Slovenke ekspresno odpravile Estonke

Odbojka 17. Maj 202419:31 0 komentarjev
Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca
Foto: CEV

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je na prvi tekmi prvega turnirja zlate evropske lige v Tallinnu s 3:0 (23, 18, 18) premagala Estonijo. Estonke so bile slovenskim odbojkaricam enakovredne le v prvem nizu.

Selektor Alessandro Orefice je tekmo začel s podajalko Saro Najdič, korektorico Niko Markovič, srednjima blokerkama Sašo Planinšec in Mirto Velikonjo Grbac sprejemalkama Loreno Lorber Fijok in Žano Zdovc Sporer ter prosto igralko Anjo Mazej.

Slovenke so na začetku prvega niza povedle s 4:0, a so nato Estonke naredile preobrat in prešle v vodstvo s 5:7. Estonke so Slovenkam precej težav povzročale s servisi, zato slednje nikakor niso mogle razviti svoje igre. Pri vodstvu s 16:8 je selektor Orefice namesto podajalke Najdič v igro poslal Žano Ivano Halužan Sagadin, medtem ko je Nika Markovič začela pomagati na sprejemu. To se je takoj poznalo, saj so slovenske odbojkarice z nekaj zaporednimi točkami izid znižale na 18:16 in nato v končnici niza strle tekmice.

V drugem nizu so Slovenke povedle s 5:2 in vodstva nato do konca niza niso več izpustile iz rok. Estonke so se jim sicer enkrat približale na točko zaostanka (12:13), a jim Lorber Fijok s pametno igro ob mreži ni dopustila izenačenja. Po nekaj uspešnih akcijah so si Slovenke priigrale šest točk prednost (21:15) in na koncu niz dobile s sedmimi točkami prednosti (25:18).

Alessandro Orefice Slovenija odbojka ženske
Foto: CEV

Podobna zgodba se je nadaljevala tudi v tretjem nizu, kjer so Estonkam na začetku veliko težav povzročali servisi Saše Planinšec, v nadaljevanju pa sta z dobro igro za slavje Slovenk poskrbeli Mirta Velikonja Grbac in Lorena Lorber Fijok.

Pri Slovenkah sta s 15 in 14 točkami izstopali Nika Markovič in Lorena Lorber Fijok. Pri Estonkah je bila s 13 točkami najučinkovitejša Kertu Laak.

“Ukrajinke imajo zelo močno ekipo, saj so ene izmed favoritinj za osvojitev zlate evropske lige. Treba se bo boriti za vsako žogo. Menim, da nimamo česa izgubiti, vsekakor pa bomo morale igrati bolj agresivno,” je za Odbojkarsko zvezo Slovenije dejala Planinšec.

Pogled je na naslednjo tekmo proti Ukrajini usmeril tudi selektor Orefice: “Želim si, da bi to, kar nam je uspevalo v končnici današnje tekme, pokazali tudi proti Ukrajini. Njihovo ekipo zelo dobro poznam, zato bomo s strokovnim štabom naredili vse, da jo nanjo zelo dobro pripravimo.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!