Kdo bo najbolje nevtraliziral nevidnega sovražnika?

Odbojka 3. Jun 202319:00 0 komentarjev
Tine Urnaut
Foto: Guliverimage

Pred začetkom lige narodov, slovenski odbojkarji bodo v tem elitnem tekmovanju nastopili še tretjič zapored, smo se pogovarjali s kapetanom Tinetom Urnautom.

Slovenski odbojkarji so se pripravami začeli 8. maja, po slabem mesecu dni pa se za njih začenja dolgo, petmesečno “poletje”. Prvi turnir jih čaka že prihodnji teden, ko se bodo na Japonskem pomerili s Srbijo, Bolgarijo, Francijo in Iranom.

Če kdo, ima za igranjem na Japonskem izkušnje dolgoletni slovenski kapetan Tine Urnaut, ki je v pretekli sezoni igral za japonsko JTEKT Stings. Izkušeni Korošec dobro ve, da menjavanje celin in časovnih pasov ni mačji kašelj, zato bodo ekipe, ki bodo tam dlje časa, v prednosti.

“Poljaki so tam že nekaj dni, človek potrebuje, da se popolnoma navadi na nov čas, 14 dni. Prvi dan, ko prideš, ko si utrujen od poti, še nekako spiš, naslednje dni pa si recimo ob 17. uri že tako zaspan, da komaj zdržiš do 20.00, potem pa se zbudiš ob enih ponoči in do 6. ure zjutraj nimaš kaj početi. Šteješ ovce, vse živo … a meni osebno ne pomaga kaj dosti. Ko se dan začne, si spet zaspan. Lahko rečem, da potrebuješ vsaj en teden, kot sem rekel, pa sem sam nazadnje potreboval 14 dni, da sem začel normalno spati,” je razložil 34-letni Urnaut.

Tine Urnaut
Foto: Aljaž Močnik

Spanca ne bo veliko

Slovenci so se v Azijo podali v soboto, zato pred prvo tekmo s Srbijo, ki bo na sporedu v sredo ob 8. uri tudi na Sportklubu, ne bo veliko časa za prilagajanje na nov časovni pas. “To bo velika borba. Tudi na zadnji turnir na Filipine bomo šli zadnji trenutek. Reprezentance, ki bodo tam dlje časa, bodo v prednosti. Spomnim se lanske lige narodov. Spali smo po tri ure na dan, tekmuješ vsak dan, to je res brutalno,” je prepričan, da ekipi v boju z nevidnim sovražnikom, ki sliši na ime spanec in pomanjšanje počitka, ne bo lahko.

Kako brez korektorja?

To pa ni edina težava slovenske izbrane vrste, v Nagojo so odpotovali brez prvega korektorja Tončka Šterna, ki ima, kljub drugačnim obetom, še vedno težave s kolkom. Selektor Gheorghe Cretu nam v četrtek na medijskem dnevu ni znal povedati, koliko časa ga ne bo, a da zdaj časa za razmišljanje o tem ni, da bo pač moral igrati z igralci, ki jih ima na voljo. Na Japonsko je odpeljal pet sprejemalcev, na korektorski položaj pa bo Romun najverjetneje postavil Mateja Köka ali Klemna Čebulja.

Tonček Štern Foto: Fivb

“Težko rečem, kako bo brez korektorja, niti ne vem, kdo ga bo zamenjal, kaj se bo odločil selektor. Nazadnje je nekaj nizov igral Matej Kök, nato Klemen Čebulj, bomo videli, ker še sam ne vem. Treba se bo prilagoditi, velikokrat ta sistem pride prav, saj lahko štirje sprejemajo, bomo videli,” je poškodbo na pomembnem mestu komentiral kapetan.

Pred začetkom veliko neznank

Slovenci se bodo za začetek na Japonskem udarili s Srbijo, Bolgarijo, Francijo in Iranom. Štiri tekme v petih dneh, tekmeci pa so vsaj na papirju vrhunski, težje bi za prebitje ledu skoraj težko izbrali.

“Francija, ki je kot gostiteljica že na olimpijskih igrah, bo letošnja in prihodnja liga narodov en dober teren, da se spravijo v formo pred evropskim prvenstvom. Selektor bo lahko na teh tekmah preizkusil tudi igralce, ki do zdaj niso bili v prvem planu, a to ne pomeni, da so ti fantje slabi. Glede na to, da je morda to njihova edina možnost, da oblečejo francoski dres, bodo dali vse od sebe, da pokažejo, kaj znajo. Kar se tiče drugih se prav tako kot mi ubadajo s poškodbami, igralci, ki so imeli dolge sezone, so še na počitnicah … Nikoli ne veš, v kakšni postavi bo igrala posamezna ekipa, težko veš, kako tempirajo formo, kdaj bodo igrali najboljši, kdaj rezervisti. Pred začetkom je veliko neznank, a kot sem rekel, za vse z izjemno Francije je liga narodov poligon za nabiranje točk za razvrstitev na svetovni lestvici,” je povedal Urnaut.

Tine Urnaut
Foto: Aljaž Močnik

Otrok ravenskega Fužinarja, ki je v tej sezoni v mlajših selekcijah pometal s konkurenco, za zdaj ne razmišlja o konkurenci na prvem turnirju, niti ne o izplenu, s katerim bi bil zadovoljen. “Tako kot vedno pravim, trenutno razmišljam le o nas samih. Moramo delati na naših prednostih, odpraviti slabosti in se do prve tekme pripraviti optimalno. Nato bo čas za analizo nasprotnikov in pripravo nanje. Vsako tekmo bomo šli na zmago, če bomo pravi, lahko vsakega premagamo,” je v svojem slogu dejal Urnaut.

Kot rečeno, Slovenija bo na Japonskem prvič na delu v sredo zgodaj zjutraj. Ob 8. uri se bo udarila s Srbijo. Prenos tekme bo ekskluzivno na Sportklubu.