Velika priložnost, ki jo morajo izkoristiti

Jaka Bijol se je iz Moskve preselil v Videm.

Bližje je začetek bojev za nastop na evropskem nogometnem prvenstvu v Nemčiji, bolj je motiviran, pred uvodno tekmo proti Kazahstanu pravi Jaka Bijol, ki verjame v pozitiven razplet uvodnega dela kvalifikacij.

Po lanskem poletnem prestopu v italijanskega prvoligaša Udinese je Jaka Bijol že zelo kmalu opozoril nase. Z dobrimi predstavami v eni najmočnejših nogometnih lig na svetu si je hitro izboril mesto v začetni postavi moštva iz Vidma, ki je v prvi polovici sezone veljalo za eno najprijetnejših presenečenj serie A. Osrednji branilec, ki pravi, da je s svojo formo zelo zadovoljen, želi zdaj dobre predstave prenesti tudi v reprezentanco, ki v četrtek začenja kvalifikacije za nastop na evropskem prvenstvu leta 2024 v Nemčiji.

Žreb, ki ga je Evropska nogometna zveza lanskega oktobra opravila v Frankfurtu, je slovenski nogometni vrsti namenil relativno ugodno skupino F, v kateri so se poleg Dancev in Fincev znašli še Severna Irska, San Marino in Kazahstan. Slednja dva bosta tudi prva nasprotnika nogometašev selektorja Matjaža Keka, ki se v boj za nastop na šampionat podajajo s popotnico vščenih predstav v ligi narodov.

Jaka Bijol na tekmi proti Sampdorii. FOTO: Guliverimages.

“Začetek kvalifikacij vidim kot veliko priložnost za nas, ki jo moramo izkoristiti. Mislim, da o nasprotnikih v skupini niti nima smisla razpredati. Vsi vemo, kakšni so. V preteklosti ste lahko videli, da se lahko enakovredno borimo z zelo dobrimi nasprotniki, hkrati pa imamo lahko težave tudi proti slabšim reprezentancam, če nismo pravi. Vse bo odvisno od nas,” je dejal Jaka Bijol, ki sicer priznava, da uvodna nasprotnika Kazahstan in San Marino vsaj na papirju veljata za ugodna nasprotnika, a dodaja, da bodo morali proti vsem tekmecem igrati dve tekmi.

“Seveda moramo nabirati točke, če želimo izpolniti naš cilj. Zavedamo se, da imamo veliko priložnost, da v kvalifikacije krenemo dobro. Verjamem, da nam bo uspelo,” je zatrdil Bijol, ob vprašanju, ali je cilj reprezentance na uvodnih dveh tekmah osvojit vse točke, pa zgolj prikimal. Kljub temu je poudaril, da kvalifikacije trajajo dolgo in da se lahko v tem obdobju zgodi marsikaj.

“Predvsem ne sme biti podcenjevanja. Na lastni koži smo občutili, da če nismo pravi, imamo lahko težave proti čisto vsakemu nasprotniku. A tudi, če nam v določenem trenutku ne bo šlo vse po načrtih, ne smemo povesiti glav. Tudi če sedaj ne osvojimo šest točk, so kvalifikacije dolge in do konca se lahko vse obrne,” je poudaril 24-letnik.

Jaka Bijol FOTO: Uroš Skaza.

Kot je povedal, sta želja in motivacija pri njem z vsakim dnem, ko je pričetek kvalifikacij bližje, večja, obenem pa verjame, da je podobno tudi pri njegovih reprezentančnih soigralcih. Da je res tako, bodo imeli priložnost dokazati že na četrtkovem gostovanju v Kazahstanu, kjer je Bijol pred petimi leti zaigral še kot član slovenske vrste do 21 let.

“Nekaj stvari o Kazahstanu že vem. Ko sem igral še v Moskvi, sem imel od tam tudi soigralca. Poleg tega sem na Astana areni igral tudi z reprezentanco do 21 let. Od tega je minilo že nekaj let, a nekaj mi je še ostalo v spominu,” je odvrnil nogometaš in pristavil, da tako umetna podlaga, na kateri bodo zaigrali kot tudi dolgo potovanje na vzhod in šesturna časovna razlika, ne bi smela predstavljati težav.

“Morda bo to nekaj novega za nas. A tako kot se bomo morali prilagoditi na umetno zelenico, se bomo morali tudi na časovno razliko,” je razmišljal Bijol in še razkril, da na umetni travi ni igral že nekaj let, a da to kljub temu ne sme vplivati na končni rezultat.