Borbene Slovenke do velike točke

Odbojka 18. Maj 202418:02 0 komentarjev
Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca
Foto: CEV

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je na drugi tekmi zlate evropske lige v estonskem Rakvereju z 2:3 (23, -15, 20, -17, -11) izgubila s favorizirano Ukrajino. V prvi tekmi turnirja so v petek Slovenke s 3:0 odpravile Estonijo.

Slovenske odbojkarice so tekmovanje v letošnji zlati evropski ligi začele s pomembno zmago proti Estoniji, danes so se merile z Ukrajinkami, s katerimi so nazadnje igrale na lanskem evropskem prvenstvu in tesno izgubile.

Slovenski selektor Alessandro Orefice je tudi tokrat v udarno zasedbo uvrstil podajalko Saro Najdič, korektorico Niko Markovič, srednji blokerki Sašo Planinšec in Mirto Velikonja Grbac, sprejemalki Loreno Lorber Fijok in Žano Zdovc Sporer ter prosto igralko Anjo Mazej.

Slovenke so povedle s 3:1 in 7:5. Zdovc Sporer je še pripeljala Slovenijo v vodstvo s 14:13, nato pa je Ukrajinkam uspel preobrat (18:15). Niz točk je z močnim napadom prekinila Lorber Fijok, vendar se Slovenkam zaradi štirih zaporednih zgrešenih servisov ni še bolj uspelo približati Ukrajinkam. Nato pa je začel delovati slovenski blok, Slovenija je vodila z 22:20 in 24:21, niz je z napadom končala Markovič.

V drugem so Ukrajinke povedle z 11:5, na klopi Slovenije so poskušali z menjavami, namesto Najdič je v igro prišla Žana Ivana Halužan Sagadin. Pri zaostanku z 11:18 je Orefice posegel po drugi prekinitvi, vendar to ni zmotilo Ukrajink, ki so ohranjale prednost in niz dobile s 25:15.

Foto: CEV

Slovenke so v tretjem imele prednost (10:7), po asu Lorber Fijok pa je razlika znašala šest točk (13:7). Ukrajinke so se približale na 10:14, pomembno točko za Slovenijo pa je takoj zatem dosegla Markovič. Fijok in Planinšič sta prispevali točki za vodstvo z 19:14, Planinšič je dosegla še as za 22:17, niz je z blokom zagotovila Halužan Sagadin.

Naslednji niz je bil izenačen do 11. točke, Ukrajinke so nato na servis kapetanke Svitlane Dorsmanove pobegnile na 16:12. Slovenija se je prek prek Velikonje Grbac še približala na 16:19, a so nazadnje klonile s 17:25.

Peti niz so Slovenke slabše začele (1:4, 2:5), Lorber Fijok je z napadom in asom še znižala na 4:7, Zdovc Sporer pa je napadla za 5:8 in 6:8. Ukrajinke so imele prvo zaključno žogo pri 14:9, Slovenija je še znižala na 11:14, a je Ukrajina vendarle slavila.

“Zelo sem zadovoljen z današnjim rezultatom. Igrali smo proti izjemni ekipi. Skozi turnir v Estoniji smo rasli, včeraj smo se na tekmi z Estonijo nekoliko ogreli, danes pa nam je nasproti stal veliko bolj kakovosten tekmec. V zadnjem delu smo kondicijsko nekoliko padli, a to je normalno, sploh glede na to, da smo pred tremi tedni priprave začeli z devetimi igralkami. A ta točka je zlata, zelo pomembna za lestvico in zares sem zelo ponosen na vse igralke,” je za Odbojkarsko zvezo Slovenije tekmo ocenil Orefice.

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca
Foto: CEV

Naslednji turnir v tem tekmovanju slovenske odbojkarice čaka med 24. in 26. majem v Mariboru, igrale bodo s Špankami in Čehinjami.

“Kljub temu, da smo izgubile, je ta točka s tekme z Ukrajino zelo pomembna. Punce smo se borile do zadnje točke in če bi malo zmanjšale število napak na servisu in v napadu, verjamem da bi bil drugačen izkupiček. Ampak sem zelo ponosna na to, kako smo igrale, kako smo se borile in pustile vse na igrišču. Kljub porazu sem vseeno zadovoljna s prikazano igro,” je za Odbojkarsko zvezo Slovenije dejala Nika Markovič.

Izjava Žane Zdovc Sporer:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!