Po četrtku jih bo na evropskem seznamu ostalo le še pet

Kazahstan je ena od redkih reprezentanc, s katerimi Slovenija še ni igrala. FOTO: Profimedia.

Kazahstan, s katerim se bo pomerila v četrtek, je ena redkih držav, s katero se slovenska nogometna reprezentanca do zdaj še ni pomerila. Po gostovanju v Astani bo takšnih le še pet.

Odkar je 3. junija 1992 odigrala prvo uradno tekmo, v Talinu se je pomerila z Estonijo, je Slovenija proti evropskim reprezentancam odigrala 243 tekem, a še niti ene proti Kazahstanu. Ta je prvo uradno tekmo sicer odigral istega leta kot Slovenija, a do leta 2002 nastopal pod okriljem azijske nogometne zveze (AFC), potem pa se preselil v Evropo.

Od 55 članic, ki trenutno nastopajo pod okriljem Uefe, se Slovenija ni pomerila le proti šestim. Ob Kazahstanu so to še Andora, Armenija, Liechtenstein, Irska in Portugalska, s katero se je leta 2003 sicer udarila na turnirju na Portugalskem, a proti njeni B in ne A reprezentanci. Od četrtka naprej bo na tem seznamu torej le še pet imen.

Največkrat s Ciprom, najdlje na zmago čakamo proti Grkom

Največkrat, kar 12-krat, se je Slovenija pomerila proti Cipru. Sledita Norveška in Hrvaška, s katerima je igrala 11-krat, potem pa Estonija, Švica in Romunija (devetkrat), Malta, Poljska in Slovaška (osemkrat) …

Ciper, SLovenija
S Ciprom je Slovenija igrala tudi v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2022. FOTO: Guliverimages.

Od 48 reprezentanc, s katerimi je igrala, proti kar 15 ni zabeležila zmage. To so Anglija, Azerbajdžan, Belgija, BiH, Bolgarija, Danska, Finska, Francija, Grčija, Nemčija, Nizozemska, Škotska, Španija, Švedska in Wales.

Najdlje, kar sedem tekem, Slovenci čakamo na zmago proti Grkom. Z njimi smo štirikrat remizirali in trikrat izgubili.

Upajmo, da se seznam reprezentanc, ki jih Slovenija ni premagala, po četrtkovem gostovanju v Astani ne bo razširil. To bi pomenilo, da so varovanci Matjaža Keka kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2024 v Nemčiji začeli z odliko in osvojili tri točke.