Švedu, ki je pokvaril spektakel, se to ni zgodilo prvič (VIDEO)

Evropa 9. Avg 20238:35 2 komentarja
Andreas Ekberg. Foto: Profimedia

Ko izgubiš tekmo z 0:3, težko vso odgovornost prevališ na sodnika. Tako tudi nogometaši Olimpije dobro vedo, da za včerajšnjo zmago Galatasaraya na prvi tekmi tretjega kroga kvalifikacij za ligo prvakov ni kriv švedski sodnik Andreas Ekberg, ampak nekateri padci zbranosti zmajev in izrazita kvaliteta nasprotnika. A vseeno se sprašujemo, kaj bi bilo, če bi bilo in Šved v prvem polčasu ne bi razveljavil zadetka Admirja Bristrića za 1:1. 38-letnik je sicer v preteklosti 'jezil' navijače tudi na največjih nogometnih odrih Evrope.

Včerajšnja tekma med ljubljansko Olimpijo in carigrajskim Galatasarayem je bila nogometni spektakel, kakršnega v klubskem nogometu slovenske prestolnice že dolgo ni bilo. Sijajno navijaško vzdušje in zanimivo predstavo na zelenici pa je pokvaril dogodek v 20. minuti.

Takrat je Admir Bristrić poslal žogo v mrežo turških prvakov in izid v Stožicah poravnal na 1:1. Stadion je zagrmel, Olimpija pa je kronala odlično obdobje, ko je povsem zasenčila zvezdniško zasedbo Galatasaraya. A to je bil račun brez Šveda Andeasa Ekberga, ki je zadetek razveljavil zaradi domnevnega prekrška napadalca Olimpije nad branilcem Turkov.

“Izgubljali smo z 0:1, če bi bil gol priznan, bi bila tekma izenačena, ekipa pa bi zagotovo dobila krila in bila v nadaljevanju polčasa še dodatno motivirana. Vemo, da bi se v tem primeru tekma odvila povsem drugače,” je po tekmi razmišljal trener Olimpije Joao Henriques in izrazil prepričanje, da je bil gol regularen. Kaj bi bilo, če bi bilo, tega seveda nikoli ne bomo vedeli, ni pa Portugalec na klopi zmajev prvi, ki je javno kritiziral delo sodnika Ekberga, ki je tudi sicer sinoči sprejel kar nekaj dvomljivih odločitev.

Foto: Profimedia

Zablestel že kot zelo mlad, a že padel pod vpliv velikih

Andreas Ekberg je uveljavljeno ime v mednarodnih sodniških krogih. Čeprav je star šele 38-let, Šved že desetletje sodi na najvišjem nivoju, že pri 24-ih je prvič sodil tekmo švedske prve lige, leta 2013 pa je v kvalifikacijah za ligo Evropa sodil prvo mednarodno tekmo.

Zdaj je za njim že več kot 50 tekem pod okriljem Uefe, sodil je tudi tekmo med Avstrijo in Severno Makedonijo na Euru 2020, osemkrat pa je pravico delil tudi v ligi prvakov.

Med drugim je bil osrednji sodniški akter obračuna med Leipzigom in Paris Saint Germainom v skupinskem delu lige prvakov 2021/2002. To pa je bila tekma na kateri je močno jezil navijače rdečih bikov. Trener Jesse Marsch je po tekmi njegovo predstavo komentiral z besedami: “Za trenutek se mi je resnično zazdelo, da bo sodnik po tekmi Neymarja prosil za avtogram. Velikokrat vidimo, da sodniki žal ščitijo velike. Tudi moj bes in navijaški žvižgi žal pri tem prav veliko ne pomagajo.”

Foto: Profimedia

Tudi Olimpiji pritožbe na račun dela sodnika Ekberga ne bodo prav veliko pomagale. Grenak priokus pa ostaja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje