Velik fiasko Nemcev ob predstavitvi novih dresov

Nogomet 2. Apr 202416:41 2 komentarja
dres nemške reprezentance
Foto: Profimedia

Nemški proizvajalec športne opreme Adidas je pred dnevi predstavil novo kolekcijo nogometnih dresov nemške reprezentance. A če je bilo podjetje zaradi všečnega dizajna sprva deležno pohval, so že kmalu na plan prišle tudi hude kritike.

Dresi, ki so bili prvič predstavljeni na prijateljski tekmi med Nemčijo in Francijo, so se na udaru javnosti znašli zaradi številke 44, ki močno spominja na simbol zloglasne nacistične divizije SS. Zaradi tega je svoj glas povzdignil tudi nemški zgodovinar Michael König, ki je prav tako opozoril na veliko podobnost med omenjeno številko dresa in simbolom divizije, dizajn pa označil za zelo vprašljiv.

Na kritike so se hitro odzvali pri Adidasu, kjer so se odločili za prepoved personalizacije dresa. “Smo podjetje, ki je zavezano temu, da nasprotuje ksenofobiji, antisemitizmu, nasilju in sovraštvu vseh vrst,” je spročil tiskovni predstavni nemškega podjetja Oliver Brügen.

Podjetje so za komentar zaprosili tudi pri britanskem BBC in prejeli odgovor, da so številke na dresu oblikovali v sodelovanju z Nemško nogometno zvezo (DFB), zeleno luč za uporabo dizajna pa je pozneje dala tudi Evropska nogometna zveza. Nihče od njih sicer ni opazil povezave z nacistično simboliko. Kljub temu je Adidas že obljubil, da bodo na novo oblikovali dizajn za številko štiri.

Foto: AP Photo/Frank Augstein/Guliverimage

Navijače je sicer močno zmotil tudi drugi dres, ki ga bo nemška vrsta uporabila na prihajajočem domačem evropskem prvenstvu. Ta bo namreč rožnate barve in naj bi predstavljal raznolikost države. Kritiki zvezi očitajo, da gre za povsem netradicionalno barvo in da so se pri DFB zanjo odločili izključno iz ekonomskih razlogov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje