Ameriška lekcija za slovenske odbojkarje

Odbojka 8. Jun 20226:37 > 9:23 1 komentar

Slovenska odbojkarska reprezentanca je Ligo narodov (VNL) začela slabše od pričakovanj. Na prvi tekmi turnirja v brazilski prestolnici jo je z gladkih 3:0 v nizih ustavila zelo spremenjena reprezentanca ZDA.

Čeprav so Slovenci odšli v Brazilijo brez Tineta Uranuta, ki po poškodbi še nabira moči, in izkušenega podajalca Dejana Vinčića, se je zdelo, da imajo slovenski odbojkarji na papirju še vedno močnejšo ekipo od Američanov. ZDA je v Brazilijo prišla brez številnih prvokategornikov (Anderson, Christenson, brata Shoji, Sander, Holt, …), a vseeno odčitala pravo lekcijo slovenskim odbojkarjem.

Nihče od Slovencev ni presegel meje 10 točk

Američani so prvi niz, ki ga je slovenski selektor Mark Lebedew začel v postavi Gregor Ropret, Alen Pajenk, Jan Kozamernik, Tonček Štern, Rok Možič, Žiga Štern in Jani Kovačič, dobili z gladkih 25:19. Enako je bilo v drugem, v tretjem pa so Američani, ki so blesteli v bloku (14 blokov; Slovenci le 4) in nebogljene Slovence pustili na 14. točki.

Tudi Rok Možič se je mučil z ameriškim blokom. Foto: FIVB

Pri Američanih sta bila najboljša Russell in korektor Kyle Ensing s 14 točkami, pri slovenski četi pa nihče ni presegel meje 10 točk. Še najboljši je bil mladi Rok Možič z devetimi točkami, do številke osem pa sta prišla Alen Pajenk in Tonček Štern.

Vrhunci s tekme med Slovenijo in ZDA:

Slovenija: T. Štern 8, Pajenk 8, Planinšič, Kozamernik 4, Gasparini, Košenina, Bošnjak, Koncilja, Klobučar 2, Kovačič, Ž. Štern 2, Videčnik, Ropret 1, Možič 9

ZDA: Russell 14, Shaw 2, Jendryk 7, Ensing 14, Pasteur, Hanes, Dagostino, Gasman, Tuaniga 3, Jaeschke 9, Smith 8, Briggs, Kessel, Mitchem

Kovačič: Ena slabših tekem v zadnjih letih

Po gladkem porazu je slovenski reprezentant Jani Kovačič športno priznal, da danes ni bil dan Slovenije in da jim še veliko manjka do tam, kjer želijo biti: “To je bila ena slabših tekem v zadnjih letih. Američani so bili v vseh elementih igre boljši. Veliko nam še manjka do točke, do katere želimo priti, zato moramo čim bolje trenirati in se pokazati v čim boljši luči na naslednjih tekmah. Pozabiti moramo to tekmo in biti z glavami čim prej pri Brazilcih.”

V Brasilii dvakratne zaporedne evropske podprvake čakajo še trije obračuni. V noči na petek ob 2. uri zjutraj jim bodo nasproti stali odlični Brazilci, nato pa sledita še obračuna proti Avstraliji in Kitajski.

Liga narodov (VNL), turnir v Brasilii:

Sreda, 8. junij:
Slovenija – ZDA 0:3 (-19, -19, -14)

Lestvica:

Standings provided by SofaScore LiveScore

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje