So sodniki za napake kaznovani? Končno smo dobili odgovor

Nogomet 21. Mar 202312:35
Foto: Uroš Skaza

Tudi v tokratni oddaji Pod prečko smo v želji po razjasnitvi nekaterih mejnih sodniških odločitev v našo družbo povabili našega nekdanjega mednarodnega sodnika Damirja Skomino. A še bolj kot vnovična jasna obrazložitev tega, kar je bilo prav in kar je bilo narobe, bodo odmevale Koprčanove misli o tem, kako oziroma zakaj se za slabe predstave ne kaznujejo sodniki.

Tako kot vsi ljudje na svetu, tudi sodniki delajo napake. Napadalec zgreši prazna vrata, vratarju žoga spolzi med rokama, sodnik pa slabo oceni situacijo ter sprejme napačno odločitev. Težava pa je bila v tem, da sodniki teh napak pogosto niso priznali. Še bolj je ljubitelje nogometa motilo dejstvo, da nihče ne ve, ali in kako so sodniki za svoje napake kaznovani. A k sreči imamo v oddaji Pod prečko čast poslušati suverenega in iskrenega Damirja Skomino, ki nam je tokrat ponudil vpogled tudi v ta dolgo časa skriti del sodniškega posla.

“Sodniki so interno kaznovani. Kar je moteče, je to, da sodnik, ki ni v formi, ni vedno kaznovan. Ni slučaj, da nisem več v tem sistemu. Nekatere zadeve so bile sila moteče, a so sodniki, ki niso bili primerni in niso bili na zadovoljivi ravni, neprestano sodili. Ni se jim zgodilo nič. Igralec, ki ni v formi, ne igra. Po eni napaki se ne menja igralca, ne menja se sodnika. Moteče je, da določeni sodniki enostavno niso primerni za to raven, a sodijo v profesionalni ligi,” razmišlja naš nekdanji najboljši sodnik in s temi besedami pošilja jasno sporočilo tudi vodstvu Zveze nogometnih sodnikov.

Foto: Uroš Skaza

Damir Skomina je z nami analiziral tudi delo sodnikov v minulem tednu:

Mura – Koper, 27. krog, 94. minuta padec Amarja Beganovića v kazenskem prostoru Kopra ob stiku z Maksom Barišićem: “Sicer pride do udarca po nogi, ampak s strani napadalca, ki išče kontakt in prekršek, kar je oblika simuliranja. Opomin in indirektni udarec za braneče moštvo je prava odločitev. Nikakor pa to ni kazenski udarec.

Izključitev Gabra Dobrovoljca zaradi prekrška nad Žanom Vipotnikom na tekmi Radomlje – Maribor: “Zadeva, ki je moteča, je nadzor žoge. Če bi imel žogo napadalec pred seboj, potem ni dvoma o tem, da gre za izključitev. V tem primeru ni bilo tako, žoga je bila za napadalcem v času padca in po mojem mnenju bi bilo bolje, da bi ostalo pri opominu in da se VAR ne bi vključil.”

Komentar o tem, da je imela tekma Radomlje – Maribor kljub številnim prekinitvam le štiri minute dodatka: “Ko imaš pet minut in pol ene same prekinitve in če prištejemo še menjave, poškodbe, pridemo do situacije, da mora sodniški dodatek trajati vsaj osem minut. Nedopustno je, da se zgodi takšna stvar, sploh zdaj, ko imamo tudi pomočnika VAR-a, ki je zadolžen za beleženje dodanega časa. Lahko se zmotiš za minuto, ne moreš pa se za štiri. To je velika napaka in to je nesprejemljivo.

Igra z roko Ivana Novoselca v svojem kazenskem prostoru na tekmi Tabor – Koper: “Branilec gre v padec in želi z nogo blokirati žogo, roka mu je opora pri padcu, ne moremo pričakovati, da jo skrije ob telo in tvega izpah rame. Žoga ga zadane v roko, ampak v tem primeru to nikakor ni kazenski udarec.”

Enajstmetrovka in rdeči karton Srđanu Kuzmiću na tekmi Mura – Olimpija, zakaj dvojno kaznovanje? “Ker gre za situacijo, ko ni boja za žogo. V kolikor bi branilec želel izbiti žogo in spotaknil igralca, bi to bil opomin, tako pa mu je cilj, da za vsako ceno zruši igralca. Kazenski udarec in rdeči karton je pravilna odločitev.”

Rdeči karton in izključitev Srđana Kuzmića

Morebiten rdeči karton za Pascala Estrado na tekmi Mura – Olimpija: “Za to je malce premalo intenzitete. Nogometaš Olimpije vratarja ne zadane s podplatom pač pa z nartom in ne v glavo, temveč v ramo. Rumeni karton je dovolj.”

Celoten sodniški pogled tokratne oddaje Pod prečko

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje