Zorman v boj z rokometno velesilo vpoklical dva novinca

Reprezentance 15. Mar 20249:50 0 komentarjev
rokomet slovenija navijači
Foto: RZS

Po dramatični zmagi nad Brazilijo ni časa za počitek. Slovenska rokometna reprezentanca bo drevi zaigrala z najmočnejšim nasprotnikom v kvalifikacijskem turnirju za olimpijske igre, Španijo.

Španci, ki v Granollersu, kjer je leta 1992 potekal olimpijski turnir, vozovnico za Pariz lovijo okrepljeni z glasnimi navijači, so bili pred slabima dvema mesecema največje razočaranje evropskega prvenstva. Rokometna velesila se je od turnirja stare celine poslovila že po prvem delu, kjer jo je med drugim v zadnjem krogu zaustavila Avstrija z Alešem Pajovičem v vlogi selektorja.

Izbranci Jordija Ribere, ki je nekoč vodil tudi Brazilijo, so na olimpijskih igrah manjkali samo dvakrat, leta 1976 v Montrealu in leta 2016 v Riu de Janeiru. Na največjem turnirju so doslej štirikrat prišli do polfinala in vselej osvojili bronasto medaljo, zadnjič jim je to uspelo pred štirimi leti v Tokiu. Ob omenjenih uspehih so Španci v tem tisočletju po dvakrat slavili na svetovnem in evropskem prvenstvu ter s tem dokončno postali rokometna velesila.

španska rokometna reprezentanca
Jordi Ribera je s Španijo na evropskem prvenstvu razočaral. Kvalifikacije za olimpijski turnir je odprl z zmago nad Bahrajnom. Foto: Profimedia

Španski zvezdniki in taktični mojster Jordi Ribera

Španske lige in njene bogate zgodovine ni potrebno posebej predstavljati. V njej so igrali številni največji zvezdniki, Barcelona pa je z enajstimi naslovi sploh najuspešnejši klub v ligi prvakov. V trenutni selekciji z goli za izbrano vrsto izstopa Joan Cañellas, ki trenutno igra za švicarski Kadetten Schaffhausen, ob Alexu Dujšebajevu in Aleixu Gomezu ter številnih drugih zvezdnikih, pa ne smemo pozabiti na enega izmed najboljših vratarjev na svetu, Gonzala Pereza de Vargasa.

Španija je na prvi tekmi v sredo z 39:27 odpihnila Bahrajn. Z osmimi goli je bil prvi strelec Daniel Fernandez Jimenez, ki je prejel tudi nagrado za igralca tekme.

Selektorja bosta težko pripravila kakšno presenečenje, saj se igralci zelo dobro poznajo. Jordi Ribera je sicer taktični mojster, ki je Slovenijo na zadnjih štirih medsebojnih tekmah trikrat premagal. Naša reprezentanca je slavila le januarja 2018 na evropskem prvenstvu.

Pred tekmo s furijo je sicer prišlo do spremembe v slovenski reprezentanci, namesto poškodovanih Jureta Dolenca in Nejca Cehteta sta v izbrano vrsto vpoklicana člana Celja Pivovarne Laško Tim Cokan in Mitja Janc. Španci so imeli nekaj ur počitka več, kar bodo zagotovo skušali izkoristiti. Prednost za Slovenijo pa je vsekakor dejstvo, da ima Jordi Ribera tokrat v zasedbi več veteranov, ki potrebujejo daljši čas za regeneracijo.

Na OI potujeta po dve najboljši reprezentanci iz vsake od skupno treh kvalifikacijskih skupin.

Standings provided by Sofascore

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!