Tudi Angleži nezadovoljni: Bil je nedorasel tej ravni

Katar 2022 11. Dec 202211:17
Jude Belingham ni mogel verjeti nekaterim odločitvam brazilskega sodnika. Foto: Foto: Guliverimage

Po argentinski reprezentanci, ki je proti Nizozemski sicer napredovala v polfinale SP, in Portugalcem, ki so svojo pot v Katarju končali proti Maroku, so po izpadu z mundiala po sodnikih udarili še Angleži. Trije levi so se od tekmovanja poslovili po porazu proti Franciji (1:2), in čeprav je objektivno težko reči, da so Otočani izpadli zaradi sodnika, pa so nekateri igralci v izjavah po tekmi opozarjali na napake glavnega delivca pravice Wiltona Sampaia.

Neizpodbitno dejstvo je, da je brazilski sodnik Wilton Pereira Sampaio na včerajšnji tekmi med Francijo in Anglijo deloval nekoliko izgubljeno. Sploh v drugem polčasu. Zdelo se je, da je iz prekrška v prekršek spreminjal svoj kriterij, po drugi enajstmetrovki za Angleže, na katero ga je ‘spomnil’ VAR, je pozabil celo na rumeni karton za Thea Hernandeza. Tega je pokazal šele na prigovarjanje Angležev. Vseeno pa je težko reči, da je Sampaio odločilno vplival na razplet sosedskega derbija, po katerem so bili srečnejši aktualni svetovni prvaki.

Trije levi so imeli priložnost za izenačenje, a je žogo pri drugi enajstmetrovki na tribune poslal uspešni izvajalec prve Harry Kane. Kapetan Angležev se je po obračunu posul s pepelom in prevzel odgovornost za poraz, s sodniškimi odločitvami pa se ni želel ukvarjati. Kar pa težko rečemo za njegove soigralce.

“Če sem iskren, njegova predstava ni bila dobra. Vsak ima lahko slabo tekmo, tako kot igralci tudi sodniki. Zdi se mi, da glede na kakovost obeh ekip njegov nastop ni bil na pravi ravni. Obstaja več razlogov, da smo danes izgubili. In nikakor ne želim vseh nasloviti na sodnika, saj smo mi igrali nogomet, a vseeno ponavljam – ni bil na pravem nivoju. V prvem polčasu je bilo nekaj prekrškov okoli francoskega kazenskega prostora, ki jih ni piskal. Vemo, da smo v prekinitvah močni, to bi lahko naredilo razliko,” je za ITV po obračunu dejal mladi vezist Anglije Jude Bellingham. 

Foto: Guliverimage

Za razliko od izbrancev Southgate o tem ni želel razpravljati

Še nekoliko ostrejši je bil izkušenejši Harry Maguire. “Zelo zelo slabo. Že od prve minute naprej. V prvih 15 minutah je bilo pet ali šest prekrškov, za katerega pa ni pokazal nobenega rumenega kartona. Tudi pri prvem golu Francije je bila žoga Bukayu odvzeta s prekrškom. Ne smem preveč razlagati, kako slaba je bila njegova predstava. Niti nočem, saj bom kaznovan. Delal je številne velike napake, a nobene v našo korist. Res je bil slab,” je branilec Manchester Uniteda dejal BBC-ju.

Da je za sodnikom Sampaiem tekma iz nočne more, je opozoril tudi nekdanji angleški reprezentant Gary Neville, ki je Brazilca označil za slabega, celo za šalo.

Drugače pa je po porazu pristopil selektor Angležev Gareth Southgate. “Izgubili smo tekmo. Ne razmišljam o sodnikih. Francija je fantastična ekipa s fantastičnimi igralci. Didier (Deschamps, selektor Francije, op. p.) je opravil fantastično delo. Čestitke njim. Ne zdi se mi prav, da bi po tekmi govoril o sodnikih. Sploh ko izgubiš,” je perečo tematiko zelo diplomatsko zaključil 52-letnik iz Watforda.