Poljaki si grizejo nohte: Pa ne spet Slovenija!?

Odbojka 13. Sep 202312:00 0 komentarjev
Slovenci so pred dvema letoma utišali dvorano Spodek v Katovicah. Foto: Profimedia

Poljski športni mediji so takoj po uvrstitvi poljske izbrane vrste v polfinale EuroVolleyja 2023 začeli pisati o svojem naslednjem tekmecu. Ne kateremkoli, ampak Sloveniji, ki velja za Poljake za pravo prekletstvo.

Poljski odbojkarji so imeli v četrtfinalu daleč najtežjega tekmeca. Čakala jih je neugodna Srbija, ki je Poljakom v Bariju odvzela prvi niz, ni pa veliko manjkalo, da bi v tretjem celo povedli z 2:1 v nizih. Poljaki so ga po hudem boju dobili s 36:34 ter dokončno strli nepopustljive Srbe.

Selektor Nikola Grbić je dejal, da mu je obračun z rojaki vzel vsaj pet let življenja, a kljub temu se je na koncu s Poljaki uvrstil med štiri najboljše na velikem turnirju. To mu je do zdaj uspelo vselej, od kar je prevzel to rdeče-belo odbojkarsko velesilo.

Poljake zdaj v Rimu čaka na evropskih prvenstvih čaka začarana Slovenija. Poljski odbojkarji, ki so se edinega evropskega naslova veselili leta 2009, so se na zadnjih štirih EP v izločilnih bojih vedno srečali s Slovenci in prav v vseh štirih primerih so potegnili kratko.

Urok se je začel leta 2015

Začelo se je leta 2015 v Sofiji, ko so bili Slovenci s 3:2 boljši v četrtfinalu, nadaljevalo leta 2017. Slovenija, ki takrat ni bila med kandidati za odličja, je Poljake na domačem EuroVolleyju v Krakovu v razigravanju za uvrstitev v četrtfinale razbila s kar 3:0 v nizih, na zadnjih dveh izvedbah evropskega prvenstva pa so Poljaki s strani Slovencev po prstih dobili v polfinalu.

Foto: Profimedia

Leta 2019 so Poljaki s 3:1 v nizih padli v razprodanih Stožicah, dve leti kasneje pa je slovenska izbrana vrsta z enakim rezultatom utišala tudi razprodani Spodek v Katovicah.

Grbića zgodovina ne zanima

Ob vseh teh podatkih se ne gre čuditi, da poljski mediji pišejo o uroku, prekletstvu in nočni mori, z velikim strahom so o tem povprašali tudi sedanjega poljskega selektorja Grbića, ki pa se zanimivo ne boji, da ga doleti usoda Stephana Antige, Fernandinda de Giorgija in Vitala Heynena, ki je vselej podcenjeval Slovence, ti pa so mu v zameno dvakrat primazali bolečo klofuto.

“Ne zanima me preteklost. Ni pomembno, kaj se je zgodilo pred leti. Ni pomembno. To je tekma Poljska – Slovenija v tem trenutku, ne dvoboj Nikola Grbić – Gheorghe Cretu ali drugi podobni dvoboji,” je za sportowefakty.wp.pl pojasnil srbski strokovnjak

Nikola Grbić
Foto: Profimedia

“Slovenci so lahko boljši v napadu. Pritiskajo tudi s servisom, tako da je treba v tem elementu pričakovati bolj ali manj enak pritisk kot pri Srbih. Imajo boljši blok. Imajo tudi več izkušenj,” je še dodal, a ni dal občutka, da se česarkoli boji. Kako tudi ne, resda ne more računati na odličnega blokerka Mateusza Bienieka, ima pa na sprejemalski liniji pet vrhunskih igralcev, ki lahko v vsakem trenutku naredijo razliko. Grbić veliko menja postavo, zato se je na ta poljski stroj skoraj nemogoče pripraviti.

A bolj kot ne, je bilo tako tudi v zadnjih osmih letih, pa vsi vemo, kaj je dogajalo. Slovenci zagotovo ne bi imeli nič proti, da se urok, ki Poljakom povzroča nemiren spanec, podaljša še za dve leti.

Ponižanje na Wagnerjevem memorialu

Omenimo še to. Poljaki so Slovence tik pred evropskim prvenstvom gostili na močnem Wagnerjevem memorialu, na katerem je Cretujeva četa domače ponižala s 3:0. Bilo je gladkih 25:21, 25:18 in 25:21. Vse skupaj morda ne pomeni veliko, dejstvo je, da Poljaki doma zagotovo niso želeli izgubiti.

Polfinalni dvoboj med Slovenijo in Poljsko v Rimu ob 18. uri, v drugem pa se bodo branilci naslova Italijani ob 21.15 udarili s Francozi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!