Svetovne prvakinje vendarle pristale na sporazum in se vračajo v reprezentanco

Nogomet 20. Sep 20237:34 0 komentarjev
španska ženska nogometna reprezentanca
Foto; Profimedia

Večina španskih reprezentantk, ki stavkajo po aferi Rubiales, se je po dogovoru s špansko nogometno zvezo RFEF in z vlado strinjala, da se bo znova pridružila reprezentanci, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Španke, nedavne svetovne prvakinje, v ligi narodov čakata dvoboja proti Švedski in Švici.

“Dosegli smo vrsto sporazumov, ki jih bosta sestavila in podpisala zveza in višji športni svet,” je danes novinarjem povedal državni sekretar za šport Victor Francos po pogajanjih, ki so trajala vse do jutranjih ur.

“Od 23 vpoklicanih reprezentantk sta dve kljub dogovoru zahtevali možnost, da zaradi osebnega nelagodja zapustita pripravljalni tabor,” je dodal Francos.

Predstavnik vlade ni razkril imen omenjenih dveh igralk, poudaril pa je, da zanju ne bodo uvedli sankcij, kar je v nasprotju s prejšnjimi napovedmi in z grožnjami o suspenzu in kaznih.

Nova selektorica Španije Montse Tome je v ponedeljek poskrbela za presenečenje, ko je za tekmi s Švedsko in Švico poklicala 15 svetovnih prvakinj in drugih igralk.

Te so namreč pred tem zvezo tudi javno zaprosile, naj jih ne vpokličejo v reprezentanco, dokler ne pride do sprememb znotraj nogometne zveze RFEF po škandalu prisilnega poljuba nekdanjega predsednika Luisa Rubialesa nad nogometašico Jenni Hermoso med svetovnim prvenstvom v Avstraliji.

O dejanju Rubialesa, ki je v začetku septembra odstopil s položaja, se je v nedavnem intervjuju za N1 razgovoril tudi predsednik Uefe Aleksander Čeferin. Celoten pogovor si lahko preberete tukaj. 

V torek so španske reprezentantke odšle na reprezentančni zbor, pri čemer so potrdile namero o stavki, da ne želijo več igrati, dokler v zvezi RFEF ne pride do nadaljnjih sprememb.

Zgodbe še ni povsem konec

“Igralke so nam izrazile zaskrbljenost glede potrebe po temeljitih spremembah znotraj RFEF in zveza je obljubila, da bo te spremembe izvedla takoj,” je danes medijem zatrdil Francos.

Po poročanju španskega tiska bi lahko bila ena od teh takojšnjih sprememb tudi odhod generalnega sekretarja zveze, Andreuja Campsa.

Francos je dejal še, da dogovor načrtuje razvoj španske zakonodaje o “politiki enakosti spolov, napredku pri enakem plačilu v strukturah za šport in posebej za ženski nogomet”.