Odločale malenkosti, Andreja Slokar brez medalje

Peking 2022 9. Feb 20227:08 > 8:25
Andreja Slokar. Foto: Aleš Fevžer / OKS

V ženskem slalomu je znova dišalo po slovenski medalji, Andreja Slokar je bila po prvi vožnji na četrtem mestu, na drugi progi držala prednost pred Petro Vlhovo, nato pa po manjši napaki v spodnjem delu ostala brez medalje.

Andreja Slokar je še drugo zaporedno veliko slalomsko tekmo končala na petem mestu. Toda za razliko od svetovnega prvenstva v Cortini d’Ampezzo, kjer je prvič na veliki sceni zares opozorila nase, bo v smučarskem središču Yanqing nad Pekingom še dolgo obžalovala manjkajoče stotinke, ki so jo ločile od olimpijske kolajne.

Ajdovka je bila po prvi vožnji četrta. V drugi je začela odločno, nato pa storila drobno napako v spodnjem delu in ob pomanjkanju ritma za poznejšo zmagovalko Petro Vlhovo zaostala za vsega 22 stotink sekunde. V igri manjših zaostankov jo bo skelela tudi manjkajoča desetinka, ki jo je ločila od tretjega mesta.

“Ne vem, trenutno zelo boli. Če ne tvegaš, boš težko naredil dober rezultat. Res boli, zaostanek je majhen, žal sem naredila veliko napako. Danes sem bila sproščena, ne spomnim se, da bi bila v tej sezoni tako suverena kot danes. Vem, da imam še rezerve, predvsem v razmišljanju. Ko si ne zaupam, imam težave. V športu ni popuščanja, ni prostora za napake, če nisi stoodstoten, te hitro ni več,” je v prvi izjavi za TV Slovenija dejala peta slalomistka ZOI.

Medtem ko je Andreja Slokar v finalu izgubila eno mesto, pa so vse dobitnice kolajn močno napredovale. Olimpijska prvakinja Vlhova je z najboljšim časom druge vožnje pridobila kar sedme mest, srebra Katharina Liensberger pet, bronasta Wendy Holdener pa dve.

Veliko veselje Petre Vlhove. Foto: Aleš Fevžer/OKS

Vlhova se tako po velikem kristalnem globusu, treh malih, kar 25 zmagah in petih kolajnah na svetovnih prvenstvih veselila tudi prve zlate olimpijske kolajne. Tokrat je svoj slog smučanja znala prilagoditi specifični snežni podlagi, s pridom pa je izkoristila tudi postavitev trenerja Maura Pinija. Ta je pred osmimi leti kot član strokovnega štaba do zlata pomagal že Tini Maze. Slednja ostaja zadnja Slovenska z olimpijsko kolajno v alpskem smučanju.

V senci Andrejinega boja za kolajne je Ana Bucik preizkušnjo končala na enajstem mestu. Meta Hrovat in olimpijska debitantka Neja Dvornik sta odstopili in ostali brez uvrstitve.

Zgodba drugega ženskega smučarskega dejanja ZOI 2022 pa je tudi Mikaela Shiffrin. Američanka je odstopila še na drugi zaporedni tekmi. Sanje o novi zlati kolajne so se razblinile že nekaj trenutkih prvega nastopa. Po odstopu je nemočno obsedela na snegu.

Rezultati v živo!