Rogaški, Radomljam ali celo Beltincem se nasmiha pot v ligo Evropa

Nogomet 2. Apr 202413:15 2 komentarja
Europa League
Europa League. Foto: Profimedia

V tem tednu se s četrtfinalnimi dvoboji nadaljuje boj za pokalno lovoriko v letošnji nogometni sezoni. Nagrada za zmagovalca pa je še kako mamljiva - vsaj štiri evropske tekme v poletju 2024.

Radomlje, Gorica, Ilirija, Beltinci, Koper, Mura, Rogaška in Triglav.

To so kandidati za letošnjo lovoriko v pokalu Pivovarne Union, potem ko so iz tekmovanja izpadli vsi štirje vodilni klubi Prve lige Telemach – Celje, Olimpija, Maribor in tudi Bravo.

Seznam ekip, ki se borijo za prestižni naziv je zelo pisan, nagrada za zmagovalca pa izjemno mamljiva. Poleg lovorike in medalj za naslov pokalnih zmagovalcev namreč klub, ki bo ob koncu sezoni osvojil pokalno tekmovanje, čaka tudi evropsko poletje 2024.

In to poletje ne bo tako zelo kratko. Medtem ko se bo prvak Prve lige Telemach uvrstil v prvi krog kvalifikacij za ligo prvakov, drugo in tretjeuvrščena ekipa pa v drugi oziroma prvi krog kvalifikacij za konferenčno ligo, pokalnega zmagovalca po trenutnih izračunih koeficientov čaka nastop v prvem krogu kvalifikacij za ligo Evropa. Tam so možni nasprotniki pokalni zmagovalci Danske, Hrvaške, Grčije, Izraela, Cipra, Švedske, Poljske, Madžarske, Romunije, Bolgarije, Slovaške, Azerbajdžana, Kazahstana, Moldavije ali Kosova.

Koper Mura
Najresnejša kandidata za pokalno lovoriko sta v tej sezoni Koper in Mura, ki se bosta jutri udarila v četrtfinalu. Foto: Jure Banfi

Tudi v primeru izpada pa bo slovenski pokalni prvak dobil še eno možnost za evropsko dokazovanje. Sledila bo namreč selitev v drugi krog kvalifikacij za konferenčno ligo. Morebitno napredovanje slovenskega pokalnega zmagovalca v drugi krog kvalifikacij za ligo Evropa pa bi tako ali tako močno ekipo približalo celo evropski jeseni. Tretji krog kvalifikacij za konferenčno ligo bi bil zagotovljen.

Kaj bi evropsko poletje s finančnega vidika pomenilo za klube, ki so še v pokalnem tekmovanju, pa je tako ali tako odveč poudarjati. Najnižja vsota, ki si jo lahko s strani Uefe prislužil pokalni zmagovalec, se bo zelo verjetno približala 500.000 evrov.

Četrtfinalni pari pokala Pivovarne Union

Triglav – Rogaška
Koper – Mura
Gorica – Radomlje
Ilirija – Beltinci

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje