Škandalozen intervju, zaradi katerega je moral oditi angleški selektor

Nogomet 27. Dec 20235:30 0 komentarjev
Glenn Hoddle se je leta 1999 čez noč znašel v središču pozornosti. FOTO: Profimedia.

Glenn Hoddle, takratni selektor angleške nogometne reprezentance, je leta 1999 zakuhal velik škandal z intervjujem, v katerem je užalil invalide. Po nekaj dneh sprenevedanj je ob velikem pritisku moral oditi. Od takrat je šla njegova trenerska pot navzdol.

Glenn Hoddle, nekdanji legendarni angleški nogometaš in takrat eden najboljših angleških trenerjev, je bil v začetku leta 1999 na udaru kritik tamkajšnje nogometne javnosti.

Anglija je namreč zelo slabo začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2000. Izgubila je na Švedskem in doma le remizirala z Bolgarijo, edine tri točke pa osvojila proti Luksemburgu.

Na angleški nogometni zvezi so zato v času pred prijateljsko tekmo proti svetovni prvakinji Franciji na kultnem Wembleyju v Londonu organizirali več intervjujev s Hoddlom, s katerimi so želeli malce zgladiti njegov ugled.

Eden od njih je bil tudi pogovor za The Times, v katerem je Hoddle poskrbel za enega najbolj škandaloznih intervjujev v zgodovini nogometa.

Kaj je povedal v zloglasnem intervjuju?

“Midva sva dobila roki, nogi in napol spodobne možgane. Nekateri tega nimajo, ampak to se ni zgodilo brez razloga. To je karma. Glede tega nimam kaj skrivati, invalidi, ljudje s posebnimi potrebami in tudi drugi so se taki rodili z razlogom. Zaradi stvari, ki so jih počeli v prejšnjem življenju. Morajo se vprašati, zakaj. Kar seješ, to žanješ. Vse pride naokoli,” je takrat 41-letni Hoddle povedal v telefonskem pogovoru z novinarjem The Timesa.

FOTO: Profimedia.

Da sta se pogovarjala o duhovnosti, ni naključje. Takratni selektor Anglije je namreč veljal za zelo poduhovljenega človeka in kot tak s svojimi nevsakdanjimi metodami dvigoval precej prahu. Med drugim je na svetovno prvenstvo v Franciji leta 1998 kot del ekipe pripeljal tudi zdravilko duš.

“Ko sem spustil slušalko, sem vedel, da je za mano zelo čuden intervju. Tudi ko sem o njem povedal ženi, je menila podobno. Ko sem pa zgodbo predstavil svojemu uredniku, je takoj dejal, da bomo šli z njo na naslovnico, a si vseeno nisem mislil, da bo zadeva tako močno odjeknila,” se je leta pozneje intervjuja, o katerem se na Otoku govori še danes, spomnil Matt Dickinson. Novinar, ki je bil na drugi strani slušalke.

Velik škandal, o katerem so poročali vsi

Hoddle s svojimi škandaloznimi izjavami ni pristal le na naslovnici The Timesa, ampak se je v naslednjih dneh znašel na prvih straneh praktično vseh britanskih časopisov in tabloidov, pa tudi marsikje drugod po svetu.

Angleška nogometna zveza je šla hitro v akcijo in v omejevanje škode. V javnost je ekspresno poslala Hoddlovo izjavo.

“Pisanje o mojih izjavah je sramotno in škandalozno. Očitna kampanja proti meni. Moja skrb in podpora za invalide sta dobro znani,” je povedal Hoddle.

Isti dan je v tistih dneh najbolj osovraženi Anglež, ki se je znašel na udaru kritikov, dal intervjuje za še nekatere najpomembnejše britanske medije.

“Napačno citirano, napačno interpretirano, napačno predstavljeno,” je pisalo v njih.

Skupaj s svojimi nadrejenimi in njihovimi prijatelji v nekaterih medijih je Hoddle skušal afero obrniti v drugo smer in s prstom pokazal na novinarja časnika The Times.

“Nekateri so verjeli, zaradi tega sem dobil tudi nekaj groženj,” se Dickenson, ki je vseskozi stal za vsako svojo napisano besedo, spominja danes.

Anglijo je vodil na 28 tekmah. FOTO: Profimedia.

Neobjavljen intervju, ki ga je postavil na laž

Njegova zagata ni trajala dolgo. The Observer je namreč malo za tem objavil posnetek leto starega intervjuja za BBC, ki – kdo ve, zakaj – ni bil objavljen, v njem pa je Hoddle na invalide predstavil zelo podoben pogled.

“Mislim, da bomo za napake, ki jih delamo, kaznovani. Zato je na tem svetu krivica. Zato so nekateri ljudje rojeni z grozljivimi fizičnimi težavami, na drugi strani pa so družine, s katerimi je vse v najlepšem redu,” je v glasovnem posnetku jasno rekel Hoddle. Takrat je bil seveda pečen.

Vodilni ljudje angleškega nogometa so ga sprva sicer še vedno branili. Nekateri prijatelji v medijih prav tako.

Znani britanski televizijski novinar Piers Morgan, ki je bil takrat urednik Daily Mirrorja, je poklical takratnega predstavnika za javnost angleške zveze, nekdanjega novinarja BBC Davida Daviesa, in mu rekel: “Če ga podpirate, ga bomo tudi mi. Povejte.”

Naslednji dan je Hoddle izšel na naslovnici tega kultnega britanskega tabloida, ob njem pa napis: Zasluži si še eno priložnost.

BBC je medtem objavil na roko napisano pismo Hoddlove 13-letne hčerke Zare, ki je dejala, da njen oče velik podpornik invalidov. Upam, da se bo kmalu vse vrnilo v normalo, je zaključila.

V Tottenham je pripeljal Milenka Ačimovića

Hoddle je trener, ki je v Anglijo pripeljal Milenka Ačimovića. Zdajšnji selektor mlade slovenske reprezentant je v Tottenham prišel brez odškodnine iz beograjske Crvene zvezde po nastopu na svetovnem prvenstvu 2002, a se na White Hart Lanu, takratnem domu Londončanov, ni najbolje znašel.

Ačimović je v Tottenhamu ostal leto in pol, potem pa se preselil v Francijo k Lillu, kjer je njegova kariera spet zaživela.

V Londonu je odigral 18 tekem, vse pod vodstvom Hoddla. Zbral je 584 minut igre, a gola ni uspel doseči.

Oglasil se je celo Tony Blair

V normalo se zgodba njenega očeta ni vrnila. Britanska javnost se je obrnila proti Hoddlu, v anketah je imel vsega 15 odstotno podporo, njegov odhod so zahtevali številni pomembni ljudje iz britanskega javnega življenja. Palec dol je pokazal tudi takratni britanski premier.

“Če je res rekel, kar naj bi rekel, potem je to zelo narobe. Zelo žaljivo. Težko bi rekel, da je primeren za takšno službo, kot jo opravlja zdaj,” je Tony Blair javno povedal o selektorju angleške reprezentance in dal jasen signal za spremembe.

Še isti večer se je na nujnem sestanku v Londonu sestala peterica pomembnih ljudi z angleške nogometne zveze. Vršilec dolžnosti predsednika Geoff Thompson, predsednik Sheffield Wednesday Dave Richards, izvršni podpredsednik Arsenala David Dein, direktor Liverpoola Noel White in Davies. Šesti, predsednik Ipswich Town David Sheepshanks, se jim je pridružil prek konferenčnega klica.

Novinarska konferenca po kateri je odšel. FOTO: Profimedia.

Jutro za tem so na zvezi pripravljali zadnje podrobnosti razhoda s selektorjem, ki sicer še zdaleč ni bil obojestranski, ampak je bil Hoddle za predčasno prekinitev pogodbe bogato izplačan.

Moral je oditi, potem se ni več pobral

“Z obžalovanjem sporočamo, da smo se z Glennom Hoddlom danes dogovorili za prekinitev pogodbe. Položaj je postal nevzdržen. To je odločitev, ki je bila najboljša za angleški nogomet,” je v hotelu Royal Lancaster, tik za vogalom sedeža angleške nogometne zveze, povedal njen tiskovni predstavnik Davies na zelo dobro obiskani novinarski konferenci, ki jo je za trenutek prekinil incident.

Eden od obiskovalcev se je namreč začel dreti, da je angleška nogometna zveza, ki so ji mnogi očitali sprenevedanje, sramota. Varnostniki so ga hitro spravili na tla in ga izvlekli iz dvorane. Izkazalo se je, da gre za navijača z invalidnima staršema. Mimogrede, ob koncu uradnega dela druženja so nekateri novinarji v dvorani vstali na noge in Hoddla pospremili s stoječim aplavzom. Pa smo mislili, da je tako samo pri nas …

Hoddle, ki je na klop Anglije z vsega 38 leti, je z nje odšel osramočen. Pozneje je z ne preveč uspehi vodil še Southampton, londonski Tottenham in Wolverhampton.

Danes je star 67 let in brez trenerske službe že od leta 2006. Zadnjo tekmo je vodil pred dopolnjenim 50. letom.

Takole je videti danes. FOTO: Profimedia.

Stoji za vsako besedo, ki jo je izrekel v intervjuju

“Obžalujem smer, v katero je zašel intervju, a še vedno stojim za vsako besedo, ki sem jo izrekel v njem,” je Hoddle zapisal v svoji nedavni knjigi Playmaker: My Life and the Love of Football (Organizator igre: Moje življenje in ljubezen do nogometa).

Zaključimo z izjavo, ki jo je o tej aferi dal takratni britanski minister za šport Tony Banks.

“Pazljivo sem poslušal njegove izjave. So popolnoma nesprejemljive. Če je njegova teorija pravilna, potem ga v naslednjem življenju čakajo velike težave. Verjetno bo obsojen na to, da se vrne kot Glenn Hoddle.”

Zadetek s sredine igrišča.

Na svetovnem prvenstvu ga je pokopal David Beckham

Hoddle je selektor Anglije postal prvega julija 1996, po evropskem prvenstvu na angleških tleh. Pred tem je dve leti sedel na klopi Swindona, pri katerem je začel trenersko pot, in tri leta londonskega Chelseaja.

Tudi na klopi Tottenhama je pogorel. FOTO: Guliverimages.

Anglijo je brez težav popeljal na svetovno prvenstvo 1998 v Franciji, tam pa izpadel proti Argentini v osmini finala po enajstmetrovki. To je bila tekma, na kateri je David Beckham prejel zloglasni rdeči karton.

Po svetovnem prvenstvu je Hoddle Angleže vodil še na štirih tekmah. Zadnja je bila prijateljska proti Češki 18. novembra 1998, 2. februarja 1999 pa so ga odslovili.

Hoddle je z Anglijo na 28 tekmah zbral 17 zmag, 4 remije in 7 porazov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!