Trener Olimpije kritično o sodnikih, Skomina odgovarja (VIDEO)

Nogomet 13. Feb 202412:00 2 komentarja

Po tekmi med Olimpijo in Rogaško (2:2) je bil trener Olimpije Zoran Zeljković odkrito kritičen nad dejstvom, da je sodniški dodatek ob koncu tekme znašal samo tri minute. Strategu zmajev je v oddaji Pod prečko odgovoril Damir Skomina.

Nogometna pomlad se ni začela po željah in pričakovanjih nogometašev in navijačev Olimpije. Zeleno-beli so v Stožicah gostili zasedbo Rogaške in na koncu izvlekli le točko za remi 2:2. Kazalo je še slabše, saj so Slatinčani vodili že z 2:0, a sta točko zmajem prinesla Timi Max Elšnik in Marko Brest.

Čeprav v tem ni iskal glavnega razloga za poraz svoje ekipe, je trener Zoran Zeljković po tekmi odkrito razmišljal tudi o tem, da je bil sodniški dodatek po izteku 90 minute bistveno krajši, kot bi moral biti zaradi vseh prekinitev.

“Ena stvar me zelo žalosti. Nekateri bodo rekli, da je to izgovor. Ampak v naši ligi ne potrebujemo zdravnikov, igralci pomagajo drug drugemu in dvajsetkrat ležijo na tleh. Potem je tu še deset menjav, a le tri minute podaljška. Ne vem, za koga se igra nogomet. Sodnik mora zagovarjati igro, sam pa tega nisem videl,” je po obračunu brez dlake na jeziku razmišljal vodje nogometne stroke ljubljanske Olimpije.

Zoranu Zeljkoviću po tekmi ni bilo do smeha. FOTO: Aleš Fevžer.

Je bila njegova jeza upravičena? V oddaji Pod prečko je Zeljkovićeve besede pokomentiral naš nekdanji vrhunski mednarodni sodnik Damir Skomina.

“Glede na število menjav, bi tri minute še ‘šle skozi’. Navodilo je nekako 30 sekund za eno menjavo, ampak v teoriji se lahko zgodi, da imamo šest menjav v enem oknu in potem ne nadomestiš tri minute, ampak dve. Biti moraš malo življenjski. Izgubljeni čas za pomoč igralcev pa je seveda potrebno prav tako nadomestiti. Torej v tem primeru nadomestek izgubljenega časa za menjave še nekako ustreza, se pa je verjetno skupno gledano izgubilo več časa. Ne smemo biti robotski. Nudenje pomoči v povprečju traja minuto, če je poškodba glave tudi tri minute. Zato imamo toliko sodnikov, ki se s tem ukvarjajo in imajo čas to beležiti. Glavni sodnik se s tem manj ukvarja,” poudarja Skomina in deloma potrjuje to, kar je zmotilo Zeljkovića.

Damir Skomina poudarja, da je izgubljeni čas potrebno nadomestiti v celoti. Foto: Uroš Skaza

Je bila Olimpija oškodovana?

V 20. krogu Prve lige Telemach sicer večjih polemik glede sodniških odločitev ni bilo, v zraku je obviselo zgolj vprašanje glede drugega zadetka Rogaške, kjer je šlo za izjemno tesno situacijo pri določitvi prepovedanega položaja strelca Patrika Mijića.

“Sodniki imajo jasno navodilo. Ko se črti branilca in napadalca prekrivata, kot je v tem primeru, se da prednost napadalcu. To pomeni, da ni razmaka med črtama, šele takrat lahko določimo prepovedan položaj. Slika, ki jo imamo, ni povsem zanesljiva, v sobi za VAR zadevo preverijo s posebnimi ‘markerji’. Tu moram poudariti, da roka ne šteje, ker se z njo ne da doseči zadetka. Vidi se, da se črti prekrivata in zato je tukaj končna odločitev ‘onside’,” to situacijo razloži Damir Skomina.

Foto: Zajem zaslona

Celoten sodniški pogled oddaje Pod prečko:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje