Bo Pogačar že ta teden presegel Primoža Rogliča?

Kolesarstvo 24. Maj 20245:00 > 6:45 1 komentar
Tadej Pogačar
Tadej Pogačar. Foto: Profimedia

Letošnja dirka po Italiji mineva povsem v znamenju slovenskega šampiona Tadeja Pogačarja. Slovenec bo več kot očitno naslednik Primoža Rogliča na italijanskem kolesarskem prestolu, hkrati pa svojega starejšega rojaka lovi tudi na števcu zmag med kolesarsko elito.

Kako premagati Tadeja Pogačarja?

To je trenutno vprašanje, na katerega konkurenti v kolesarski karavani niti približno nimajo odgovora. Kolesar iz kraja Klanec pri Komendi je na letošnji dirki po Italiji osvojil že pet etap in je na zanesljivi poti proti Rimu, kamor bo kot kaže suvereno odpeljal rožnato majico in s tem postal naslednik svojega rojaka Primoža Rogliča.

Slovenska kolesarska šampiona pa v ozadju bijeta tudi prav posebno bitko. Njun števec etapnih zmag na treh največjih dirkah (Touru, Giru in Vuelti) je namreč trenutno izenačen na številki 19. Roglič je svoje štetje začel ravno v Italiji, ko je leta 2016 dobil kronometer v 9. etapi Gira, v 9. etapi je prvič zmagal tudi Pogačar, a tri leta kasneje in na španskih cestah Vuelte. Zadnja zmaga člana ekipe UAE Emirates je stara le nekaj dni, Roglič je na tritedenski dirki na zadnje na najvišji stopnički stal po 17. etapi lanske Vuelte.

Primož Roglič

Pogačar bo imel ta teden še tri priložnosti, da Rogliča preseže po številu etapnih zmag na ‘grand tourih’. Še posebej sobotni ‘finale’ bi lahko bil nova prelomnica kariere najboljšega kolesarja na svetu. Tudi današnja razgibana etapa pa je ob njegovi zastrašujoči formi lahko poligon, na katerem poseže po jubilejni 20 etapni zmagi na največjih dirkah.

Na dveh lestvicah Pogačar Rogliča tako zelo kmalu še ne bo ujel

Zelo impresivna je tudi skupna zbirka profesionalnih kariernih zmag Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja. Tu je še vedno v prednosti Roglič, ki je med elito zbral 81 zmag. Začelo se je z etapno zmago na dirki po Azerbajdžanu leta 2014, zadnja je z letošnjega kronometra na nesrečni dirki po Baskiji. Pogačar je z zbiranjem zmag začel leta 2019 na dirki po portugalskem Algarveju, trenutno je pri številki 75.

Tadej Pogačar
Takole se je Tadej Pogačar leta 2019 na Portugalskem veselil svojih prvih profesionalnih zmag. Foto: Profimedia

Tudi z najverjetnejšo skupno zmago na dirki po Italiji pa Pogačar še ne bo ujel svojega devet let starejšega kolega po številu osvojenih ‘Grand Tourov’. Z dvema osvojenima dirkama po Franciji (2021, 2022) in letošnjim Girom bo 25-letnik pri številki 3, Roglič ima v karieri osvojene tri Vuelte (2019, 2020, 2021) in lanski Giro.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje