Slovenci še drugič uspešnejši od Nizozemcev

Odbojka 28. Maj 202320:39 0 komentarjev
Foto: Aleš Fevžer

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je tretji pripravljalni teden sklenila z dvema zmagama. Potem ko je bila od Nizozemske v soboto v Doetinchemu boljša s 3:1, je dan kasneje uspeh, tokrat s 3:2, slavila še nekoliko severneje v mestu Zwolle.

Na nedeljskem obračunu je selektor Gheorghe Cretu pošteno premešal igralske karte. Uvodoma je na igrišče poslal Jana Kozamernika in Klemna Čebulja, ki dan poprej nista igrala. Ob tem je že od začetka izdatno vlogo na igrišču namenil reprezentančnemu novincu Roku Bračku, s klopi pa so tekmo v celoti spremljali Tine Urnaut, Alen Pajenk in Tonček Štern.

Če sta bili na prvi tekmi ekipi v prvem nizu poravnani vse do končnice, so tokrat Slovenci hitro pokazali, da jih tudi tokrat zanima le zmaga. Po uspešnem udarcu Kozamernika in nenatančnem nizozemskem zaključku je slovenska prednost kmalu poskočila na 13:9. Četudi so Nizozemci nato nekajkrat zaostanek prepolovili (13:11, 14:12, 19:17, 20:18, 24:22), zmagovalec prvega dela tekme ni bil nikoli pod vprašajem.

Znova je blestel Rok Možič:

Blizu vodstva z 2:0, toda …

Slovenija je imela v drugem nizu sijajno izhodišče, da povede že z 2:0, a je manjše pomanjkanje osredotočenosti vse obrnilo na glavo. Ekipi sta do devete točke bili enakovreden bolj, nato pa so korak pred tekmece stopili slovenski odbojkarji.

Po zaslugi razigranega Čebulja je Slovenija ušla na 12:15, ko pa se kasneje Danijel Koncilja, ki v soboto prav tako ni igral, ni pustil zmesti v bloku, je Čebulj iz nasprotnega napada razliko povišal še za dodatno točko (16:20). S štirimi točkami je slovenska izbrana vrsta vodila še pri 18:22, nato pa napravila nekaj zaporednih napak.

Cretu je bil zgolj v dobri minuti primoran seči po dveh odmorih. Drugega je zahteval pri rezultatu 22:22, po katerem so Nizozemci s servisom žogo poslali v mrežo in pol koraka predse znova postavili Slovenijo. A veselje ni trajalo dolgo. Nenatančnemu servisu slovenske reprezentance, je sledil ubranjen napad tekmecev z uspešnim zaključkom, za tretjo zaporedno točko in zaključek niza pa je poskrbel slab slovenski sprejem žoge po servisu Nizozemcev.

Dolg in napet tretji niz

Začetek tretjega niza znova ni obetal nič dobrega, saj so gostitelji po zaslugi dobrega serviranja prišli do vodstva s 3:0. A Slovenija je nato le strnila svoje vrste, Rok Možič pa je z uspešnimi servisi tekmecem povzročil ravno toliko težav, da sta bili ekipi znova poravnani.

Nizozemcem je kasneje uspel pobeg na 10:7, a je hitro sledil zasuk, po katerem je slovenska vrsta z blokom Možiča povedla z 11:13. Končnica je bila vendarle znova izjemno tesna.

Po izenačenju na 19:19 sta se reprezentanci izmenjaje prebijali do minimalnega vodstva, a je enim ali drugim vselej uspelo izid poravnati. Potem ko se je Nizozemska povzpela na 29:28, njen naslednji servis ni zadel igrišča. Po vnovič odličnem servisu Možiča je prednost na stran Slovenije vrnil Matej Kök, gostitelji pa za zaključek razburljivega niza, tokrat iz napada, znova niso zadeli igralnega polja.

V zadnjih dveh nizih sta selektorja na igrišče poslala še preostale igralce, ki večinoma poprej niso igrali. Za Slovenijo so tako v večji meri igrali Bračko, Kök, Koncilja, Črt Bošnjak, Sašo Štalekar, Žiga Kumer in Uroš Planinšič.

Slovenska vrsta je v četrtem nizu znova zapravila manjšo, a lepo prednost, ki si jo je priigrala poprej. Z dvema zaporednima točkama Köka je povedla s 15:18, a so Nizozemci kmalu ujeli priključek in povedli z 20:19. Po izenačenju na 20:20 so bili vseskozi v vodstvu gostitelji. Slovenci so se sicer po bloku Koncilje uspeli približati na 24:23, a jim preobrat ni uspel.

Odlično je odigral tudi Rok Bračko:

Dobra popotnica pred odhodom na Japonsko

Popolnoma drugačna zgodba se je odvila v zadnjem, petem nizu, ko je mlada slovenska zasedba zagospodarila na igrišču že na začetku. Silovitim udarcem pri servisih Köka je piko na i za vodstvo s 5:0 pristavil Štalekar, po uspešnem napadu Bošnjaka pa je nekaj minut za tem slovenska prednost narasla še za dodatno točko (2:8). Reprezentanca izpod Alp je nato brez večjih težav niz uspešno pripeljala h koncu.

“Vsi, ki smo dobili priložnost za igro, smo jo dobro izkoristili. Nizozemci so bili odličen tekmec za pripravljalna preizkusa. Izjemno sem užival v vzdušju na tekmah. Zelo sem vesel, da sem lahko del te ekipe. Ko imaš ob sebi tako dobre soigralce, je proti vsakemu tekmecu igrati veliko lažje,” veselja po tekmi ni skrival Bračko.

S točko manj ob bloku več mu je sledil Možič: “Z dvema zmagama na Nizozemskem smo lahko zelo zadovoljni. Vesel sem, da so priložnost za dokazovanje dobili tudi mlajši soigralci. Rok Bračko se je na drugi tekmi izjemno izkazal. Zelo sem vesel zanj. Na tekmi smo v naši igri videli nekaj dobrih, pa tudi nekaj slabših trenutkov. Podobno kot v soboto tudi tokrat pri vodstvu v končnici niza nismo uspeli zaključiti tako kot bi bilo potrebno. V igri lahko popravimo še kar nekaj stvari, sta pa dve zmagi zagotovo odlična popotnica. Sedaj je pred nami nekaj počitka, za tem trije dnevi treningov in nato pa bo že sledila pot na Japonsko,” je vikend v deželi tulipanov ocenil Mariborčan v slovenskem dresu.

Reprezentanca se bo v domovino vrnila v ponedeljek, s treningi v Ljubljani pa nadaljevala v sredo. V soboto se bo podala na pot na Japonsko, kjer jo od prihodnje srede naprej čakajo nastopi na prvem turnirju lige narodov. V Nagoji bo uvodnemu obračunu s Srbijo sledila četrtkova tekma z Bolgarijo. Po prostem dnevu si bodo Slovenci v zaporednih dneh po robu postavili še Francozom in Irancem.

Nedelja, 28. maj:

Nizozemska – Slovenija 2:3 (-22, 23, -29, 23, -8)
Slovenija: Pajenk, Planinšič, Kozamernik 6 (1 as), Kö 9, Bračko 15 (3 bloki), Štalekar 1, Koncilja 7 (2 bloka), Kumer, Kovačič, T. Štern, Ropret 2, Urnaut, Čebulj 10, Možič 14 (4 bloki, 1 as), Bošnjak.