Čas za maščevanje in povračilne ukrepe

Odbojka 15. Sep. 20217:00 > 7:35
Delite:
Slovenski odbojkarji se bodo Čehom skušali odkupiti za poraz. Foto: CEV

"Zdaj je konec kalkulacij, začenja se zares," pred četrtfinalnim dvobojem razmišlja slovenski organizator igre Gregor Ropret. Slovenci se bodo po zmagi nad Hrvaško za vstop med štiri najboljše EuroVolleyja 2021 danes ob 19. uri pomerili s Češko.

Slovenci so na 32. evropsko prvenstvo odšli po novo odličje, niso skrivali niti tega, da si želijo zlatega odličja. Za zdaj jim kaže odlično, saj so že med osmimi najboljšimi, danes ob 19. uri pa bodo pot v polfinale lovili na tekmi proti domačinom Čehom. V skupinskem delu je slovenska četa proti njim že izgubila, a zdaj bo šlo za povsem drugo tekmo. Čas je za povračilne ukrepe.


Začetek izločilnih bojev je bil uspešen. Hrvati so padli, igrali ste toliko, kot je bilo treba in brez večjega naprezanja ste se uvrstili med osem najboljših.
Dalo bi se bolje, a vedno je težko igrati proti nižje postavljenim reprezentancam. Vsaj pri nas je tako, bolje igramo proti favoritom oz. na papirju boljšim ekipam. Kakorkoli, proti Hrvaški smo imeli ves čas vse pod nadzorom. Nikakor to ni bila predstava, s katero bi se lahko hvalili, a z izjemno tistega tretjega niza, smo odigrali tako, kot smo se dogovorili. Dobro smo servirali in upam, da bo tako tudi v četrtfinalu.

Tam smo kot vaše nasprotnike vsi pričakovali olimpijske prvake Francoze, na koncu je sledila senzacija, za polfinale se bosta udarili s Čehi. Je razplet te tekme presenetil tudi vas?
Tudi mi nismo tega pričakovali, smo pa vedeli, da so tudi Čehi nevarni. Na tem turnirju so prikazali kar nekaj dobrih predstav, tudi proti nam, ko so nas premagali.

Čehi so na uvodni tekmi skupine B presenetili tudi Slovence. Foto: CEV

Francozi so skupinski del igrali v Talinu v Estoniji, sledila je selitev na Češko. Zanje je bila to prva tekma v Ostravi, delovali so povsem izgubljeni in stopili na mino.
V Ostravi se igra se zelo specifični dvorani, o tem smo že večkrat govorili. Veliko je luči, težko se orientiraš. Francozom se je videlo, da so imeli pred tem v tej dvorani le en trening. Delovali so res precej izgubljeno, predvsem na servisu, poleg tega pa vemo, kako zelo ti lahko pomaga domača publika. Le spomnimo se, kaj smo mi delali v Stožicah. A ne glede na to, zgodila se senzacija, a to nikakor ne pomeni, da bo nam kaj lažje.

Kje posameznega odbojkarja, ki tega ni navajen, najbolj zmotijo te zloglasne luči v dvorani Ostravar?
Predvsem na servisu in pri podajanju in udarjanju visokih žog. Ko si pri skok servisu vržeš žogo pod strop, je zelo neugodno. Luči te zaslepijo, potrebuješ kar nekaj časa, da se navadiš na te pogoje, ni lahko, zato so Čehi tukaj v veliki prednosti.

Dvoran Ostravar bo pokala po šivih. Foto: CEV

Najbrž ni slučaj, da so izbrali to dvorano. Mi smo sicer tukaj že deset dni, zato vse skupaj na nas ne bi smelo imeti več kaj dosti vpliva, medtem ko so Francozi na pol v šoku pogledovali proti stropu dvorane. Gre za pogoje, ki lahko pripomorejo k boljšemu ali slabšemu rezultatu.

Proti Franciji ne bi bili favoriti, proti Čehom ste. Bo zdaj, ko se od vas pričakuje zmaga in polfinale, kaj težje igrati?
Resnica je, da nam ne bo lahko. Že na prvi medsebojni tekmi na tem turnirju so Čehi prikazali zelo poletno igro pred domačo publiko, mi pa smo bili podobno kot Francozi v tej dvorani še zelo izgubljeni.

Verjamem, da bomo tokrat pokazali drugačen obraz in prikazali boljšo igro, na drugi strani pa tudi Čehi nimajo česa izgubiti. Dvorana bo polna, morali bomo odigrati eno vrhunsko tekmo, če želimo zmagati.

Po prvi tekmi ste dejali, da sami niste bili na nivoju, le malo je bilo takih, ki bi pohvalili Čehe. Ste še takega mnenja?
Bila je mešanica obojega. Nam pa je manjkal dober začetni udarec in ta v moderni odbojki odloča. Servis in sprejem sta ena najpomembnejših stvari, kdor bo tukaj boljši, bo v veliki prednosti. Če bomo servirali tako kot proti Bolgariji in na trenutke proti Hrvatom, nam bo veliko lažje.

Slovenska javnost je prepričana, da morajo Čehi pasti ne glede na vse, da imate po izpadu Francije vse odprto. Kaj vi menite o tem?
Čehi niso ponesreči v četrtfinalu. Francozi so kljub temu, kar smo govorili prej, veljali za velike favorite, še veliko večji, kot bomo mi. Na koncu je bilo 3:0 v prid Čehov. Nikakor ne smemo razmišljati, da smo že med štirimi, ampak le o tem, da je to najpomembnejša tekma na turnirju. Treba bo biti pri stvari že od samega začetka tekme in vanjo vstopiti z vso agresivnostjo.

Češki selektor dobro pozna slovenskega podajalca. Foto: FIVB

Čehe vodi Jiri Novak, ki je bil eno sezono tudi vaš trener. Kaj lahko poveste o njem?
Eno leto sva sodelovala pri ekipi Karlovarsko na Češkem. O njem lahko povem le pozitivne stvari. Bil je tudi vrhunski igralec. Ve, kako je igrati velike tekme, ve, kako ekipo popeljati do zmage. Ekipi Češke je dal zmagovalno miselnost, verjamemo, da lahko premagajo vsakogar in to je tisto največ, kar ekipa lahko ima. Čehi bodo imeli le en sam cilj – zmaga, na nas pa bo, da jih ustavimo.

Le morda Italija in Poljska ne tem prvenstvu še nista imeli slabšega dne, ostali so nihali. Le malce zaspiš in si hitro kaznovan. Francozi so zaključili, Srbi so se komaj rešili proti Turčiji …
To že dolgo poudarjamo. Odbojkarski vrh v Evropi je vse širši. Med tistimi najboljšimi in tistimi s sredine je vse manjša razlika. Vsak tvoj slab dan nasprotnik hitro kaznuje. Videli smo tudi na tem prvenstvu, da je izgubilo kar nekaj favoritov. Treba je igrati dobro odbojko na vsaki tekmi, če želiš zmagati. Mi smo trdno odločeni, da bo tako tudi proti Češki.

Slovenci so velikanski favoriti, a to bo treba pokazati tudi na igrišču. Foto: CEV

Vse je torej nared, da se v sredo utiša dvorano Ostravar?
Mislim, da ja. Na nas je, da se dogovorimo še zadnje podrobnosti, da umirimo glave in v tekmo nato krenemo tako, kot znamo.

Komentari

Vaš komentar