Prepričljivi Slovenci Tunizijcem niso pustili presenečenja (VIDEO)

Odbojka 30. Sep 202315:15 > 15:30 0 komentarjev

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je s prepričljivo zmago (3:0) odprla kvalifikacije za olimpijske igre v Parizu. Vrsti Gheorgheja Cretuja je že pred obračunom z večkratnimi afriškimi prvaki pripadala vloga favorita, ki so jo bronasti z nedavnega evropskega prvenstva potrdili tudi na igrišču.

Za uvod v zahteven kvalifikacijski turnir, ko slovensko izbrano vrsto v lovu na prvi nastop na olimpijskih igrah čaka sedem tekem v devetih dneh, so dobitniki bronaste medalje z nedavnega evropskega prvenstva premagali Tunizijo brez izgubljenega niza.

Varovanci Gheorgheja Cretuja, ki so z izjemo same končnice tretjega niza, ko je Uroš Planinšič na mestu organizatorja igre zamenjal Dejana Vinčića, Nik Mujanović na korektorju Roka Možića, Sašo Štalekar pa na bloku Alena Pajenka, igrali z najboljšo možno postavo, niso bili niti enkrat v položaju, ko bi lahko pomislili, da tekme ne bi dobili.

Ves čas so nadzorovali položaj, daljših slabših obdobij niso imeli. Tunizijci so bili enakovredni le do izida 15:15 v prvem nizu, nato pa so Slovenci po servisih Jana Kozamernika prišli do štirih točk prednosti in se niso več zaustavili.

Drugi in tretji niz so rešili že prej. V drugem so z dobrimi servisi povedli s 15:8, v tretjem po dveh asih Roka Možiča s 15:10, do konca pa niso dovolili, da bi se tekmeci resneje približali, tekmo je z blokom končal Štalekar.

Slovencem ni bilo niti potrebno pokazati vsega znanja, da so na tretjim medsebojnem obračunu prišli do tretje gladke zmage. Dober sprejem jim je zagotavljal učinkovite napade, tudi pri preostalih elementih so bili dovolj dobri, da se jim niti za trenutek ni bilo potrebno bati za zmago.

Najučinkovitejši v slovenski vrsti je bil Klemen Čebulj, dosegel je 15 točk, od tega tri z asi. Dvomestno število točk je dosegel še Alen Pajenk (10).

“Tekma ni bila tako lahka, kot je mogoče videti. Mučila nas je predvsem zgodnja ura, ob 10. uri res nismo vajeni igrati. A važno je, da smo zmagali, da s smo zanesljivo odprli turnir. Za naslednje tekme pa se bo treba prej zbuditi, prej priti na tekmo in začeti igrati že od prve točke,” je bil po tekmi iskren Pajenk, Čebulj pa je dodal: “Dobro, da smo se z jutranjimi treningi vsaj malo privadili na zgodnjo uro začetka tekem. Ob 10. uri praktično nikoli ne igramo, zato nam je to kar predstavljalo težavo. Začeli smo v krču, a se vseeno dokaj hitro sprostili in začeli igrati našo igro, posledica je bila gladka zmaga.”

V nedeljo bo Slovenija v drugem krogu turnirja igrala s Turčijo, ki je za uvod presenetila Srbijo (3:1). Američani so bili boljši od Egipta (3:0). Gostitelji turnirja Japonci so se za začetke mučili proti Finski. Samuraji so gladko dobili prva dva niza, nato pa stopili s plina in Fincem dovolijo, da izenačijo. V petem nizu so Japonci vendarle pokazali več in se izognili sramoti.

Nato bodo tekmeci Slovencev, ki bodo na turnirju lovili vsaj drugo mesto in s tem vozovnico za Pariz, še Finci, Egipčani, Japonci, Američani in Srbi.

Kvalifikacije za olimpijske igre, 1. krog:

Skupina B:

Sobota, 30. september:
Slovenija – Tunizija 3:0 (20, 18, 21)
Srbija – Turčija 1:3 (22, -20, 14, 20)
ZDA – Egipt 3:0 (20, 16, 19)
Japonska – Finska 3:2 (17, 15, -25, -19, 12)

Vse ekipe bodo odigrale tekme med sabo, sedem tekem v devetih dveh, dve najboljši v skupini si zagotovita vstopnico za Pariz 2024.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!