Nemcem obljubljeno več kot pol milijona evrov, kaj pa Slovencem?

Rokomet 10. Jan 202412:51 0 komentarjev
V slovenski reprezentanci je pustil neizbrisen pečat. Foto: SPS

Slovenska moška rokometna reprezentanca se je v torek odpravila v Nemčijo, kjer bo med 10. in 28. januarjem nastopila na evropskem prvenstvu. Na njem bo lovila še tretje odličje na velikih tekmovanjih. Kakšne nagrade se v primeru vrhunskega uspeha nasmihajo igralcem selektorja Uroša Zormana, smo povprašali generalnega sekretarja Rokometne zveze Slovenije Jureta Natka.

Igralci selektorja Uroša Zormana bodo v Nemčiji napadali tretje odličje na velikih tekmovanjih, potem ko so bili leta 2004 na domačem turnirju stare celine drugi, pred sedmimi leti pa so se razveselili brona na rokometnem mundialu v Franciji.

Ponovitev dosežka se tokrat zdi manj verjetna, saj bodo zaradi poškodb manjkali Nik Henigman, Blaž Janc, Stefan Žabić in Rok Ovniček, že na začetku sezone pa si je križno vez v kolenu strgal Domen Makuc in tako predčasno odpadel iz kombinacij za nastop na evropskem prvenstvu.

“Nismo si postavili rezultatskih ciljev, nismo razpredali o tem, na katerem mestu želimo pristati. Želimo pokazati največ, kar v danem trenutku lahko,” je pred odhodom v Nemčijo priznal Jure Dolenc.

slovenska rokometna reprezentanca
Foto: Aleš Fevžer

Pa je kapetanu Slovencev in njegovim soigralcem za dodatno motivacijo in moebitno osvojeno odličje obljubljena finančna nagrada? “Nič se nismo dogovorili. Smo v dokaj zahtevni finančni situaciji, zato težko obljubljamo vnaprej, a sem prepričan, da se bomo v primeru dobrega rezultata z našimi sponzorji hitro dogovorili tudi za kakšno nagrado. Nenazadnje pa pri nas nikoli ni bila navada, da bi se pred prvenstvom dogovarjali o nagradah, saj je vse odvisno od zmožnosti in prispevkov sponzorjev. Da bi obljubljali nekaj, česar se ne moremo držati, niti ni smiselno,” je za Sportklub povedal generalni sekretar Rokometne zveze Slovenije Jure Natek.

Naj fantje najprej dosežejo rezultat, nato pa …

Danes 41-letni nekdanji reprezentant je sicer zatrdil, da si na zvezi vselej prizadevajo, da je tako ženski kot moški del reprezentance za dosežke ustrezno nagrajen. Tako je bilo po njegovih besedah tudi leta 2004 in 2017.

Jure Natek
Jure Natek: Da bi obljubljali nekaj, česar se ne moremo držati, niti ni smiselno. (Foto: RZS)

“Moram priznati, da se ne spomnim, koliko so nagrade znašale tedaj, a zagotovo niso bili dogovorjene vnaprej. Uspeh se je zgodil, oziroma je bil dosežen, šele nato se je s predsednikom, predsedstvom zveze in sponzorji dosegel dogovor za izplačilo premij, da so bili na koncu vsi zadovoljni. Naj fantje najprej dosežejo rezultat, nato pa se bomo z veseljem pogovarjali tudi o teh zadevah,” je pojasnil Natek in dodal, da določen del za uspeh prispeva tudi država ter domači olimpijski komite.

Gostiteljem obljubljeno prek pol milijona evrov

Drugačen pristop so ubrali gostitelji prvenstva Nemci. Njihova rokometna zveza svojim igralcem za osvojitev zlata obljublja 600.000 evrov, kar je sto tisočakov več kot na lanskem svetovnem prvenstvu. Za osvojitev naslova bo tako vsak igralec nagrajen s po 30.000 evri, za srebro jim je obljubljenih 25.000 evrov, za bodisi bron bodisi četrto mesto pa 18.000 oziroma 12.000 evrov.

Foto: Profimedia

“Nemci so v povsem drugačni finančni situaciji kot mi. A če na koncu naredimo primerjavo z nogometom, ti zneski še zdaleč niso visoki. A tudi takšnih zneskov si mi ne moremo privoščiti, to je dejstvo,” je še pripomnil Natek.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!