Znan zadnji tekmec Slovencev, a njihova usoda je v rokah Egipta

Reprezentance 24. Jan 202419:25 0 komentarjev
Uroš Zorman
Foto: Guliverimage

Slovenska rokometna reprezentanca je dobila nasprotnika v boju za peto mesto na evropskem prvenstvu. Sloveniji bo nasproti stala reprezentanca Madžarske, ki je osvojila tretje mesto v skupini I.

Tekma za peto mesto bo na sporedu 26. januarja ob 15. uri v Kölnu. Slovenija bo poskušala izenačiti svojo tretjo najboljšo uvrstitev na evropskih prvenstvih.

Najboljša uvrstitev sicer sega v leto 2004, ko so slovenski rokometaši klonili v finalu domačega turnirja. Leta 2020 so osvojili četrto mesto, leta 2000 pa peto.

Usoda Slovenije v rokah Egipta

Slovenija je sicer še vedno v igri, da si kvalifikacijsko vozovnico za olimpijske igre pribori po zaslugi 10. mesta na lanskoletnem svetovnem prvenstvu, ki je nosilno tekmovanje za dodelitev kvalifikacijskih mest. Ker sta se v finalu mundiala merili Danska in Francija, v kvalifikacije vodi naslednjih šest mest. Slovenija je v čakalnici na drugem mestu, pred njo na vozovnico čaka še Hrvaška.

Scenarij s prebojem preko svetovnega prvenstva je uresničljiv z dvema pogojema. Evropska prvakinja ali naslednja najvišja uvrščena ekipa (v kolikor bosta po najvišjih mestih posegli Danska in/ali Francija) mora postati ena izmed ekip, ki je bila na svetovnem prvenstvu uvrščena pred Slovenijo (Nemčija ali Madžarska), obenem pa mora afriško prvenstvo (finale bo na sporedu v soboto) osvojiti Egipt, ki je bil prav tako uvrščen pred slovensko izbrano vrsto. Obe ekipi (evropski prvak/naslednja najvišje uvrščena ekipa in Egipt) bi si s tem priborili neposredno mesto v Parizu in obenem sprostili dve mesti za kvalifikacije.

V kolikor afriškega prvenstva ne bo osvojil gostitelj Egipt (uvrstitev na SP pred Slovenijo), tovrsten scenarij ni uresničljiv.

Če se bo Slovenija v kvalifikacije uvrstila preko svetovnega prvenstva, bo nastopila v kvalifikacijski skupini 1 s Španijo, Brazilijo in Bahrajnom, v nasprotnem primeru pa v eni izmed preostalih dveh skupin (o tem utegne odločati tudi končna uvrstitev na EP), v katerih vsi tekmeci še niso znani.

Petkova tekma v Kölnu za razliko od nekaterih prejšnjih izvedb tekmovanja ne bo prinašala neposrednega mesta na svetovnem prvenstvu, kamor bo neposredno potovalo šest evropskih ekip. Tri mesta bodo pripadla gostiteljem – Hrvaški, Norveški in Danski, dodatna tri pa trem najvišje uvrščenim ekipam evropskega prvenstva. Ker se je v polfinale izmed gostiteljev uvrstila le Danska, bodo mesta pripadla preostalim trem ekipam med najboljšo četverico.

V boj za odličja na letošnjem evropskem prvenstvu se podajajo Švedska, Nemčija, Danska in Francija.

Spored tekem v Kölnu

Petek, 26. januar:

Za 5. mesto:

15.00 Madžarska – Slovenija

Polfinale:
17.45 Francija – Švedska
20.30 Nemčija – Danska

Nedelja, 28. januar:

15.00 Tekma za tretje mesto

17.45 Finale


Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!