal: “Zaradi poročil o rasizmu usmerjenemu proti našim igralcem smo zelo razočarani. Zahtevali bomo preiskavo.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!