Pravici zadoščeno, najboljši slalomist je olimpijski prvak

Peking 2022 16. Feb. 20228:04 > 9:38
Delite:
Foto: Luca Bruno - AP via Guliverimage

Francoski slalomist Clement Noel je na progi ledena reka postal olimpijski prvak, potem ko mu je uspela izjemna druga vožnja. Po prvem teku je bil Francoz na šestem mestu, a zaostajal le za 38 stotink.

Po prvem teku so bili tekmovalci “zbiti” skupaj, v eni sekundi je končalo kar 12 tekmovalcev.

Padel je tudi rekord razlik med prvimi tremi po prvem teku na olimpijskem slalomu, saj je bilo med prvim in tretjim le 6 stotink razmaka.

Z drugo progo je v skoraj idealnih razmerah najbolje opravil, po mnenju mnogih, najboljši slalomist na svetu, Clement Noël, ki pa se mu v tekoči sezoni svetovnega pokala ni posrečilo skoraj nič.

Tretji galski petelinček

Noël je tretji francoz z olimpijskim zlatom v slalomu. Prvemu je to uspelo Jean-Claude Killyju v Grenoblu (1968), kot drugi pa se je na vrh povzpel Jean-Pierre Vidal v Salt Lake Cityju (2002).

Olimpijske igre zapušča nasmejan, zlato je dosegel s časom 1:44:09, drugega mesta se je razveselil presenetljivi zmagovalec v kombinaciji, Avstrijec Johanes Strolz, bron potuje na Norveško. S 70 stotinkami zaostanka si ga je prislužil Sebastian Foss-Solevaag.

Noël, ki je v Pjongčangu pred štirimi leti oder za zmagovalce zgrešil za štiri stotinke sekunde, je tokrat postavil najboljši rezultat druge vožnje.

Rezultati

Foto: Anže Malovrh/STA

“Cilj je bil priti med 15”

Edini slovenski predstavnik na slalomu, Žan Kranjec, je že v prvi vožnji odstopil, potem ko je povozil količek.

“Sama vožnja do napake ni bila katastrofa, prav tako ni bila najboljša, na kratki vertikali pa sem ‘zajahal’ količek, do tja sem prišel s premalo smeri. V slalomu nisem bil med favoriti, verjel pa sem, da lahko solidno smučam in naredim dober rezultat,” je še dejal 29-letni tekmovalec iz Bukovice pri Vodicah.

“Zagotovo bi bilo čudno, če bi si za cilj zadal medaljo. Sem pa želel priti med 15 najboljših, ker bi tako dobil točke za startno listo v slalomu. Seveda ni lahko priti med najboljših 15, prikazati moraš dobro smučanje. Škoda za to napako, vseeno pa je veliko lažje z medaljo okoli vratu,” je še razmišljal Kranjec.

V soboto ekipna zabava

Kranjec bo skupaj z Miho Hrobatom, Tino Robnik, Andrejo Slokar in Ano Bucik kot rezervo nastopil še v soboto na paralelni mešani ekipni tekmi.

“Paralelnega treninga še nisem naredil. To imam v načrtu v petek. Mislim, da imamo dobro ekipo, da je možno marsikaj, le zaupati moramo vase. Teren za paralelne tekme je kar tu zraven. Že na paralelni tekmi v Lech/Zürsu sem pokazal solidno smučanje, punce pa so tam blestele. Znanje imamo, zdaj moramo le zaupati vase in to pokazati na tekmi,” je bil optimističen pred zadnjim nastopom na Kitajskem.

Komentari

Vaš komentar