V slovenskem smučanju je dokončno zavrelo

Alpsko smučanje 24. Maj 20245:00 8 komentarjev
Ilka Štuhec. Foto: AP Photo/Marco Trovati via Guliver

Morda zveni še tako protislovno, a v slovenskem alpskem smučanju pri nobeni temi že lep čas ni bilo takšne enotnosti, kot pri zdajšnjem opredeljevanju zvonjenja vseh alarmov. Res pa je, da deležniki zvok interpretirajo na različne načine.

Najboljša slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec je po nedavnem prvem snežnem treningu s prenovljeno spremljevalno ekipo na omrežju Instagram objavila fotografije z dopustniškega potepanja po Šrilanki. Lovce na družabno kroniko je ob tem zaposlovalo vprašanje njene družbe. S precej bolj perečim vprašajem pa se medtem v Ljubljani ukvarja njen zastopnik Blaž Bolcar. Prvi sestanek z vodjo alpskih disciplin pri SZS Matjažem Šarabonom je zapustil s precejšnjim razočaranjem. Novi prvi alpski operativec namreč taboru dvakratne svetovne prvakinje ponuja znatno manjši znesek kot v preteklih letih.

”Res je. Ponudba je bila od Ilkinega odvetnika označena za nezadostno. Še vedno pa nisem dočakal ocene, kaj bi bila zadostna ponudba. Če v kratkem ne bo odgovora, se bom v to vprašanje znova aktivneje vključil,” je na to temo povedal Šarabon, medtem ko pa odvetnik Bolcar ni želel prilivati olja na ogenj, saj upa na dogovor. Ob tem je jasno, da prispevek zveze za Ilko Štuhec ni finančni priboljšek, temveč ključni del proračunske malhe za ekipo, v kateri sta po novem tudi Aleš Gorza in Rok Šmejic.

Matjaž Šarabon
Matjaž Šarabon; Foto: Mapa

Primer edine slovenske smukačice pa še zdaleč ni osamljena odprta pogajalska fronta vodstva zveze. Še več, četrtkova novinarska konferenca, na kateri je Šarabon predstavil seznam reprezentantov in dejal, da je z glavnino trenerjev dosegel dogovor o sodelovanju, je sprožila plaz burnih odzivov. Več trenerjev s svojimi pomočniki poudarja, da so resda pristali na pogoje, ki vključujejo tudi znatno znižanje plač, a se po drugi strani nikakor ne morejo podpisati pod programe v okviru ponujenih proračunov, vodstvu pa očitajo neodzivnost. Tudi zaradi tega alpski odbor programov še ni celostno obravnaval, kar se bo bržčas zgodilo šele prihodnji mesec.

V poštnem nabiralniku vodje panoge ter predsednika alpskega zbora in odbora Janeza Bijola se je že znašlo nekaj odločnih zavrnitev novega delovnega koncepta, tudi z napovedanim odstopom od sicer načelno dogovorjenega sodelovanja. Po besedah naših sogovornikov, ki prihajajo iz različnih ekip, je seznam odprtih vprašanj zajeten. Vključujejo problematiko opreme, vozil, fizioterapevtske oskrbe, trenerske odgovornosti, koncepta delovanja med sezono in predvsem sredstev za treninge ter potovanja. V zraku ostajajo tudi odgovornosti tekmovalcev, tako marketinške aktivnosti kot finančna dinamika.

Žan Kranjec
Žan Kranjec. Foto: Profimedia

S podobnimi preprekami se spopada tudi Miha Verdnik, ki ga je olimpijski veleslalomski podprvak Žan Kranjec izbral za novega trenerja. Tudi on s Šarabonom v začetku tedna ni našel skupnega jezika. Razšla sta se ob precejšnjih razhajanjih. Na sedež SZS naj bi se Verdnik po preoblikovanju programa in sestanku s trenerjem Sergejem Poljšakom vrnil prihodnji teden. Dobršno mero nezadovoljstva pa je ob tem pokazal tudi Kranjec, ki je odkrito računal na program, primerljiv s predhodnimi sezonami, resda brez Klemna Berganta, zdaj pa naj bi mu bile predlagane prilagoditve in delovanje v večji ekipi razvojno zelo različnih smučarjev.    

Zdi se, da je med trenerji in smučarji dodatno zavrelo tudi zaradi podaljševanja negotovosti. Iz njihovih ust je mogoče slišati, da zvonijo vsi alarmi. S tem se bržčas strinjajo tudi na sedežu SZS, a alarm slišijo na drugačen način. Direktor Uroš Zupan namreč poudarja, da je v preteklih mesecih na alpskem delu zazevala finančna luknja v višini 0,5 milijona evrov, kar nekaj obveznosti pa naj bi panogo bremenilo še iz predhodnih let. Bijolu in Šarabonu je bilo tako naročeno, naj dodatno zategneta proračunski pas, SZS obljublja skrb za likvidnost, dolgove pa bi panoga poravnala v roku treh let.

Miha Verdnik in Janez Bijol. Foto: MaPa

Za alpski pogon naj bi bilo tako na voljo 3,3 milijona evrov, od tega 2,3 milijona za samo izvedbo, konkretno za ekipe svetovnega in evropskega pokala pa 1,65 milijona evrov. Znesek za najboljše je nižji zaradi omenjenih dolgov in sredstev za mlajše kategorije. ”V okviru tega se moramo gibati. Porabimo lahko le toliko, kot je na voljo. Z dosedanjo prakso je treba končati. V nasprotnem primeru bi se znašli v stečaju. V programe bomo skušali vložiti kar se da veliko denarja, da ne bi posegali v obseg, manj pa bomo namenjali za podporne službe. Pri tem bomo vztrajali. Tudi za ceno tega, da nam bo še kdo obrnil hrbet,” odgovarja Šarabon.

Od konca minule sezone sta minila natančno dva meseca. Zdi se, da so najboljši slovenski smučarji, ki so se ob tem v lastni režiji že lotili kondicijskih treningov, o prihodnosti vedeli več kot danes, ko jih do prve tekme predolimpijske zime loči še 155 dni.

Predlog ekip svetovnega in evropskega pokala

Moški – tehnični disciplini

Tekmovalci: Žan Krajec, Tijan Marovt, Anže Gartner in Miha Oserban

Predlagana trenerja: Miha Verdnik in Sergej Poljšak

Moški – hitri disciplini

Tekmovalci: Miha Hrobat, Martin Čater, Nejc Naraločnik in Rok Ažnoh

Predlagana trenerja: Aleš Brezavšček in Natko Zrnčič-Dim

Ženske – hitri disciplini

Tekmovalka: Ilka Štuhec

Trener v samostojni ekipi: Aleš Gorza

Ženske – tehnični disciplini

Tekmovalke: Ana Bucik, Andreja Slokar, Neja Dvornik, Nika Tomšič, Anja Oplotnik in Caterina Sinigoj

Trenerji: Mitja Kunc, Denis Šteharnik in Boštjan Božič

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje