Uefa preiskuje temačne vezi glavnega sodnika finala lige prvakov

Evropa 1. Jun 202322:12 0 komentarjev
Szymon Marciniak; FOTO: Guliverimage

Evropska nogometna zveza (Uefa) preiskuje trditve, da je bil poljski sodnik Szymon Marciniak, ki bo prihodnji teden sodil finale lige prvakov med Manchester Cityjem in milanskim Interjem, glavni govorec na dogodku, ki ga je organiziral skrajno desničarski poljski politik Slawomir Mentzen, poroča britanski časopis Guardian.

Marciniak, ki je sodil tudi finale svetovnega prvenstva, se je v ponedeljek udeležil srečanja z naslovom Everest, ki je bilo označeno kot dogodek za mreženje s pitjem piva.

Proti-rasistični aktivisti so dejali, da je bil dogodek v resnici poskus pridobivanja politične podpore.

Dogodek je organiziral Mentzen, vodja stranke Konfederacija, ki je znan po tem, da je začel uporabljati slogan “Smo proti Judom, gejem, splavu, davkom in Evropski uniji”. Leta 2021 je prišel na mednarodne naslovnice kot proizvajalec piva z imenom White IPA Matters, ki je zasmehoval gibanje Black Lives Matter.

Vse bo jasno kmalu

“Uefa se zaveda obtožb v zvezi s Szymonom Marciniakom in zahteva nujna pojasnila. Uefa in celotna nogometna skupnost sovražita ‘vrednote’, ki jih promovira omenjena skupina, in te obtožbe jemlje zelo resno. Nadaljnje obvestilo bo objavljeno v petek, ko bomo pregledali vse dokaze,” je za Guardian zapisala Uefa.

Marciniakovo udeležbo na dogodku je prva razkrila protirasitična organizacija Never Again. Njen soustanovitelj Rafal Pankowski je dejal: “Šokirani in zgroženi smo, da se je Marciniak javno povezal z Mentzenom in njegovo strupeno skrajno desničarsko politiko.”

FOTO: Guliverimage

Na plakatu dogodka, ki je bil razširjen prek družbenih medijev, je bil upodobljen Mentzen ob pitju piva. Na drugem plakatu je bil Marciniak oblečen v Fifinem sodniškem dresu. Marciniak pa je na svoji Facebook strani delil tudi Mentzenovo objavo, ki je napovedala njegovo prisotnost na dogodku. Poljski sodnik je bil kot govorec predstavljen še na spletni strani dogodka.

Kot je še dodal Pankowski, njegova organizacija ne poziva k odstranitvi Marcinaka s sojenja finala lige prvakov, vendar pa upa, da se bo sodnik oddaljil od skrajne desnice.