Rok Možič prvič na vrhu

Odbojka 27. Dec 202316:41 0 komentarjev
Rok Možič
Foto: FIVB

V decembru se je odvijal izbor najboljših odbojkarjev, odbojkaric in trenerjev letošnjega leta. Preko spleta je svoj glas oddalo 2009 ljubiteljev odbojke, ločeno pa so glasovali tudi člani Strokovnega sveta Odbojkarske zveze Slovenije (OZS) ter člani Komisije za odbojko na mivki OZS in Komisije za odbojko sede OZS.

Za najboljšo odbojkarico leta je bila izbrana Maša Pucelj, ki je v letu 2023 s slovensko izbrano vrsto nastopila na evropskem prvenstvu in v kvalifikacijah za olimpijske igre, z mladinsko reprezentanco osvojila zlato odličje na Olimpijskem festivalu evropske mladine ter se v dresu Calcit Volleyja veselila naslova državnih prvakinj. Dokazala se je tudi z dobrimi predstavami v elitni ligi prvakinj. Za Pucelj je to prvi naziv najboljše odbojkarice leta, pred tem so ga osvojile Tina Grudina, Iza Mlakar (dvakrat), Eva Mori (dvakrat) in Saša Planinšec (dvakrat).

Naziv najboljšega odbojkarja leta je doslej po trikrat pripadel Tinetu Urnautu in Klemnu Čebulju, enkrat pa Gregorju Ropretu. Tokrat je prvič odšel v roke Roku Možiču, ki si je s slovensko reprezentanco priigral bronasto odličje na evropskem prvenstvu, se uvrstil na zaključni turnir elitne lige narodov ter izbrano vrsto skupaj s soigralci popeljal na visoko sedmo mesto na svetovni lestvici. Možič obenem igra pomembno vlogo v ekipi Rana Verona in pri le 21 letih že nosi kapetanski trak tega italijanskega prvoligaša.

Izbor za najboljšo odbojkarico na mivki je do zdaj potekal trikrat, pri ženskah pa je priznanje trikrat pripadlo Tjaši Kotnik. Tokrat ga je prvič prejela Maja Marolt, ki je s slovensko reprezentanco igrala v kvalifikacijah za olimpijske igre, skupaj s soigralkami pa se je veselila naslova evropskih klubskih prvakinj in naslova srednjeevropskih prvakinj. Ob tem je Maroltova v paru z Živo Javornik osvojila 9. mesto na evropskem prvenstvu do 22 let, prvo mesto na srednjeevropskem prvenstvu ter tudi drugi zaporedni naslov državnih prvakinj.

V preteklih letih sta bila za najboljša odbojkarja na mivki izbrana Vid Jakopin in Rok Bračko (dvakrat), zdaj pa so združeni glasovi ljubiteljev odbojke na mivki in članov Komisije za odbojko na mivki OZS naziv najboljšega odbojkarja na mivki za leto 2023 prinesli Nejcu Zemljaku. Zemljak, standarni slovenski reprezentant in v preteklosti tudi že dobitnik odličij na turnirjih svetovne serije in državni prvak, je v tem letu z izbrano vrsto nastopil v kvalifikacijah za olimpijske igre, na mednarodnih prizoriščih pa smo ga spremljali v prestižni seriji Queen & King of the Court.

Prvič nagrade tudi paraodbojkarjem

V letu 2023 se je prvič odvijal izbor za najboljša paraodbojkarja leta. Prvega priznanja sta se razveselila Suzana Ocepek in Marko Pokleka. Ocepkova je letošnje leto začela z reprezentančnim bronom v zlati ligi narodov in ga nadaljevala z zmago v klubski zlati evroligi, ki si jo je priigrala v dresu šempetrskega Robusta, jeseni pa je uspehom sledilo še srebrno odličje na evropskem prvenstvu. Svetovni pokal je naša paraodbojkarica skupaj s soigralkami zaključila na visokem šestem mestu.

Marko Pokleka, ki ga na igrišču odlikujeta predvsem nepopustljivost in energija, se je v letu 2023 s slovensko reprezentanco veselil bronaste kolajne v srebrni ligi narodov, z izbrano vrsto pa je nastopil tudi na evropskem prvenstvu divizije A. Pokleka je uspešno odigral tudi klubsko sezono in s šempetrsko zasedbo tekmovanje v letošnji evroligi zaključil na šestem mestu, konec leta pa je osvojil še naslov državnega prvaka.

Strokovni svet Odbojkarske zveze Slovenije je za najboljšega trenerja ženske ekipe izbral Bruna Najdiča, ki je v prvem delu leta 2023 sedel na klopi Nove KBM Branik in z mariborsko vrsto osvojil pokalno lovoriko, zdaj pa uspešno vodi Calcit Volley. Priznanje za najboljšega trenerja moške ekipe je prejel Radovan Gačič, ki je ACH Volley Ljubljana popeljal do naslova državnih in pokalnih prvakov, obenem pa tudi do zmage v srednjeevropski ligi.

Bruno Najdič
Bruno Najdič. Foto: Aleš Fevžer

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!